שתף קטע נבחר

מהיום כדאי לבני זוג להיות שותפים

פסיקה חדשה מקלה על בני זוג העובדים באותו עסק לקבל חישוב נפרד של משכורותיהם לצורכי מס. אפשר לחסוך ככה עשרות אלפי שקלים בשנה, והכי חשוב - לא צריך להיפרד כל בוקר

אורלי פגשה את דורון בתחילת לימודיה כהנדסאית אדריכלות, הוא היה אחד המרצים שלה. כשאורלי הייתה עדיין סטודנטית, דורון עבד על פרוייקטים מהבית, אך לאחר שנישאו, ילדם נולד, ואורלי עמדה לסיים את לימודיה, דורון ביקש לפתוח משרד אדריכלים קטן, והציע לאורלי לעבוד עימו. אורלי סירבה. דורון הסביר לה שזה החלום שלו: הוא פינטז באזניה על ארוחות צהריים משותפות, פיקניקים בדרך לפגישות עבודה, ואהבה על מכונת הצילום המשרדית...אולם אורלי, משום מה, לא הייתה שותפה להתלהבותו, והתעקשה לחפש עבודה.

 

דורון לא הצליח להבין: מדוע שאשתו תהיה מוכנה לעבוד עבור אחרים, בשכר נמוך ובלחצי זמנים, במקום לבנות ביחד איתו עסק משפחתי? הוא החליט לעשות הכל כדי שאורלי תתרצה, ופתח במסע סיכול: "שכח" להשאיר לה הודעות טלפוניות ממראיינים, איחר להגיע הביתה כשחיכתה לו על מנת ללכת לפגישה ואפילו פעם אחת מחק לה מייל ובו הצעת עבודה...

 

זה לא שאורלי לא חשה בטבעת המתהדקת. מה שדורון לא ידע, זה שהייתה לאורלי סיבה טובה מאוד לחפש עבודה מחוץ לבית. רחוק ממנו. את אלון היא פגשה בלימודים, בקורס בו דורון לא הרצה. היא ואלון נהגו להיפגש בהיחבא, ואורלי ידעה היטב, שאם תעבוד עם דורון, והוא יידע בכל רגע נתון היכן היא ומה מעשיה, היא לא תוכל להמשיך להיפגש עם אלון, ולכך לא הייתה מוכנה.

 

היא החליטה להשיב מלחמה שערה, והלכה למכר שלהם, רואה חשבון, שהכין עבודה תחשיב מסודר המוכיח כי מבחינה מיסויית – מוטב לדורון ולאורלי אילו יעבדו בשני מקומות נפרדים, ולא ישתכרו מעסק משותף. הוא הסביר לאורלי שאם יעבדו ביחד, יגדל גובה המס שיהא עליהם לשלם כזוג, וחבל. אורלי הציגה את הנתונים בפני דורון. הוא עיין בהם בכובד ראש, הרים כמה טלפונים, הלך לישון, ובבוקר כינס את אורלי לשיחה דחופה. הוא הודיע לה שפרנסת המשפחה וביטחונם הכלכלי חשוב יותר מהפנטזיות הפרטיות שלו, והוא מוותר על רעיון העסק המשותף.

 

אורלי הודתה בלבה לרשויות המס על שסייעו לה להמשיך ולשמר את הרומן הסודי שלה, ויצאה לחגוג עם אלון את ניצחונה... לאחר מספר שבועות, התקבלה לעבודה כהנדסאית אצל אדריכל אחר בעיר. אך השבוע, הסתיימה החגיגה של אורלי.

 

ביום רביעי נשלח לעבודתה זר פרחים צבעוני. כשפתחה את המעטפה בהתרגשות, מצאה בה להפתעתה....פסק דין, אליו צורף פתק לבן:

 

"לאשתי האהובה. היום נפל דבר בישראל. אסביר לך הכל בערב, אך לפי פסק הדין ששלח אליי הרואה חשבון, מסתבר שמעכשיו אנחנו כן יכולים לעבוד ביחד, בדיוק כפי שחלמתי... יאללא תתפטרי! חבל על כל דקה!! אוהב אותך".

 

למה התכוון דורון?

על מנת להבין מהו השינוי שחל השבוע בנושא מיסוי הכנסות בני זוג, ומדוע דורון ביקש מאורלי להתפטר ולבוא לעבוד איתו, יש להבין ראשית מדוע, עד השבוע, בני זוג שרצו לעבוד ביחד ולהשתכר מאותו עסק, היו צריכים לחשוב פעמיים טרם אצו רצו לרכוש את השלט: "כאן עובדים ביחד פופי ושמופי".

 

כפי שהסבירה אורלי לדורון, הרי שעד היום, בני זוג שהיו עובדים יחד ומשתכרים ממקור משותף, הרוויחו בסוף היום פחות כסף "בכיס", מאשר אילו היו עובדים באותה משרה ובאותן שעות, אך במקומות שונים. מצב זה נוצר בשל הוראות פקודת מס הכנסה, אשר קובעות כי במקרה של נישום (דהיינו - בן הזוג הרשום בשומה, זה שאליו מתייחס המס) שהכנסתו נובעת, למשל, מעסק או משלח יד של בן זוגו – במקרה כזה חישוב המס של בני הזוג יבוצע במאוחד, ולא בנפרד. חישוב מס מאוחד? נפרד? מה זה משנה? מהי הסיבה שבני זוג שעובדים ביחד מייחלים לחישוב נפרד?

 

קחו לדוגמא את המקרה של אורלי ודורון, זוג + ילד. דורון מרוויח סך של 15,000 שקל ברוטו, וגם אורלי מרוויחה סך זהה. אם השניים יעבדו בעסק של דורון, ויבוצע להם חישוב מס מאוחד, המשמעות היא שחישוב המס יבוצע כאילו היה מדובר במשכורת אחת, של אדם אחד, בסך של 30,000 שקל ברוטו.

 

מאחר וככל שמרוויחים יותר, אחוז המס גדול יותר ומשלמים יותר מס, נוצר מצב שבו הזוג משלם יותר. משכורת מאוחדת, ברוטו, בגובה 30,000 שקל תחוייב במס הכנסה בגובה של 7,300 שקל בערך. לעומת זאת, שתי משכורות נפרדות, כל אחת בגובה 15,000 שקל, שיחושבו בנפרד, תחוייבנה במס הכנסה בגובה של כ-4,350 שקל בסך הכל (על שתיהן - לאורלי יש גם הטבות מס כאשה וכאמא).

 

ההבדל בין שני שיטות החישוב, המאוחדת והנפרדת, הוא כ-3,000 שקל לחודש. ההבדל השנתי לדורון ואורלי, הוא 36,000 שקל!! מי שלא מעוניין לקבל 36,000 שקל בשנה לחשבון הבנק שלו, שירים יד...

 

הערה: אם בני הזוג היו עומדים בתנאים מסויימים מפורטים שנקבעו בחוק (ביניהם: עבודה משותפת במשרד שאינו דירת המגורים, 36 שעות עבודה בשבוע), אז אורלי הייתה זכאית על פי חוק לחישוב נפרד של 3,600 שקל בחודש מתוך ההכנסה שלה מהעסק של דורון, ואז הסכומים שצויינו בדוגמא היו משתנים.


חסכו כסף - בקשו חשבון בנפרד! (צילום: liquid library)

 

חזקת התלות לבני זוג העובדים ביחד

אז הסכמנו שעדיף לבני זוג לקבל חישוב מס נפרד, ובכך להגדיל את ההכנסה הזוגית שתישאר להם בפועל. עכשיו השאלה היא מה המצב המשפטי בעניין, ומה גרם לדורון לצרף השבוע, לפרחים ששלח לאורלי, פסק דין במקום ברכה מנגנת...

 

ובכן, כאמור, דרך המלך היא חישוב מאוחד: אוטומטית יתייחסו לאורלי שעובדת עם בעלה כאילו הכנסתה אינה עומדת בפני עצמה, אלא נובעת מהכנסת דורון ותלויה בה, והכנסתה תתווסף להכנסת דורון בחישוב המס.

 

לתלות הזו שמיוחסת לאורלי, שמביאה לחישוב מאוחד, קוראים "חזקת התלות", וכשמה כן היא. בני זוג ש"נופלים" לחזקה, לא יכולים לבצע חישוב הכנסה נפרד. אז למה המחוקק קבע חזקה כל כך מיושנת ופוגעת ?

 

חזקת התלות חוקקה על מנת למנוע שימוש פיקטיבי בזוגיות לשם הפחתת המס החל על בעל עסק. במקרים רבים בעל העסק הוציא באופן פיקטיבי משכורת לבן הזוג, שלא עבד איתו בפועל, רק כדי לחסוך לעצמו מס. כך, במקום לשלם מס על הכנסה של 30,000 ש"ח, היה בעל העסק מקטין את ההכנסה של עצמו על יד הענקת תלוש שכר של 15,000 ש"ח לאשה, למשל, והיא הייתה משלמת מס בנפרד (בדרגת מיסוי נמוכה).

 

לכן, רשויות המס יצאו מנקודת הנחה שבני הזוג שמשתכרים ביחד מעסק משותף עלולים לנצל את הזוגיות כדי להתחמק מתשלומי מס, וקבעו את חזקת התלות. חזקה שגורמת לאורלי - בלי שום קשר לרומן שלה עם אלון – להעדיף לעבוד אצל כל אדריכל אחר בעיר, רק לא אצל בעלה.

 

חזקה זו משיגה תוצאה חברתית-כלכלית לא רצוייה כלל: בתקופה בה הפער בין גברים ונשים הולך ומצטמצם, וזוגות רבים באמת פשוט עובדים ביחד, התמריץ שהמדינה נותנת להם להקמת עסק משותף הוא שלילי!

 

ובגלל שלא נדיר בכלל לראות איש מכירות שעובד עם אשתו היזמית, שיננית שעובדת עם בעלה רופא השיניים, או פשוט זוג שפתח חנות בגדים ביחד, הנחת יסוד זו הינה מקוממת במיוחד.

 

פסיקת קלס – שינוי?

גורמים שונים ניסו לצאת נגד חזקת התלות, וזוג אחד גם הצליח: בשנת 2003 פסק בית המשפט העליון בעניין קלס (ע"א 900/01 רון קלס נ' פ"ש ת"א 4), כי למרות שהחזקה בחוק לכאורה התקיימה לגביו (האשה עבדה בחברה שבה החזיק בעלה במניות) – מותר לקלסים לחשב את המס שלהם בנפרד.

 

כבוד השופטת טובה שטרסברג כהן קבעה כי לא ייתכן מצב שיוטל מס מאוחד על בני זוג רק על סמך הנחה שמקור הכנסתם תלוי זה בזה – כשבפועל לא זה המצב! נקבע שהחישוב המאוחד אינו גזירה משמיים: שקיימת לבני הזוג אפשרות לסתור את החזקה הקבועה בחוק, ולנסות להוכיח שהם באמת עובדים ביחד, וזכאים לחישוב נפרד.

 

פסק הדין דיבר על צדק, שוויון בין המינים והזכות של בני זוג להתייחסות אישית לכל אחד מהם גם אם עובדים ביחד, וחולל דרמה בעולם המיסוי הזוגי.

 

בעקבות הפסיקה, יצא חוזר מס הכנסה, ובו הוראות לפקידי השומה. הפקידים הונחו לבדוק כל תיק לגופו, על מלוא הנסיבות הפרטיות של אותם בני הזוג שטוענים כי לא קיימת ביניהם תלות בהכנסה. נקבע כי יש לוודא שאין לאחד מבני הזוג יכולת להשפיע באופן מכריע על הכנסת השני, שאין ביניהם תלות, שלא אחד מהם קובע את תנאי ההעסקה של השני ושולט בהם וכולי. אם הם עמדו בהוכחה, שאין שם תלות, וזו לא העסקה פיקטיבית, פקידי המס היו צריכים לאשר להם חישוב נפרד.

 

מה קרה בפועל?

גם אחרי הפסיקה המרעננת, לבני זוג שעבדו יחד היה קשה לקבל חישוב נפרד, בגלל הקושי לעבור בשלום את כל המבחנים האובייקטיבים והסובייקטיבים שקבעו רשויות המס.

 

משפחת לס, למשל (עמ"ה 542/06; לס ערן ולס דורית נגד פקיד שומה אילת), הפסידה בחודש מרס השנה, בהליך מול רשות המיסים: בית המשפט המחוזי בבאר שבע לא אישר להם חישוב נפרד, למרות שניסו להוכיח את ההפרדה המיסויית ביניהם, בכל המבחנים שנקבעו.

 

בני הזוג עבדו יחדיו בעסק בתחום היינות, שכלל מחסן יינות וחנות. הבעל ניהל את הפעילות מול הלקוחות המוסדיים והאשה ניהלה את הפעילות בחנות. בית המשפט קבע כי מאחר והבעל קיבל את האשה לעבודה, קבע את שכרה החודשי, הוא מנהל את מערכת הכספים של העסק כולל זכויות חתימה והוא מתערב בעבודתה השוטפת – מתקיימת חזקת התלות, כשמשכורת האשה תלויה בזו של הבעל. הוכרע כי בני הזוג לא הוכיחו את ההפרדה וחוסר התלות, לכן יש לבצע חישוב מס מאוחד.

 

התחושות בעקבות פסק דין לס היו קשות, ונראה היה כי להלכת קלס פורצת הדרך משנת 2003 אין שיניים.

 

מהשבוע: נחיצות העבודה ונאותות השכר

וכאן אנו מגיעים לפסק הדין ששלח דורון המאושר לאורלי, ושבעקבותיו היא עתידה להצטרף לצוות משרדו. בפסק הדין בעניין שקורי, שניתן השבוע על ידי כבוד השופט מגן אלטוביה (מחוזי ת"א), יושמה הלכת קלס ואף הורחבה – לטובת הנישומים.

 

כבוד השופט קבע כי לצורך חישוב נפרד, על בני הזוג להוכיח כי קיים "צורך כלכלי עסקי ממשי" בהעסקת הנישום בעסק של בן הזוג, ושלא בוצעה מניפולציה בשכר. להוכחה זו נקבעו 2 מבחנים פשוטים:

 

1. עבודת בן הזוג נחוצה לעסק: דהיינו, שאלמלא היה ממלא בן הזוג תפקיד זה, היו נדרשים לשכור את שרותיו של אחר לשם כך.

2. ושהשכר נקבע באופן נאות: דהיינו, שבן הזוג היה משלם את אותו שכר, שמשולם לבן הזוג, לעובד חיצוני.

 

בית המשפט הדגיש כי בישראל של שנת 2009, אין עוד מקום להטיל מס גבוה יותר על יחידים, שמשתכרים מאותו עסק, רק מאחר והם בני זוג...

 

במידה ופסיקה זו תיוותר על כנה, נפתחה לפנינו דרך הוכחה חדשה, קלה בהרבה מהמבחנים הסובייקטיביים והאובייקטיביים שקבעו רשויות המס עד היום, וזוגות רבים יוכלו להוכיח ביתר קלות שלא קיימת ביניהם תלות, ושהם זכאים לחישוב מס נפרד.

 

אך שימו לב! סביר להניח שהרשות תגיש ערעור על הפסיקה, שאם לא – היא צריכה להתחיל מייד ליישם את החישוב הנפרד, דבר שיביא להוצאה ניכרת למדינה. אבל בינתיים, אפשר ליהנות מפסיקה משובחת, ובה בשורה משמחת, ולחכות להתפתחויות.

 

ולי עצמי, כל שנותר הוא, להגיד לכבוד השופט אלטוביה תודה: החזרת השבוע, להרבה בני זוג בישראל, את החשק לעשות את זה (לעבוד ביחד, כן?).

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.  


פורסם לראשונה 19/06/2009 22:59

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים