שתף קטע נבחר

13 שנות מאסר לראש ארגון הפשע אסי אבוטבול

הפרקליטות דרשה לגזור 25 שנה על אבוטבול, שהורשע עם כמה מאנשיו בניהול ארגון פשיעה ובהלבנת הון, אך ביהמ"ש המחוזי בת"א הסתפק ב-13. "יש בעבירות, מעבר לכיעורן, כדי לכרסם באורחות החיים בחברה ובמדינה", קבעו השופטים, וקראו גם "להעניש את אלו הפונים לארגוני פשיעה לשם גביית חובות"

בפעם השנייה בתולדות המדינה, וארבעה חודשים לאחר הפעם הראשונה, גוזר בית המשפט עונש מאסר כבד על נאשמים שהורשעו בעבירה של ניהול ארגון פשיעה. בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (יום ב') 13 שנות מאסר על אסי אבוטבול, שהורשע בתחילת החודש יחד עם כמה מאנשיו בניהול ארגון פשיעה ובהלבנת הון. עונשי מאסר נגזרו גם על חברים נוספים בארגונו, שהורשעו במסגרת הפרשה.

 

מדובר בעונש קל יחסית לעומת בקשת הפרקליטות, שבשלב הטיעונים לעונש דרשה לגזור 25 שנות מאסר על אבוטבול. לעונשי המאסר נוספו קנסות כבדים בסך מיליון וחצי שקל שנגזרו על הנאשמים, בהם חצי מיליון שקל לאבוטבול עצמו, שעליו נגזרו גם שנתיים מאסר על תנאי. השופטים קבעו בגזר הדין כי "יש בעבירות, מעבר לכיעורן, כדי לכרסם באורחות החיים בחברה ובמדינה".

 

  • מסמך: קראו את גזר הדין המלא

 

השופטים ביקשו להסביר בגזר הדין את הפער בין העונש הקל יחסית לעונשים הכבדים יותר - 25-27 שנות מאסר - שנגזרו בפברואר על העבריינים הראשונים שהורשעו בעבירות של ניהול ארגון פשיעה, ממשפחות אבו שחאדה ושורפי. לדברי השופטים, "לא ניתן להשוות" בין המקרים, שכן ארגונו הנתנייתי של אבוטבול "ביצע עבירות חמורות פחות", שעיקרן סחיטה ואיומים - בעוד שפעילות הארגון של אבו שחאדה ושורפי, ברמלה וביפו, התמקדה בסחר בסמים וגלשה גם למעשי אלימות קשים.


אבוטבול (במרכז), היום בבית המשפט (צילום: ירון ברנר)

 

8 שנים למנהל "הדסק הצרפתי", 5 שנים ליועץ המשפטי

תחת אבטחה חסרת תקדים של עשרות מאבטחים ואנשי יס"מ, ניתנו בזה אחר זה גזרי הדין של אבוטבול ושל הנאשמים האחרים. לבית המשפט הגיעו עשרות בני משפחה של הנאשמים, שנבדקו כולם בגלאי מתכות בטרם כניסתם לאולם. בעקבות הקראת גזרי הדין, החלו כמה מבני המשפחה לצעוק ולקלל את השופטים: "אתם מחלקים עונשים כמו גרעינים".

 

מבין 24 הנאשמים במשפט, הורשעו 20, ושניים מהם - אלברט סיטבון וגבריאל עשור - הורשעו, כמו אבוטבול, בכך ששימשו "מנהלים בארגון פשיעה". על סיטבון נגזרו היום 11 שנות מאסר בפועל, שנת מאסר על תנאי ו-150 אלף שקל קנס, ואילו עשור, שהורשע בעשר פרשיות שונות ונחשב כמי שהיה אחראי על "הדסק הצרפתי", קיבל שמונה שנות מאסר בפועל, שנה על תנאי וקנס של 150 אלף שקלים.


סערה בבית המשפט. "מחלקים עונשים כמו גרעינים" (צילום: ירון ברנר)

 

על עו"ד ברק בופמן, שהורשע בארבע פרשיות שונות - בין היתר סיוע לארגון במתן ייעוץ משפטי ובהנעת פעולות הסחיטה - נדון לחמש שנות מאסר בפועל, שנה על תנאי ו-150 אלף שקל קנס. דוד זוארץ קיבל שבע שנות מאסר בפועל, שנה על תנאי ו-150 אלף שקלים קנס.

 

על שמונה נאשמים נוספים נגזרו עונשי מאסר שנעים בין שלוש שנים לשנה, בהם שניים שלא היו חברים בארגון עצמו, אלא רק פנו אליו לצורך גביית חובות. על שבעה נאשמים נוספים נגזרו עבירות שירות, ואילו ארבעה נאשמים - אבי פרי, ירדנה זוארץ, סיגלית סיטבון (אשתו של אלברט סיטבון) ומיכאל ציגנקוב - זוכו לחלוטין.

 

"עבירות הסחיטה באיומים - מעוררות חלחלה"

"עבירות הסחיטה באיומים שנגלו בתיק זה הנן חמורות וקשות", קבעו השופטים ברכה אופיר תום, מרים סוקולוב ודוד רוזן בגזר הדין. "האירועים שנגלו לעינינו מעוררי חלחלה. אנשי ארגון הפשיעה ואחרים שפעלו במחובר פעלו לסחיטת אנשי עסקים בכוח ואיומים. הנאשמים סחטו סכומי עתק מקרבנותיהם שנשתתקו מולם אחוזי אימה. המתלוננים ככלל, ביקשו להיכנע לדרישות הנאשמים, לרצותם בגין היראה שהוטבעה בהם על ידם. המתלוננים דחו אפשרות לבקש את עזרת המשטרה".

 

"מדובר בתופעה של עבריינים המטילים חיתתם, שולטים על סביבתם וגורפים לכיסיהם מאות אלפי שקלים שנטלו ממתלוננים החוששים לחייהם ולשלומם של בני משפחתם", קבעו השופטים. "הנאשמים ניצלו את החשש הרב שנטעו בליבם של המתלוננים והעשירו את קופת הארגון בסכומי כסף ניכרים".

 

בית המשפט מתייחס באופן מיוחד לשניים מהנאשמים, מורן ונחמן חן, שלכאורה השתייכו למסגרת נורמטיבית אולם נקלעו למצוקה כלכלית ובחרו להיעזר בעבריינים ובריונים כדי להשיג את מבוקשם בדרך קלה ומהירה פי כמה מ"דרך המלך": "עבירות אלו מעבר לכיעורן, הנן קשות ומסוכנות. הסתייעות בפושעים לגביית חובות ויישוב מחלוקות עסקיות ישב בה כדי להצמית ולהלך אימים על העומדים מולם. יש בעבירות אלה כדי לכרסם בסדרי חברה ומדינה ויש באלה כדי לשבש אורחות חיים... יש בתופעה זו לפגוע באושיות סדר וחוק, ואין מדובר בתפארת המליצה, אלא בתאור מצב דברים המשתרש וגובה מחיר כבד במקומותינו. על בתי המשפט להעניש את אלה הפונים לעבריינים - ובוודאי לארגוני פשיעה - כדי לקדם את עניינם".

 

"מסר למתלוננים"

התובעים במשפט, עו"ד צחי עוזיאל, עו"ד נורית קורנהאוזר ועו"ד קרן בר-מנחם מפרקליטות מחוז מרכז, הביעו אכזבה מהעונשים. "הגם שסברנו שעונשי המאסר היו צריכים להיות חמורים בהרבה, הוטלו עונשים ממושכים וחמורים מאוד", אמרה עו"ד בר-מנחם.

"בית המשפט שלח מסר למתלוננים, שכאשר מעידים בבית המשפט יש לכך תוצאות".

 

פרקליטו של אבוטבול, עו"ד יאיר רגב, הודיע כי הוא מתכוון להגיש ערעור לבית המשפט העליון.

 

משפטו של אבוטבול הופסק זמנית לפני כשנה בעקבות הירצחו של פרקליטו, עו"ד יורם חכם, שרכבו פוצץ במהלך נסיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבוטבול מחויך בבית המשפט
צילום: ירון ברנר
אלברט סיטבון. 11 שנה
צילום: ירון ברנר
התובע, עו"ד צחי עוזיאל
צילום: עופר עמרם
מומלצים