שתף קטע נבחר

האריה שואג והשיירה עוברת: דרעי בדרך לקאמבק?

שעון הקלון יגיע לסיומו עוד חודש - והמטאור הפוליטי של שנות ה-80 עלול לגלות שהעגלה נוסעת, בעוד הוא נשאר מאחור. הרב עובדיה נאמן לישי, ליברמן לא ממהר להתמסר, ואם לא יקרה משהו מפתיע - החזרה הממשית לפוליטיקה תחכה לבחירות הבאות

הוא זכאי לקריירה פוליטית שנייה? פחות מחודש לסיום הקלון המפורסם במדינה, שמנע ממנו להתמודד על ראשות עיריית ירושלים, יושב יו"ר ש"ס לשעבר, אריה דרעי, בביתו בשכונת הר נוף בירושלים ומתכנן את הקאמבק לחיים הפוליטיים. שבע שנים חלפו מאז השתחרר דרעי מכלא מעשיהו, אליו נכנס בעקבות הרשעתו בקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים. כעת, הוא שם לעצמו מטרה לשחזר את ימי הזוהר שאיפיינו אותו כשר הצעיר בתולדות מדינת ישראל - כוכב שביט פוליטי כל-יכול ואהוב נפשו של הרב עובדיה יוסף.

 

בשבועות הקרובים צפויה המערכת הפוליטית לעמוד בפני התחזקות נחשול הספינים וחרושות השמועות שכבר החלו להציף את התקשורת בחודשים האחרונים, שמקורם בדרעי עצמו ובמקורביו. זה חודשים ארוכים שדרעי נמנע מהענקת ראיונות ומעדיף לשמור על מסתוריות, בתקווה ש"אפקט הקאמבק" ייצור הד ציבורי שיכשיר את הקרקע לחזרתו. השיטה הזו כבר הצליחה פעם אחת: בדיוק כך הריץ עצמו לראשות העירייה בשנה שעברה, וגם כעת שיחת היום במקוואות בירושלים נוגעת לעתידו הפוליטי של הפוליטיקאי שסרח.

 

לשמועות המהדהדות בקרב הציבור החרדי יש מטרה - להזכיר לכל הגורמים הרלוונטיים שאריה דרעי קיים, והוא רעב. המחשבה היא שאם כולם ידברו על דרעי, לא ניתן יהיה להתעלם ממנו, והלחצים על ההנהגה החרדית יהיו גדולים. אך מול הרצון המשווע, ניצב דרעי מול בעיה עיקרית אחת: בש"ס, מפלגת הבית הטבעית, לא סופרים אותו.


 

משתחרר ממעשיהו. הוא קיים, והוא רעב (צילום: שאול גולן)

 

בכיר בש"ס: "הוא לא רלוונטי ולא מעניין" 

בש"ס יש רק ממליך מלכים ובעל בית אחד, והוא מנהיגה הרוחני של המפלגה - הרב עובדיה יוסף. בעבר, היה דרעי בן טיפוחיו של הרב, שהאמין בו, אהב אותו ובנה את מעמדו. בשבועות הקרובים יתעטף דרעי במיטב מחלצותיו, יעטה על פניו את ארשת הקדוש המעונה, יחצה את הכביש למשכנו של שכנו, הרב עובדיה, יכרע לרגליו ובפיו בקשה - "החזר לי את מה שנלקח ממני". את התשובה המסתמנת, הוא כנראה לא יאהב לשמוע.

 

שאיפתו של דרעי היא לחזור ולנהל את המפלגה כיו"ר על חשבונו של אלי ישי, בעוד זה יישאר בתפקידו כשר הפנים. הוא יהיה מוכן להתפשר גם על שותפות בהנהגה, או לחלופין על תפקיד ביצועי של שר, אך הסיכוי שהרב עובדיה ינשל אחד מהשרים הנוכחיים מתפקידו הוא אפסי. למעמדו של אלי ישי לא נשקפת סכנה - יו"ר ש"ס הנוכחי מלווה את הרב עובדיה באופן צמוד בשנים האחרונות, והיחסים ביניהם קרובים מתמיד ובלתי ניתנים לערעור. הרב כבר הביע את הערכתו לישי באופן חסר תקדים כשאמר ש"פיו מדבר מפי".


דרעי והרב יוסף לפני עשר שנים. ספק אם הרומן יתחדש (צילום: זום 77)

 

במפלגה עצמה מודעים לאפשרות שדרעי ינסה להתגרות ולגרור את חבריה למאבקים פנימיים. "המחשבה שעומדת לנגד עיניו, שהיא נכונה מאוד מבחינה אסטרטגית, היא שבמידה והוא יפתח במאבק במפלגה, אין לו מה להפסיד", אומר ל-ynet גורם בכיר בש"ס. רוב אנשי המפלגה מעדיפים לסכור פיהם בכל הקשור לדרעי, על מנת שלא לתת לו לגיטימציה. "הוא ממש לא רלוונטי ולא מעניין, גם אם ישחרר הצהרות ויתבטא בקיצוניות", הוסיף הגורם.

 

ובכל זאת, דרעי היה מעמודי התווך של המפלגה, ואף הביא את ש"ס לגבהים חסרי תקדים. החשיפה התקשורתית סביב משפטו, והטענות כאילו נתפר לו תיק מתוך רדיפה עדתית, הזניקו את המפלגה לשיא אלקטורלי חסר תקדים בבחירות ב-1999 - 17 מנדטים. ההערכה בקרב פרשנים חרדים היא שהרב עובדיה לא יוכל להישאר אדיש לאדם שתרם כל כך הרבה למפלגה, אך מאידך לא יוכל להזיז אף אחד הצידה למענו. הפתרון המסתמן: הוא יציע לתפור עבורו תואר מכובד כגון "נשיא תנועת ש"ס" - תפקיד עם יוקרה, אך ללא כוח פוליטי מעשי.

 

אך ספק אם דרעי יהיה מוכן להתפשר על תפקיד שכזה, שייאלצו לחכות עד למערכת הבחירות הבאה לפני שיוכל לנסות ולהשתלב בפוליטיקה באופן ישיר. במצב שכזה, לא מן הנמנע, ואולי אף צפוי, שדרעי ינסה את מזלו גם במפלגות אחרות, במטרה להשתלב כבר עכשיו בתפקיד ביצועי בממשלה.

 

לקאמבק דרושים: מפלגה ומשרד ממשלתי

כאמור, ישנם שני תרחישים בלבד שיצליחו להפוך את דרעי לרלוונטי עוד בקדנציה הנוכחית של הכנסת. הראשון, והפחות סביר, הוא מינויו לתפקיד יו"ר ש"ס, כתקדים עמרם מצנע שכיהן כיו"ר מפלגת העבודה מבלי שהיה חבר כנסת. השני הוא מינויו לשר בממשלה. כיוון שסיכוייו להפוך לשר מטעם ש"ס נמוכים, הוא החל לירות לכל הכיוונים, ובין היתר בוחן את מעמדו במפלגות ישראל ביתנו והליכוד, בשיטתו הרגילה - הפצת ספינים.

 

"דרעי יהיה שר החוץ?", מתעניינים בחודש האחרון צעירים חרדים שיוצרים מגע עם עיתונאים, בעקבות חרושת שמועות על "דיל" שנרקם בין דרעי ליו"ר מפלגת ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, לפיו יירש את התפקיד אם האחרון יורשע בפלילים. אך שמועות לחוד ומציאות לחוד, והסבירות שליברמן ינהל מו"מ על היום-שאחרי-ליברמן הזויה עד גיחוך. עם זאת, השניים נמצאים ביחסים טובים, ועל פי ההערכות במערכת הפוליטית, האפשרות שדרעי ישולב בישראל ביתנו בעתיד, בקונסטלציה מסוימת של סבב תיקים, אינה בלתי סבירה לחלוטין. רשמית, מכחישים זאת בישראל ביתנו באופן גורף.


מחמם לדרעי את הכיסא? נו באמת (צילום: רויטרס)

 

לגבי אופציית הליכוד, שהצטרפה לשיח הציבורי ממש בימים האחרונים - אין זה ריאלי שראש הממשלה נתניהו יתפור לדרעי תיק חדש בממשלתו הרוויה גם כך לעייפה במיניסטריונים, או לחלופין ידיח שר אחר, וכנראה שזה לא יהיה הכיוון.

 

דרעי, מצדו, שם יהבו על קבוצה קטנה של בעלי כוח החפצים ביקרו, שבראשם עומד ח"כ חיים רמון (קדימה). רמון, שצפוי לפרוש בקרוב מהכנסת לטובת תפקיד אחר, פועל רבות על מנת לקדם את חברו משכבר הימים, מתווך ומברר בשבילו בכל הכיוונים האפשריים, ומנצל את קשריו בכל המפלגות.

 

זעזועים? כנראה לא בקרוב

כמעט עשור חלף מאז נזרק דרעי מלב החיים הפוליטיים אל תוך תא מאסר קטן. במהלך שנים אלה, לא פסק דרעי לרגע למשוך בחוטים, להשפיע על עמדת מפתח ולנצל את כישרונותיו וקשריו הרבים.


מריצים את דרעי. העניין הציבורי שם (צילום: רונן מדזיני)

 

ובכל זאת, כשתקתוקו של שעון הקלון יגיע לסיומו, עלול דרעי לגלות שהעגלה נוסעת, בעוד הוא נשאר מאחור. ש"ס לא התפרקה אחרי עזיבתו, היא חיה ובועטת וממשיכה להוות חלק אינטגרלי מכל ממשלה.

 

גם משבצת המטאור הפוליטי במפלגה, שעליה רכב בעבר, כבר מזמן מאוישת על ידי הכוכב העולה החדש - שר השיכון אריאל אטיאס.

 

מאידך, דבר אחד אי אפשר לקחת מדרעי - העניין הציבורי יוצא הדופן שהוא מושך אליו, שחוצה מגזרים וקהלים. בעבר העניין הציבורי הזה הפך לכוח אלקטורלי עצום. האם עדיין כך הם פני הדברים? מוקדם לקבוע.

 

אז מה יקרה עוד חודש? על פי תמונת המצב המסתמנת, ככל הנראה לא צפויים זעזועים. דרעי יחזור בקטן, והקאמבק האמיתי יצטרך לחכות בינתיים, לפחות עד הבחירות הבאות.

 

רועי לחמנוביץ', דוברו של יו"ר ש"ס אלי ישי, סירב להתייחס לדברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשיטת הספין. דרעי
צילום: גיל יוחנן
ממליך המלכים. הרב יוסף
צילום: עטא עוויסאת
מעמדו יציב. ישי
צילום: גיל יוחנן
לא יתפור עוד תיק. נתניהו
צילום: רויטרס
החבר משכבר הימים. רמון
צילום: סבסטיאן שיינר
במשבצת המטאור התורן. אטיאס
צילום: גבי מנשה
מומלצים