שתף קטע נבחר

לשכת רה"מ מסכמת מאה ימים: לא זגזוג, תיאומים

במסיבת עיתונאים שכונסה בבהילות, על רקע הביקורת המוטחת בראש הממשלה, הציגו אנשיו את ההישגים: יש תקציב דו-שנתי, יש קונצנזוס מדיני, הנושא האיראני מטופל, והסרת המע"מ - מוצדקת. ומה עם היחסים בלשכה? "אנחנו עובדים על זה"

מאה ימים ראשונים - והאופטימיות חוגגת. לשכת ראש הממשלה כינסה אחרי הצהריים (יום ד') בבהילות מסיבת עיתונאים, כדי להציג את הישגיה של ממשלת נתניהו במלאות מאה ימים לכהונתה. בתדריך השתתפו כמה מבכירי הלשכה, בהם ראש המועצה לביטחון לאומי עוזי ארד, ראש מערך ההסברה ניר חפץ, היועץ המדיני רון דרמר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה איל גבאי, מזכיר הממשלה צבי האוזר וראש צוות התגובות של הליכוד, ח"כ אופיר אקוניס.

 

האוזר פתח את דבריו ואמר כי הממשלה מתאפיינת בהיותה ממשלת אחדות, שכן "ראש הממשלה הבין שהאינטרס הלאומי מחייב הקמה של ממשלת אחדות. זה דבר לא פשוט מכיוון שמדובר במפלגות עם תפיסות עולם שונות, והוא הצליח לייצב עמדה שמבטאת קונצנזוס רחב".

 

"האחדות של הממשלה הזו באה לידי ביטוי גם בהקשר הכלכלי", הוסיף. "התקציב, שהוא תקציב דו-שנתי באמת, משקף עמדה אינטגרטיבית. הדבר הנכון הוא לאחד את אותן מפלגות פוליטיות, לנסות להתרכז במוסכם ובמקובל".

 

בהמשך דבריו התייחס האוזר גם לטענות על הזגזוג במדיניות נתניהו במגוון תחומים, ואמר: "חלק מהתיאומים קיבלו פרשנות כאי עמידה או כהחלפה של דעות, אבל העובדה היא, שאנחנו צועדים בעת משבר כלכלי, גם באתגרים ביטחוניים וגם באתגרים מדיניים - בצוותא".

 

חפץ טען כי "יש לנו פה שלושה חודשים עם הרבה הישגים. החל מהקמת ממשלת אחדות, דרך תקציב דו שנתי שנותן אופק כלכלי להתמודדות עם המשבר הכלכלי, מבוסס על עסקת חבילה, רפורמה במינהל מקרקעי ישראל, חוק חדש לבנק ישראל, והסכמה רחבה סביב המתווה המדיני שהוצג בנאום בר אילן".

 

דבריו של ארד התמקדו בעניינים ביטחוניים. בנושא איראן אמר כי "הנושא הזה זוכה לשימת לב של מדיניות הממשלה ושל נתניהו באינטנסיביות. הדברים האלה לא מקבלים פרסום. אין זה אומר שהנושא לא מטופל בהיקפים גדולים... ".

 

בעניין הבנייה ההתנחלויות והמחלוקת עם ארה"ב בנושא, הוסיף ארד: "האמריקנים רואים את המצב אחרת מאיתנו. למשל, סוגיית ההבנות שהושגו ב-2003-2004 (בעניין המשך הבנייה בגושי ההתנחלויות - א.מ). חלק מהן הועברו בתקופת החפיפה, עד לכך שהוצאו שני דו"חות פנמיים שעוסקים רק בסקירת ההשתלשלות, באילו בתי מלון זה נאמר. אבל האמריקאים לא ראו מחויבות לכך. זה מחייב עד עצם היום הזה סיג ושיח דווקא בגלל דרישה לכבד עמדות קודמות. ציפיית ישראל היא שהסכמים יש לכבד".

 

2 המדינות - "לא חדש, אבל לראשונה בפרונט"

דרמר סקר את התחום המדיני: "עליתי לפני 12 שנה, ואני לא זוכר פעם אחת שהיה קונצנזוס בציבור בתחום המדיני". לכן, לדבריו, נאום בר אילן של ראש הממשלה, שבו התחייב לראשונה לפתרון של שתי מדינות, מהווה הישג גדול. דרמר הודה כי "הקונצנזוס לגבי עקרונות השלום, זה לא היה חדש", אך לדבריו, "זו פעם ראשונה שהוא שם את זה בפרונט, במרכז. יש שינוי אמיתי בזה שפעם אחר פעם, כל ראשי מדינות שהוא נפגש איתם עכשיו מדברים על הנושא של מדינה יהודית, על נושא של הפירוז, זה הנושא.

הוא הפך את הנושאים האלה לנושאים מרכזיים. אני רואה את ההבדל בפגישות לפני הנאום ואחרי הנאום. עכשיו כולם מדברים על האג'נדה שהוא יצר בנאום שלו".

 

אקוניס בחר להשוות את מאה ימי הממשלה הראשונים למאה הימים הראשונים של הממשלה הקודמת: "על מאה הימים הראשונים של ממשלת קדימה חבל בכלל להכביר במילים. ההידרדרות הביטחונית שהייתה אז, ואני לא ארחיב בעניין הזה... ומה היה באלף הימים? אלף ימים ואפס הישגים. עכשיו, לבוא ולומר מה קורה במאה הימים פה - זה צביעות במקרה הטוב ועזות מצח במקרה הרע".

 

הדוברים נדרשו גם לנושא הכלכלי, ובייחוד להתקפלות בנושא המע"מ על פירות וירקות. "שמעתי את הביקורת של קדימה על השינוי בעניין המע"מ", אמר אקוניס. "אם הייתה נשארת ההחלטה, היו אומרים שהיא רעה. אם שינו את ההחלטה אומרים שעשו זיגזג. ההחלטה שהתקבלה בנושא המע"מ, אחרי הידברות ארוכה מאוד, הייתה החלטה הנכונה ביותר".

  

גבאי הוסיף בעניין זה: "עובדתית, היה רוב להעביר את המע"מ גם בוועדת הכספים וגם בכנסת. השאלה הייתה מה נכון מבחינת המסר שבאים איתו לציבור. הייתה אפשרות למיסים עקיפים או למיסים ישירים. הציבור אמר שהוא מרגיש שהפגיעה בחלשים היא קשה... אני מקווה שאתם לא רומזים שראש הממשלה לא יכול לחוש מה שמדברים. היה נכון בסופו של יום שההחלטה הזו תיפול בדקה האחרונה, כדי שכל שאר יסודות התקציב המאוזן יישמרו".

 

היועצים נשאלו גם לגבי הפרסומים בדבר היחסים העכורים בתוך לשכת ראש הממשלה. "עבודה בלשכת ראש ממשלה לוחצת, עם תשומות מאוד גבוהות שצריך לתת", השיב חפץ, "ומטבע הדברים בסביבה כזו יכולים לעיתים להיות גם חיכוכים ביחסי עבודה. אבל כולנו מאוחדים סביב מטרה אחת, והיא לעבוד לטובת המדינה, וגם לתת את המיטב לראש ממשלה שאנחנו מאוד מאמינים בו". הוא אף הוסיף בחיוך: "אנחנו עובדים על הקשר...".

 

חפץ השיב גם לשאלת אחד העיתונאים, אם הלשכה מצויה בפאניקה: "צר לי לאכזב אותך, אבל לא". התדרוך, הסביר, נולד בעקבות פגישה אקראית של מספר כתבים עם ראש הממשלה בכנסת.

 

קדימה: אם זה לא היה רה"מ שלנו, היינו צוחקים

מסיבת העיתונאים של ראש הממשלה כונסה במפתיע ובהתראה קצרה, שעות לאחר שסיעת קדימה יצאה במתקפה במלאות מאה ימים לכינון הממשלה, תחת הסיסמה: "ביבי - מאה ימים, אפס הישגים. זה אותו הביבי". בעקות מסיבת העיתונאים, פרסמה, קדימה הודעה קצרה שבה תקפה את "מסיבת העיתונאים ההיסטרית": "לאחר ששמענו את מיטב המוחות מלשכת ראש הממשלה המסכמים את מאה הימים לממשלה, אין לנו אלא לומר כי אם זה לא היה ראש הממשלה שלנו, היינו צוחקים".  

 

בכירי קדימה, הח"כים דליה איציק, מאיר שטרית, נחמן שי ויואל חסון, תקפו מוקדם יותר את נתניהו ואמרו שהוא "סחיט, קמיט ולחיץ". לדברי חסון, "כל יום כאן הוא סיוט פרלמנטרי ודמוקרטי. ראש הממשלה הזה עומד על בסיס של אתנן פוליטי וחלוקת תפקידים". הוא תקף את ה"כוכבים" שהביא נתניהו בבחירות - "איפה דן מרידור? מה הוא עושה היום?", והוסיף: "אל תקראו לממשלה הזו יותר ממשלת נתניהו, היא ממשלת מקופלת, זו ממשלה שמתקפלת לה מיום ליום".

  

יצוין כי התגובה הבהולה של לשכת רה"מ בכינוס מסיבת העיתונאים מצטרפת

לשורה של ארועים חריגים בהתנהלות התקשורתית של נתניהו וסביבתו הקרובה. כך לדוגמה - בוטלה בהתראה קצרה ביותר הצהרתו לכתבים בישיבת הממשלה, שעות לפני נאום בר אילן.

 

בארוע אחר - הוציאה לשכת נתניהו הודעה בהולה ומפתיעה על היעדרותו מישיבת ממשלה דקות לפני שזו החלה בשל "נסיבות אישיות" - ולבסוף התברר כי גרגר שחדר לעינו הביא לעיכוב של עשר דקות בלבד בהגעתו לישיבה. בעת מסעו לוושינגטון אירעה מבוכה נוספת, כאשר דרמר, אז ראש אגף הסברה, הסביר בפני העיתונאים במטוס את התביעה להגדרת שתי מדינות לשני עמים כ"ילדותית וטפשית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. סיכום בהתראה קצרה
צילום: AP
חפץ. "הרבה הישגים"
צילום: רמי זרנגר
גבאי. "הציבור אמר"
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
ארד. "פועלים בנושא איראן"
צילום: שאול גולן
אקוניס. "עזות מצח"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים