שתף קטע נבחר

קבוצת עזריאלי בדרך להנפקה

הקבוצה תבצע ארגון מחדש שבמסגרתו תקובץ כל פעילותה - מהקניונים ועד האחזקה בבנק לאומי - בחברת־על אחת. זו תונפק בבורסה במחצית 2010 לפי שווי של 2 מיליארד דולר

האם הנפקת המניות הגדולה הראשונה בעידן שאחרי המשבר בדרך? ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת עזריאלי מנהלת בימים אלה מסע הכנות לקראת הנפקת הקבוצה בבורסה של תל אביב לפי שווי של 1.5–2 מיליארד דולר. על פי הערכות בשוק, בהנפקה יגויסו יותר מ־1.5 מיליארד שקל במניות ואג"ח.

 

ההנפקה אמורה להתבצע על בסיס דו"חות 2009, ולכן תתקיים בתחילת הרבעון השני של 2010.

 

עם זאת, הקבוצה כבר קיימה שיחות ראשוניות עם חתמים ועם משרד עורכי הדין של הקבוצה, גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'. החברה פנתה למשרד עורכי דין כדי לבדוק את ההיבטים המיסויים והטכניים של הארגון מחדש ולהתחיל בהכנת תשקיף. גופי החיתום שעתידים להוביל את ההנפקה הם פועלים אי.בי.אי חיתום ולאומי פרטנרס חיתום, וכנראה גם כלל חיתום.

 

6 מיליארד שקל בשנה

ההכנות להנפקה נמצאות כעת בשלבים ראשוניים, שבהם אמור להתבצע בקבוצה הליך ארגון מחדש שיקבץ את כל פעילויותיה בישראל תחת קורת גג אחת. קבוצת עזריאלי כוללת כיום ארבע חברות: קנית השלום, קנית ניהול השקעות ומימון בע"מ, עוצמה וגמל. באמצעות חברות אלו מחזיקה הקבוצה בעשרה קניונים ברחבי הארץ, בהם קניון גבעתיים שרכשה בסוף 2008 תמורת 795 מיליון שקל.

 

הקניונים המובילים של הקבוצה הם קניון איילון ברמת גן, הקניון הראשון שהקימה, וקניון עזריאלי בתל אביב. הקבוצה החלה לאחרונה בהקמת הקניון ה־11, קניון קריית אתא, שיוקם בהשקעה של 160 מיליון שקל. הכנסות החברה מעשרת הקניונים שבבעלותה מוערכות ב־5–6 מיליארד שקל בשנה.

 

הארגון מחדש של הקבוצה יכלול גם את האחזקה החדשה שלה, 4.8% ממניות בנק לאומי שנרכשו מידי קרן סרברוס בתחילת מאי תמורת 736 מיליון שקל (10.5 שקלים למניה). המכרז שקיימה קבוצת סרברוס עורר עניין רב, אולם בסופו של דבר ניגשה אליו קבוצת עזריאלי כמתמודדת יחידה, והעדיפה לרכוש פחות ממחצית מכמות המניות (10%) שהוצעו למכירה.

 

עזריאלי מחזיק גם בחברת האחזקות הבורסאית גרנית הכרמל, הפועלת בתחום הגז, האנרגיה ואיכות הסביבה, המחזיקה בבעלות על חברת סונול. גם אחזקה נוספת, של20% מחברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, תיכלל בחברת־העל שתונפק. לאחרונה גייסה קבוצת עזריאלי 200 מיליון שקל באג"ח פרטיות כדי לממן את רכישת מניות לאומי. זאת לאחר שב־2007 גייסה קנית ניהול 1.6 מיליארד שקל להרחבת פעילות הקניונים. איגרות החוב של החברה קיבלו דירוג של AA.

 

תוכננה הנפקה ב־2007

קבוצת עזריאלי, הנמצאת בשליטת דוד עזריאלי ומנוהלת על ידי מנחם עינן, תיכננה ב־2007 הנפקה בבורסה ואף החלה בהליכים, אך זו לא יצאה בסופו של דבר אל הפועל מאחר ש"המשפחה לא היתה בשלה לצאת למהלך כזה". אחר כך הגיע המשבר הפיננסי העולמי, שמנע כל אפשרות להנפקה. החברות של עזריאלי, שנחשבות לבעלות מינוף נמוך יחסית, הן פרטיות, תוצאותיהן לא מפורסמות והיקף הפגיעה שלהן מהמשבר איננו ידוע.

 

ההערכות הן שמנחם עינן ימשיך להוביל את הקבוצה גם לאחר ההנפקה. היחידה מבין בני המשפחה שמעורבת בעסקי הקבוצה היא דנה, בתו של דוד עזריאלי, שמעורבותה עתידה להתגבר לאחר ההנפקה.

 

שוק ההנפקות המשניות התעורר לאחרונה, תחילה בהנפקות אג"ח של חברות תזרימיות "כבדות" כמו סלקום ומכתשים אגן, ובהמשך גם חברות קטנות יותר - מליסרון, פטרוכימים ואחרות. ההפשרה בשוק, שהיה קפוא לחלוטין יותר משנה וחצי, הביאה גם להתעוררות מחדש של תוכנית ההנפקה של קבוצת עזריאלי.

 

דובר קבוצת עזריאלי סירב להגיב על הידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים