שתף קטע נבחר

הפיכה בהונדורס: חיילים עצרו את הנשיא

זמן קצר לפני שהמדינה החלה להצביע במשאל עם שנוי במחלוקת על הארכת כהונת הנשיא, הודיעה ממשלת הונדורס כי הנשיא נעצר על ידי חיילים ונלקח לבסיס צבאי מחוץ לבירה. שעות ספורות לאחר ההפיכה הודיעה קוסטה ריקה: הנשיא סלאיה אצלנו

הפיכה במדינה שבמרכז אמריקה: גורמים רשמיים בממשלת הונדורס הודיעו אחר הצהריים (יום א') כי הנשיא חוסה מנואל סלאיה נעצר על ידי חיילי הצבא. זאת, בשעה שהמדינה נערכת להצביע במשאל עם שנוי במחלוקת על כוונתו של סלאיה לבטל את המגבלות החוקיות על כהונת הנשיא במדינה.

 

אדוארדו ריינה, מזכירו האישי של סלאיה, סיפר כי הנשיא נעצר בשעות הבוקר המוקדמות והובא לבסיס חיל האוויר בפאתי הבירה טגוסיגלפה. לדבריו, במהלך המעצר נשמעו יריות. זמן קצר אחר כך, אישר רפאל אלגריה, החבר בממשלת הונדורס את דבר מעצרו של הנשיא. "שמענו שהוא הועבר לבסיס חיל האוויר", אמר בראיונות שהעניק לכלי התקשורת במדינה. "המדובר בהפיכה. זהו צעד מצער מאוד", הוסיף.


חיילים מצבא הונדורס מקיפים את מעונו של סלאיה, הבוקר (צילום: AFP)

 

כתב סוכנות הידיעות סיפר כי ראה עשרות חיילים מקיפים את ביתו של הנשיא בשעות הבוקר, ומאוחר יותר, נצפו עוזבים את המקום בכלי רכב צבאיים. כ-60 שוטרים עדיין שומרים על ביתו של הנשיא - אך הוא עצמו לא נראה. העיתון הספרדי "אל פאיס" דיווח כי סלאיה נעצר עם בני משפחתו, ולא היה אלים. לאחר המעצר, פרצו כמה עימותיים ברחובות הבירה טגוסיגלפה בין תומכי סלאיה לכוחות הביטחון, שירו לעברם גז מדמיע. 

 

תחנת הרדיו המקומית HRN דיווחה מפי מקורות "אמינים" כי סלאיה נשלח לגלות. שדר הרדיו אמר כי לא ברור לאיזו מדינה נלקח סלאיה, אך העריך כי הוא המריא במטוסו הפרטי לוונצואלה. סלאיה הוא ידידו של שליט ונצואלה הוגו צ'אבס. עם זאת, כעבור שעות ספורות הודיע גורם רשמי בקוסטה ריקה כי סלאיה נמצא בבירתה, סן חוסה, והוא צפוי לבקש מקלט פוליטי. בשלב זה לא ברור מי שולט בממשלה בהונדורס. על פי החוקה, יושב ראש הקונגרס הוא הראשון בסדר השלטון, ואחריו אב בית המשפט העליון.

 

משאל העם שהצית את האש

למרות התנגדות עזה למהלך בקרב חברי מפלגתו, בקונגרס, בצבא, ובבית המשפט העליון במדינה - החליט סלאיה לקיים את משאל העם על הרפורמה החוקתית במדינה. הרפורמה נועדה לאפשר לו להאריך את כהונת הנשיא, המוגבלת עתה לארבע שנים בלבד - כפי שעשה נשיא ונצואלה צ'אבס. עם זאת, בית המשפט במדינה פסק כי למשאל העם לא יהיה כל תוקף חוקי. בשבוע שעבר פיטר סלאיה את מפקד הצבא במדינה, הגנרל רומיאו וסקס, לאחר שזה סירב לסייע לו בעריכת משאל העם.

 

למרות שטרם הוכרז ככזה באופן רשמי, ייתכן מאוד שמעצרו של סלאיה הוא ניסיון של הצבא לבצע הפיכה צבאית במדינה - אפשרות שלה היה מודע סלאיה. הבוקר צוטט הנשיא בעיתון הספרדי אל-פאיס כאומר שארצות הברית סיכלה ניסיון להדיח אותו בכוח מהשלטון, לאחר שוושינגטון סירבה לתמוך במהלך.


סלאיה. "ארה"ב סיכלה ניסיון הפיכה" (צילום: AFP) 

 

"הכל היה מוכן להפיכה. אם שגרירות ארה"ב היתה מביעה תמיכה בצעד - הוא היה יוצא אל הפועל. אבל הם לא תמכו

בצעד. אני עדיין פה בתפקיד בזכות ארה"ב", צוטט סלאיה בעיתון הספרדי.

 

סלאיה אמר ל"אל פאיס" כי אין לו כל כוונה להתמודד מחדש על הנשיאות - למרות שמפלגות האופוזיציה טוענות כי

משאל העם נועד להשאירו בתפקיד גם אחרי הבחירות הכלליות הצפויות בנובמבר. "תקופת שלטוני תסתיים ב-27 בינואר 2010, אבל אני רוצה לאפשר לנשיא להיבחר מחדש בעתיד", טען.

 

להונדורס יש היסטוריה של הפיכות צבאיות. ב-1963 הדיח הצבא את הנשיא רמון ויידה מוראלס. השלטון האזרחי שב למדינה רק ב-1981, בלחץ אמריקני. סלאיה נבחר לתפקיד הנשיא בבחירות שנערכו ב-2005, והושבע ב-27 בינואר 2006.

 

גינויים למעצר בעולם

זמן קצר לאחר הדיווחים על ההפיכה החלו לזרום גינויים ממנהיגים בעולם. ראשון המגנים היה נשיא ונצואלה צ'אבס,

שמיהר לדרוש גם מנשיא ארצות הברית ברק אובמה לגנות את המעשה.

 

אובמה אכן התייחס להדחת הנשיא וקרא לכל הצדדים במדינה לכבד את הדמוקרטיה ואת שלטון החוק. לדבריו, הוויכוחים הפנימיים בהונדורס חייבים לבוא על פתרונם בדרכי שלום.

 

גם צ'כיה, המחזיקה בנשיאות התורנית של האיחוד האירופי עד סוף החודש, גינתה מעצרו של נשיא הונדורס, ואילו 27 שרי החוץ של האיחוד כינו את המעצר "הפרה בלתי מתקבלת על הדעת של הסדר במדינה", ודרשו את שחרורו המיידי של סלאיה. גם ארגון מדינות אמריקה קרא לקיים ישיבה דחופה כדי לדון במשבר בהונדורס.

 

בהכנת הידיעה השתתף יונתן ובר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלאיה. ציפה להפיכה
צילום: רויטרס
מומלצים