שתף קטע נבחר

העסקה בקק"ל אושרה. המתנגדים: נערער

62 מצירי האסיפה הצביעו בעד עסקת חילופי הקרקעות עם המינהל, 55 נגדה, וש-13 נמנעו. עם זאת, סיעת קדימה טוענת שעקב טעות נציגיה נמנעו 13 הצירים - במקום להתנגד. ההנהלה: התוצאות מחייבות. המתנגדים: נערער לביהמ"ש

ויכוח על תוצאות ההצבעה בקק"ל על עסקת חילופי הקרקעות עם המינהל. 62 מצירי האסיפה הכללית של קק"ל הצביעו בעד חילופי הקרקעות עם המינהל; הנהלת קק"ל טוענת ש-55 הצביעו נגד וש-13 נמנעו. ואילו מתנגדי העסקה טוענים ש-68 הצביעו נגד. ההצבעה החלה הבוקר על העסקה השנויה במחלוקת עם מינהל מקרקעי ישראל. החלה הבוקר ונמשכה שעות ארוכות - לאחר שבית המשפט המחוזי בחיפה הסיר את צו המניעה שהטיל על קיום ההצבעה.

 

הויכוח הוא על הצבעת סיעת קדימה, לה 13 צירים באסיפה, שהצביעה במרוכז, באמצעות ייפוי כוח שניתן לאחת הנציגות, צופיה דיאמנט, המכהנת גם כיו"ר הוועדה המפקחת על הבחירות. הסיעה טוענת שבשל טעות של דיאמנט נרשמה הצבעת הצירים כנמנעים, במקום כנגד ביצוע העסקה. ההנהלה מסרבת לתקן את התוצאות בשל טעות סיעת קדימה בהצבעה. מתנגדי העסקה מתכוונים לעתור לבית המשפט.

  

 

בית המשפט המחוזי בירושלים הוציא אמש צו מניעה זמני נגד ההצבעה, בעקבות עתירה שהגישו מתנגדי הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, בטענה שקק"ל דורשים שהמצביעים ירשמו את שמם על פתקי ההצבעה, וזאת בניגוד להצהרתם הראשונית כי ההצבעה תהיה חשאית. הבוקר, ביטל בית המשפט את הצו בנימוק שהוא נוהג להידרש להחליט בנושאים הקשורים להחלטות שנתקבלו ודרכי יישומן - ולא טרם קבלתן.

 

במשך האסיפה התעוררה מהומה כשראש הממשלה, בנימין נתניהו, החל לנאום באסיפת קק"ל. נתניהו שאל את המשתתפים אם מישהו מהם מתנגד לרפורמה, ואחד מהמשתתפים השיב שכן וקרא לעברו "אתה מוכר את המדינה לעשירים". אותו משתתף הורחק מהאסיפה.

 

ביום ה' האחרון נדחתה אסיפת הקרן הקיימת לישראל, בתום דיון סוער, לאחר שיו"ר קק"ל אפי שטנצלר, נענה לדרישת האופוזיציה במועצת הקרן, לערוך הצבעה חשאית בשאלה האם לערוך חילופי קרקעות עם מינהל מקרקעי ישראל.

 

בהזמנה לאסיפת הקרן הקיימת, שעותק ממנה הגיע לידי אנשי מטה המאבק בחילופי הקרקעות, נכתב בין היתר כי "כל חבר יתבקש לכתוב את שמו על פתק ההצבעה... החבר יתבקש לציין כיצד ברצונו להצביע...".

 

במטה המאבק זעמו על הנוהל המוצע. "באיראן עושים עכשיו מהומות רציניות מאוד בכל הקשור להתנהלות דמוקרטית תקינה, נראה שיש גורמים בקרן הקיימת שמתקשים להבין את כללי המשחק הדמוקרטי. הם מנסים בכוח לגנוב את ההצבעה ואת אדמות מדינת ישראל",

 

ההצבעה הייתה אמורה להכריע בשאלה בעלת משמעות היסטורית: האם להחליף כ-50 אלף דונם של שטח בנוי במרכז ובצפון הארץ עם כ-50 אלף דונם של שטח פתוח שבבעלות מינהל מקרקעי ישראל בצפון ובדרום. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע להצבעה, ונאם בקצרה בפני חברי האסיפה הכללית.

 

כמו כן נשלח הבוקר מכתב מחברי הכנסת שלי יחימוביץ', אורי אריאל, ניצן הורוביץ, אורי אורבך ונחמן שי - הקורא לחברי האסיפה שלא לאשר את החלפת הקרקעות. "חברנו יחד, חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית של בית המחוקקים, כדי לקרוא לכם שלא לתת יד למכירתן של אדמות המדינה", נכתב בפנייה. חה"כ טוענים כי אישור ההסכם עם המינהל יהפות את המדינה "לבנק לסחר בקרקעות, במסגרת הפרטת קרקעות המדינה ומכירתן המכונות 'הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל".

 

ההחלטה כבר עברה שניים מהאישורים הנדרשים: דירקטוריון קק"ל, שאישר אותה לפני כשבועיים וההסתדרות הציונית, שאישרה אותה אמש. האישור שהתקבל הבוקר הוא השלב האחרון בתהליך הנדרש.

 

ההחלטה נדחתה לאחר שהמתנגדים "שלפו" את החובה לקיים הצבעה חשאית, הקבועה בתקנון קק"ל. יו"ר קק"ל אפי שטנצלר התנגד בתחילה להצבעה חשאית, בנימוק שהיא מהווה עיכוב מיותר של ההכרעה, אך המתנגדים טענו כי הוא חושש מהפסד בהצבעה כזו ושכנעו את האסיפה לקבל את דרישתם.

 

מדובר בחלק מהרפורמה שמקדם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, במינהל מקרקעי ישראל: במסגרת הרפורמה, אמורים כל הבתים שעל אדמות המינהל לעבור לידי בעליהם בפועל, והחלפת הקרקעות נועדה להכניס למעגל זה גם את הבתים שנבנו על אדמות קק"ל. 

 

התושבים מחזיקים כיום בבתים בחכירה והדבר מחייב אותם בתשלום דמי חכירה ובמגבלות ביורוקרטיות שונות ומשונות. כיוון שמדובר בהחלפה לא שוויונית מבחינת ערך הקרקע, אמורה קק"ל לקבל פיצוי ממכירת הבתים שאמור להגיע למאות מיליוני שקלים.

 

ההחלטה מעוררת סערה גדולה בקרב הגופים הפוליטיים המיוצגים בקק"ל כיוון שגם בשמאל וגם בימין טוענים כי היא עומדת בסתירה לייעוד ההסטורי של קק"ל – שמירת אדמות לעם היהודי. המתנגדים נתלים בשני טיעונים: הראשון הוא שהשטחים הבנויים שימסרו למינהל יעברו לידיים פרטיות, ולא בהכרח של יהודים, וחלקם לידי בעלי הון. טיעון שני הוא שהשטחים שתקבל קק"ל בתמורה הם שטחים שאינם ניתנים לבנייה, כיוון שהם מיושבים על ידי בדואים, תפוסים על ידי צה"ל או נמצאים במקומות שאיש אינו רוצה לחיות בהם – טענה שהנהלת קק"ל מכחישה מכל וכל.  


פורסם לראשונה 22/06/2009 21:05

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצבעה בקק"ל
צילום: לימור אדרי
ההפגנה נגד הפרטת קרקעות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים