שתף קטע נבחר

מבצע ביצה: המירוץ למען דור העתיד של צבי הים

עונת ההטלה בעיצומה ואנשי רשות הטבע והגנים משקיעים מאמצים גדולים כדי לאתר מדי בוקר בחופי הארץ קנים של צבות ים חומות וירוקות שעלו להטיל במהלך הלילה. המטרה: העתקת אלפי ביצים והטמנתן בשמורת טבע מוגנת כדי לאפשר להן לבקוע בביטחה. ארז ארליכמן הצטרף למסע החיפושים ביום ובלילה

שש בבוקר, אזור חוף געש, רגע לפני הירידה לקו המים, השמש עדיין במחלקת התאוששות מהזריחה. ד"ר יריב מליחי, אקולוג במחוז מרכז ברשות הטבע והגנים מקבל דיווח על עליה אפשרית של צבת ים בחוף בנתניה.

 

עונת ההטלות של צבות הים בעיצומה ובחודשיים האחרונים מבצעים אנשי הרשות סקר חופים ארצי מדי בוקר כדי לאתר קנים חדשים. "נהג הטרקטור שחורש את החוף כל בוקר, התקשר אלינו וסיפר שיש סימנים, אז אנחנו עוזבים את הכל ונוסעים למקום כדי לבדוק", הוא אומר ומשייט את רכב הרשות הירקרק ליעד החדש. כל דקה חשובה בהגעה והעתקה מהירה של הקן לשמורת טבע מוגנת. 
 
 
כשאנו מגיעים למקום, נראים סימני העליה בבירור על החוף וגם את עקבות החזרה של הצבה למים. במבט ראשון, הסימנים דומים לטרקטורון קטן שעלה מהים ונעצר בפתאומיות לאחר כ-30 מטר ליד סוכת המציל, התחרט ושב על עקבותיו. אנשים רבים חולפים לידינו, עסוקים בהליכה וריצה נמרצת, אחרים מגיעים לרחוץ בחוף.
 
"מאות אנשים עוברים כאן מדי יום בחוף ואף אחד לא שואל את עצמו מה הם העקבות הללו. זה לא במודעות של אנשים בעיר שיורדים לחוף, שיש כאן צבי ים", הוא מסביר. "זה חוף רחצה מוכרז, שתוקעים בו שמשיות, יש בו פעילות, בלילה מבלים פה אנשים ואי אפשר להשאיר את הביצים בשטח, כי הן עלולות להיפגע. מה גם, שאם הצבונים הקטנים יבקעו בעוד חודשיים, הם ילכו לכיוון אורות המלון או המסעדה שממוקמים כאן מסביב, במקום לים".

 

87 ביצים בין סוכת המציל והכסאות

בזמן העליה לחוף, צבות הים דוחפת חול רב כדי להתקדם ומליחי מזהה כי מדובר בצבת ים חומה. "עקבות הצבות החומות אינם מקבילים כי היא עולה עם גפה שמאלית ורק לאחר מכן הימנית, להבדיל מהירוקה שדוחפת את עצמה עם שתי הרגליים יחד".

 

מליחי, שעבר קורס הכשרה מיוחד בקפריסין, כמו כל שאר מאתרי קני הצבים ברשות, מגיע לחפור לאחר ניסיון והתמחות ארוכה, וזאת כדי שלא לגרום נזק לקן ולהוציאו בשלמותו. לאחר שאיתר אותו במקצועיות הוא מוציא את הקן. פעולה זו מותרת רק לאנשי הרשות מאחר שצבי הים, הקנים והביצים שלהם נחשבים לערך טבע מוגן. הביצה הראשונה מתגלה לאחר מספר דקות ומליחי מוציא כל אחת בזהירות ומניח אותן בצידנית קרה.
 
בעונת ההטלה, אנשי הרשות מזהים מדי יום עד כארבעה קנים של צבות ים בחופי הארץ בממוצע. הבוקר עם מליחי התחיל עם בשורות טובות ומהקן הראשון שנמצא, הוצאו 87 ביצים.
 
בהמשך הדרך, כל המשאבים מופנים כדי לזהות סימני עליה של הצבות לחוף ותוך כדי נסיעה קופצנית, מדובר באתגר לא פשוט. מליחי מצליח לזהות את הקנים במיומנות של מנתח פלסטי. קן שני נמצא לאחר כשעה והפעם הבציר קטן יותר - 63 ביצים, אך אחת מהן נשברה ככל הנראה במהלך הנפילה לחול בתהליך ההטלה.
 
מליחי מציין כי לפי גודל העקבות ומספר הביצים, מדובר בצבת ים חומה צעירה. בין מאות האנשים שעוברים לצידנו, מספר סקרנים מועט מגיע כדי לברר מי הם האנשים המוזרים שחופרים בחול בהתרגשות כה רבה. המסע נמשך.
 

 
גם בלילה, אנשי הצבים מוותרים על שינה למען הזוחלים הימיים. מעט לפני חצות אני נפגש עם יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בעשור האחרון, יחד עם שתי מתנדבות בחוף בנתניה. למרות החשיכה, הים מושך אליו מבלים רבים. החל מתיכוניסטים שבאו לחגוג את סיום הלימודים, חבורות דייגים עם ציוד היי-טק וזוגות אוהבים שמתחבאים בין הסלעים הגדולים.

 

מספר דייגים, חבושים בפנסי ראש בוהקים, עוצרים אותנו ברכב ה"צב-בולנס"  ומבטיחים לעדכן את המוקד באם יבחינו בצבה שתעלה להטיל. "כמה שפחות תשתמשו בפנסים, אולי יהיה לכם מזל הלילה והיא תבוא", מייעץ לוי.

 

צילום: רועי גזית

 

 

האורות המלאכותיים והרעש על החוף הם הסחה והפרעה גדולה בשביל הצבות המטילות. לאחר נסיעה קצרה בחוף, לוי מחנה את הרכב בין הסלעים. התאורה המלאכותית המגיעה מכיוון שני המלונות הצופים אל הים מראש המצוק, מאירה את החוף קלות ולכן לצבות קשה יותר למצוא את אזור ההטלה הנוח.

 

אנחנו מתחלקים לצוותי סיור ומתחילים לסרוק את החוף בשקט. הדמיון הופך כל סלע שמנמן במים לצבה פוטנציאלית, דבר שמאיץ את דפיקות הלב כל מספר שניות. לוי וחבריו למשימה, שעושים זאת כבר כעשור, מתורגלים בתהליך. מבחינתם, עונת ההטלות היא כמו טיפול בתינוק שזה עתה נולד וההורים מפרפרים סביבו בדאגה וסקרנות רבה, ביום ובלילה.

 

הפתעה עצובה בחשיכה

בתחילת השבוע שעבר, הצליחו לוי וצוות המתנדבים להבחין בעלייה של צבת ים ירוקה, שנחשבת לנדירה יותר במחוזותינו וכיום מוערכת האוכלוסיה המטילה רק בעשר נקבות בלבד. לאחר שאיפשרו לה להטיל את הביצים בשקט, הם עצרו אותה באדיבות והתקינו על שריונה משדר לוויני.
 
הצבה זכתה לשם "שרון", לזכרה של הצבה הירוקה שנדקרה למוות לפני כשבועיים בחוף השרון ובמרכז להצלת צבי ים, מקווים כי בעזרת המשדר, ניתן יהיה ללמוד לאן הצבה נודדת ועל אורחות חייה.
 
הזמן נוזל לו בין הצעדים בחול ואין סימן לצבה אחת. אנחנו חולפים ליד אחת מעליות הסרק של הצבה שגילינו בבוקר ולוי קופא במקום כאילו ראה רוח רפאים עם שריון. שלוחת אור מפנס מגלה את הדרמה שהתחוללה כאן בהיעדרנו. "שועלים", הוא מסנן בכעס.
 

צילום: ארז ארליכמן
טורפים את הביצים. שועל מצוי בחוף (צילום: ארז ארליכמן)
 
שלוש ביצים שבורות וחלולות נמצאות על הקרקע, רסיסים לבנים אחרים מפוזרים בסמוך. לוי משנע חול ומאתר את שרידי הקן שנותרו. "משפחה שלמה חגגה כאן", הוא קובע לאור העקבות הרבים בשטח. "הם טרפו עשרות ביצים". למרות הטרגדיה, לוי בוחן את הביצים שנותרו ומצליח למצוא שבב של תקווה. ביצה אחת, עם סימני נשיכה של שועל, עדיין ברת הדגרה.

 

אנחנו ממהרים לחזור ברגל ל"צב-בולנס" ולוי מדווח למתנדבות על הקן שנגזל. "יש פציינטית שצריך לחבוש", הוא אומר. "אם יהיה לנו מזל בעוד מספר שעות ונמצא קן חדש, נוכל לשלב אותה איתו ביחד ונרוויח עוד צב". פלסטר קטן מודבק על הביצה והיא מוכנסת לכלי איחסון מיוחד.

 

ברגעים האחרונים של הלילה, לוי מחליט לשוב לאזור בו אותר הקן שנטרף בעזרת הרכב. אורות הפנסים מגלים משפחה של ארבעה שועלים מצויים, שעומדת ללא פחד בסמוך למצוק וצופה בנו בסקרנות, מספר מטרים מהקן.

 

"מצד אחד הצבים נמצאים בסכנת הכחדה, אבל השועלים גם נהנים מכל הפסולת שהאדם מייצר ומתרבים בכמויות גדולות", הוא אומר. "האיזון הופר ואנחנו מנסים להציל כל צב שאפשר". 
 

 
ובחזרה לסקר החופים באור יום. עשרות הביצים שנאספו נמצאות כל העת ברכב תחת משטר מיזוג קפדני ובכלי איחסון ייחודי השומר על טמפרטורת הביצה. "המזגן הוא בשביל הביצים", צוחק מליחי. השעות הראשונות לאחר ההטלה הן קריטיות וברשות מקפידים להוציא את הביצים בשעות הבוקר המוקדמות, כשעדיין לא חם בכדי להטמין אותן בחוות ההדגרה בשמורת טבע מוגנת באזור המרכז.
 

צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
התקווה: אלפי צבי ים יבקעו בעוד כחודשיים (יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
 
כשאנחנו מגיעים לחווה המגודרת, הנושקת אל הים, מחכים לנו קנים רבים שהועתקו מנחל ירקון עד נחל חדרה. מליחי מצביע לעבר קן מספר תשע ובו טמונות 92 ביצים שהוצאו מבטנה של צבת הים הירוקה שנדקרה למוות לפני שבועיים.
 
מאז תחילה העונה, נספרו 10 הטלות של צבות ים ירוקות ו-47 הטלות של צבות ים חומות. ביום שישי בלילה הצליחו לוי והמתנדבים לאתר עליה בחוף אשקלון של צבת ים ירוקה, שזכתה לשם "אשקלון". לאחר שסיימה להטיל את הביצים ולכסות את הקן, היא זכתה למשדר לווייני ושוחררה בחזרה לים.
 
149 הביצים שנאספו במהלך היום מוטמנות אחר כבוד בקנים שמליחי חפר עבורן. כעת נותר להמתין חודשיים עד לרגע בו יבקעו הצבונים. "קן הצבים לא בוקע תוך יום אחד והתהליך נמשך כארבעה ימים ובתקופת הבקיעה, אנחנו נהיה כאן בלילות כדי לסייע לצבים להגיע לים", הוא מסכם. "זה תענוג גדול לשחרר לטבע כ-7,000 צבונים קטנים, כל אחד מהם נושא תקווה שהצבים ישובו אלינו בבגרותם כדי להטיל את הביצים, אנחנו כאן כדי לעזור להם לשרוד".
 
  • איתרתם סימני עליה בחוף הים של צבת ים? מצאתן קן, ביצים או צבת ים פצועה? צרו קשר מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911*

פורסם לראשונה 27/06/2009 10:52

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל צבת ים חשובה לדור העתיד
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צילום: רועי גזית
ד"ר יריב מליחי. התמחה בקפריסין באיתור והעתקת קני צבי ים
צילום: רועי גזית
יניב לוי מדביק משדר לווייני על צבה שהגיעה לחוף
צילום: עדי ברש, רשות הטבע והגנים
בעוד כחודשיים יבקעו אלפי צבים וישובו לים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים