שתף קטע נבחר

תגלית: יש חיות שחושבות כמו בני אדם

מטה-קוגניציה היא הגדרה לחשיבה ברמה גבוהה, המערבת פיקוח על תהליכי חשיבה אחרים. עד לא מזמן חשבו שרק בני אדם מסוגלים לחשוב כך, מחקרים אחרונים מראים שגם קופים ודולפינים יכולים

דמיינו למשל שאתם מנסים להיזכר בשם של מישהו אבל לא ממש מצליחים. זה עומד לכם על קצה הלשון ואתם יודעים שאתם מכירים את אותו אדם אבל לא זוכרים את שמו. ההרגשה המתסכלת הזו היא דוגמה אחת למטה-קוגניציה, כלומר חשיבה המערבת פיקוח על תהליכי חשיבה.

 

רוב המחקרים שעוסקים במטה-קוגניציה אצל בני אדם עוסקים במטה-קוגניציה של הזיכרון. לדוגמה, אם אתם נשאלים מתי אירעה ההכחדה ההמונית של הדינוזאורים, אתם יכולים לענות: "לפני 65 מיליון שנה בקירוב", או "אין לי מושג". בשני המקרים מדובר בשיפוט של הזיכרון.

 

דוגמאות אחרות מגיעות מכל מחשבה שאנחנו חושבים על תהליכים קוגנטיביים שעוברים עלינו. אם למשל אנחנו מנסים לחשוב על אסטרטגיה טובה לפתרון בעייה מסוימת, זו מטה-קוגניציה. אם מנסים לחשוב על איך לזכור טוב יותר את החומר לפני מבחן, זו מטה-קוגניציה וכן הלאה. עד לאחרונה נהוג היה לחשוב שרק לבני אדם יש את היכולת להגיע לרמה כה גבוהה של חשיבה. מאמר שהתפרסם לאחרונה מראה שזה כנראה לא נכון.

 

בעלי חיים מתמודדים כל הזמן בסביבות אקולוגיות קשות למחייה שמלאות באי ודאות. כשדוב עומד לפני עץ גבוה ומהסס אם לטפס עליו, או חתול מתעכב לפני בור גדול וחוכך אם לקפוץ מעליו, מתעורר הרושם שאין הם יודעים אם יצליחו במשימתם. אבל אי הידיעה הזו אינה סימן למטה-קוגניציה, השאלה היא האם הם יודעים שהם לא יודעים?

 

סוג אחד של מטה-קוגניציה נקרא מטה-קוגניציה של בקרה. מדובר ביכולת לשפוט האם הזיכרון שלנו טוב או לא. במחקרים שנעשו בעבר התנו קופי רזוס ודולפינים התנייה קלאסית, כך שהם קיבלו פרס על ביצוע משימה מסוימת, ועונש אם נכשלו בה. המשימות היו בעלות דרגות קושי משתנות. כשהציגו בפניהם משימה קשה במיוחד, נמנעו הקופים והדולפינים מהמשימה ובכך מנעו מעצמם עונש צפוי. זו דוגמא למטה-קוגניציה אצל חיות מכיוון שהקופים והדולפינים יכלו לדמיין מה יקרה אם יטלו חלק במשימה ולבחור לא לבצע אותה (יונים אגב, נכשלו בכך).

 

דרך אחרת לבחון מטה-קוגניציה אצל חיות היא להציג בפניהן גירוי מסוים ומייד אחרי זה להעלימו. אחר כך, לאפשר לחיה לבחור אם היא רוצה להיבחן על אותו גירוי או לא. כך למשל, הציגו בפני קופי רזוס תמונה מסוימת, ואחרי השהייה קלה הם היו צריכים לבחור את התמונה שהוצגה להם ביחד עם שלוש תמונות אחרות (מסיחים).

 

במקרים מסוימים אפשרו לקופים לא להשתתף במבחן אחרי שהוצגה בפניהם התמונה המקורית. כשלקופים הייתה בחירה אם לעבור את המבחן או לא, הזיכרון שלהם היה טוב יותר מאשר כאשר הוכרחו לקיים את הבחינה. בכל מקרה, בניגוד לבני אדם, קופי הרזוס זקוקים לפרק זמן ארוך למדי של אימונים, על מנת להפגין מטה-קוגניציה. אצל בני אדם, היכולת הזו מתפתחת באופן טבעי וספונטני, ללא צורך בהכוונה חיצונית.

 

קופים יודעים לבקש רמזים

הסוג השני של מטה-קוגניציה נקרא מטה-קוגניציה של שליטה. כאן מדובר ביכולת לקבל החלטות לגבי העתיד, כמו למשל, איך ללמוד למבחן. כדי לבדוק האם היכולת הזו קיימת בחיות אחרות איפשרו חוקרים לקופי רזוס לבקש עזרה כשהם לא היו בטוחים במשימה מסוימת. הקופים אומנו ללחוץ על 4 תמונות על המסך בסדר שרירותי כלשהו.

 

בחלק מהמקרים יכלו הקופים ללחוץ על כפתור בצד ימין של המסך שנתן להם רמז לגבי איזו תמונה צריכה להילחץ להבא (מסגרת הופיעה מסביב לתמונה). אלא מה? אם הקופים השתמשו ברמז, הפרס על זיהוי נכון של התמונות היה גלולה בטעם בננה, בעוד שאם הצליחו ללחוץ על כל התמונות על פי הסדר הנכון ללא עזרה, הפרס היה סוכריית M&M שהיא מאכל הרבה יותר נחשק.

 

התוצאות הראו שהקופים השתמשו ברמזים פחות ופחות ככל שהשתפשפו יותר במשימה, וכתוצאה מכך יכולתם השתפרה. על ידי זה שהם השתמשו ברמזים רק כאשר הם ידעו שהם אינם יודעים הם הפגינו מטה-קוגניציה מסוג שליטה. זהו שלב חשוב כיוון שהקופים לא ניסו לנחש מה תהיה התמונה הבאה כשהם לא ידעו בוודאות מהי, במקום זאת הם פעלו למזער את חוסר הידיעה שלהם.

 

מעניין אגב שקופי הרזוס זקוקים לאימון מאסיבי על מנת להפגין מטה-קוגניציה מכל סוג, בעוד שמינים כמו שימפנזות ואוראנגוטנים לומדים את המשימות תוך זמן קצר למדי. בנוסף, שימפנזות ואוראנגוטנים נבדלים מפרימאטים אחרים במשימות של זיהוי עצמי במראה. בדומה למשימות של מטה-קוגניציה, זיהוי עצמי במראה מעיד כנראה על מודעות עצמית, ודרגה גבוהה יותר של תפישה. לא מפתיע לפיכך למצוא שהשימפנזות, שהם שארי בשרנו הקרובים ביותר, מתעלים בעניין הזה על פרימאטים אחרים.

 

המאמר התפרסם בבלוג של ד"ר גיל גרינגרוז , אנתרופולוג אבולציוני המלמד באוניברסיטת ניו-מכסיקו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים