שתף קטע נבחר

מדינה פלסטינית? חפש באנדורה

המדינה הקטנה במערב אירופה עשויה לזנק למרכז הבמה העולמית אם נתניהו יציג אותה בתור מודל לחיקוי עבור מדינה פלסטינית מפורזת. אנדורה היא נסיכות פרלמנטרית חסרת צבא שזוכה להגנה מצרפת וספרד. האם זה יכול לעבוד בעזה?

שעות ספורות לפני נאומו המדיני המיוחד של ראש הממשלה באוניברסיטת בר-אילן, השאלה הגדולה שמעסיקה את ישראל, הפלסטינים והעולם היא מה יציע בנימין נתניהו? בין שלל התרחישים שעלו לאחרונה - ממדינה פלסטינית עצמאית ועד אוטונומיה מוגבלת – הועלתה האפשרות כי נתניהו יציג חזון להקמת מדינה פלסטינית מפורזת, בדומה למדינה אנדורה הקטנטנה.

 

אנדורה הוזכרה בישראל לאחרונה בעיקר בשל נבחרת הכדורגל שלה, אבל אם נתניהו יציע מודל משלו למדינה מפורזת בשטחים הפלסטינים, ייתכן שהנסיכות הקטנה במערב אירופה תזנק למרכז הבמה הפוליטית העולמית. שיטת המשטר הייחודית שלה, שאין שניה לה בעולם, כנראה תראה תמוהה לתושבי המזרח התיכון, אך ניתן להבין מדוע היא עשויה לקסום למנהיג הליכוד.

 

אנדורה פועלת כישות מדינית עצמאית מאז שנת 1278, והיא נמצאת על הגבול בין ספרד לצרפת. לחץ בינלאומי כבד שהופעל עליה בשנות ה-80 של המאה הקודמת דרבן אותה, לראשונה בתולדותיה, לנסח חוקה דמוקרטית ולהסדיר את הפרדת הרשויות. אחרי תהליכי אישור מורכבים, שדרשו התערבות מצד ספרד וצרפת, אושרה החוקה במרס 1993.

 

שטחה של אנדורה הוא כ-460 קמ"ר - המדינה גדולה פי 3 משטח מהכנרת - והמשטר הפוליטי שלה הוא נסיכות פרלמנטרית. מבחינה פורמלית, למדינה יש שני "נסיכים" המשמשים כראשי המדינה, אך הם כלל לא מתגוררים בה: נשיא צרפת ובישוף העיר סאו דה אורחל בספרד. לשניהם יש נציגים המתגוררים באנדורה, אולם מדובר בתפקיד טקסי בעיקרו.

 

סמכות על הנייר

בפועל, לשני "הנסיכים" אין יכולת להתערב בענייניה הפנימיים של המדינה. עצמאותה המוזרה, תחת חסות צרפתית-ספרדית, זכתה אמנם לאישור בחוקה, אך היא שימרה את האוטונומיה של המדינה הקטנה. ראש הממשלה, הנבחר דרך הפרלמנט, הוא זה ששולט במדינה הלכה למעשה, ולשני "הנסיכים" אין אפילו זכות וטו. הפרלמנט של אנדורה, המכונה "המועצה הכללית", מורכב מ-28 צירים הנבחרים כל ארבע שנים. מתוכם נבחר ראש הממשלה, הממנה שבעה שרים.

 

עם זאת, על אנדורה חלות מספר מגבלות שעשויות לעניין את מדעני המדינה בישראל. שני ראשי המדינה הרשמיים, נשיא צרפת והבישוף הספרדי, אמנם אינם יכולים לטמון את ידם בענייניה הפנימיים של הנסיכות, אך יש להם יכולת להתערב באופן מרחיק לכת בנושאי חוץ וביטחון. לשני "הנסיכים" יש סמכות מלאה לעסוק בהסכמים בינלאומיים, ביטחון פנים וחוץ, גבולות וייצוג דיפלומטי של אנדורה.  


בין צרפת לספרד. מפת אנדורה

 

היכולת של ספרד וצרפת לבחוש בפוליטיקה ובביטחון של אנדורה נמצאת בעיקר על הנייר. מכיוון שמדובר במדינה זעירה שאינה פעילה במיוחד בנושאי חוץ וביטחון, כמעט שלא ידוע על התערבות ממשית מצד שתי המדינות בנסיכות. כך או כך, מסתמכת אנדורה על שתי שכנותיה הגדולות עבור הגנה צבאית, וזו נקודת המפתח שכנראה מעניינת את נתניהו.

 

הנסיכות הקטנה, מצדה, מחזיקה בכוח שיטור קטן במיוחד, בן כ-200 איש, העוסק בענייני ביטחון. כמו כן, כל הגברים במדינה נדרשים לשרת בצבא המילואים, במסגרתו כל "החיילים" הם למעשה קצינים, שאינם מקבלים שכר ונדרשים להביא עימם נשק מהבית. צבא זה לא השתתף במלחמה זה כ-700 שנה.

 

אין צבא, אין דאגות

ניתן לראות שהאיזון המדיני העדין בין הנסיכות הננסית לשתי שכנותיה הגדולות נשמר בזכות מערכת היחסים הידידותית ביניהן. צרפת וספרד יכולות מבחינה חוקית לפרוס טנקים ברחובות אנדורה ולבטל את ההסכמי החוץ שלה, אך שתיהן לא נוהגות לעשות כן.

 

לצד הכרסום בריבונות של תושבי הנסיכות, המצב הקיים מיטיב עם תושבי אנדורה מבחינה כלכלית. העובדה שאין למדינה כוח צבא או משטרה משמעותי חוסך לה כסף רב. בשנת 1961 עמד תקציב הביטחון במדינה על חמישה

דולרים בלבד ונועד לממן מטווח אחד ל-11 השוטרים שפעלו אז במדינה. תקציב הביטחון מאז תפח, שכן מספר השוטרים זינק ליותר מ-200, אולם הוא עדיין לא מתקרב לזה של ישראל, הרשות הפלסטינית ואפילו חמאס.

 

ראש ממשלת אנדורה לשעבר, מארק פורנה מולנה, הסביר את היתרון שבשיטה זו בעת נאומו בעצרת האו"ם ב-2003. "צחקו עלינו בעבר שתקציב הביטחון שלנו עולה ארבעה דולרים וחצי, כשבפועל הוא לא עולה לנו אפילו סנט אחד", אמר מולנה. "הכסף שמקדיש העולם לכלי נשק יכול היה לשמש את האנושות כולה לחיים טובים, ללא מחלות, עם חינוך ותרבות לכולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחפש השראה באירופה? נתניהו
צילום: דודי ועקנין
מדינה בלי תקציב ביטחון. אנדורה
צילום: רוני רבינוביץ'
מומלצים