שתף קטע נבחר

אקוניס לוחץ לאישור חפוז של הרפורמה בקרקעות

חוק הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל פוצל מחוק ההסדרים, מה שמאפשר לועדת הכלכלה לקיים דיון מעמיק בתוכנו. אך יו"ר הועדה, חבר הכנסת אופיר אקוניס מתעקש להשלים את העבודה עליו עד ה-7 ביולי. חברי הועדה זועמים: "זה מעשה רמייה"

יו"ר ועדת הכלכלה, חבר הכנסת אופיר אקוניס (ליכוד), החליט היום במפתיע להכין לאישור סופי את החוק המורכב של הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל בלוח זמנים קצר וחפוז, למרות שהכנסת איפשרה לו לעבוד על החוק ללא הגבלת זמן. מדובר בחוק עם יותר מ-100 סעיפים ועשרות סעיפי משנה שלדעת חברי הכנסת לוח הזמנים הקצר לא יאפשר לקיים עליו דיון רחב ומעמיק שמתבקש מהנושא השנוי במחלוקת ציבורית.

 

חוק הרפורמה נכלל במקור במסגרת חוק ההסדרים, שחייב לעבור בכנסת עם התקציב עד מחצית יולי. לעומת זאת, יו"ר הכנסת בהסכמת האוצר החליט להוציא את החוק - הכולל את הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, מחוץ לחוק וללוח הזמנים הקצר שנקבע לו.

 

גם ועדת הכנסת, שקובעת את סדרי עבודת הבית, החליטה ביום חמישי שעבר לפצל את הרפורמה מחוק ההסדרים כדי שיעבור להליך חקיקה רגיל. יו"ר הוועדה והקואליציה, ח"כ זאב אלקין (ליכוד) אף הודיע על כך היום בוועדת הכלכלה באומרו שהפיצול מבטל את מגבלת הזמן לעבודה על הרפורמה וועדת הכלכלה יכולה לסיים אותו "אפילו בתוך חודשיים או שנתיים".

 

אולם אקוניס לא זז מהחלטתו וטען שהוא פועל על פי סמכותו לקבוע את סדר עבודת הוועדה, כך שהוא מתכוון להשלים את העבודה על הרפורמה יחד עם כל סעיפי חוק ההסדרים, כלומר עד השבעה ביולי שהוא המועד האחרון שבו חייבות הוועדות לסיים את הכנסת סעיפי חוק ההסדרים לקריאה שנייה ושלישית. התנהלות אקוניס קוממה את חברי הכנסת מהאופוזיציה שאמרו כי היא הופכת את פיצול הרפורמה מחוק ההסדרים למהלך "וירטואלי".

  

אקוניס דחה את הטענות כאילו ההחלטה לקצר את הדיון מגיעה בעקבות לחץ שהופעל עליו מגבוה, והתעקש שמדובר בהחלטה שלו. עם זאת הבטיח אקוניס לחברי הוועדה שהוא יקיים "דיונים מרתוניים" על כל הבעיות של החוק, שבמהלכם יוכל כל אחד מחברי הכנסת ונציגי הציבור להביע את דעתו.

 

חברי הועדה טענו שמדובר ב"מעשה רמייה". הם טענו כי ועדת הכלכלה וחוק הרפורמה אינם "בנים יחידים" בכנסת, כאשר חברי הוועדה חייבים להשתתף גם בוועדות אחרות, כמו ועדת הכספים, שנדרשות להתמודד עם עשרות הנושאים שלא פוצלו מחוק ההסדרים וחייבים לסיים את העבודה עליהם במגבלת הזמן שנותר – כשבועיים בלבד. הם טענו כי בנסיבות אלה קשה לדבר על "דיון רציני". "בנסיבות כאלה, לא צריך ועדת כנסת", אמר ח"כ שלמה מולא (קדימה), "מספיק דירקטוריון שינהל את המדינה".

 

אקוניס לא שוכנע. "הדאגה שלכם ללוח הזמנים של יו"ר הוועדה נוגעת ללב, אבל נקיים ישיבות עד השביעי ביולי, ביום או בלילה ללא דיוני סרק". אמר אקוניס. התנהלות אקוניס יצרה בקרב חברי הוועדה את התחושה שהוא מבקש למנוע את השתתפותם, כך שיוכל להעביר את החוק במהירות בקולות הבטוחים של נציגי הקואליציה.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ הם בעלי עניין הבכירים בהעברת החוק במסגרת לוח הזמנים של חוק ההסדרים. הדוברת של אקוניס טענה בתגובה כי הוא רק "השתדל להשלים את העבודה על החוק בזמן הכי קצר כי הוא מכיר בחשיבות הרפורמה שצריכה לצאת לדרך בהקדם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אקוניס. בלי דיוני סרק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים