שתף קטע נבחר

שגריר לשעבר: מינוי פוליטי לקהיר - דבר רע מיסודו

השר ליברמן מתכוון כנראה למנות את מקורבו שאול כמיסה לשגריר במצרים. במשרד החוץ כבר זועמים, ושגרירים לשעבר בקהיר מסבירים: "האיש חייב לדעת ערבית ולהיות דיפלומט מקצועי"

כוונת שר החוץ, אביגדור ליברמן, למנות את שאול כמיסה לתפקיד השגריר במצרים עוררה מורת רוח בקרב בכירי המשרד, שכינו זאת "שערורייה". לטענתם, מדובר במינוי פוליטי, שלא יעזור לשיפור היחסים עם מצרים. כמיסה, אלוף משנה במילואים ואיש ישראל ביתנו, נתון תחת חקירת משטרה, בחשד שנתן שוחד במהלך קמפיין הבחירות שלו לראשות מועצת חצור הגלילית ב-2008, מרוץ שבו הפסיד לבסוף.

 

שגרירים לשעבר במצרים סבורים כי מינוי פוליטי - במיוחד בבירה כמו קהיר - הוא "דבר רע מיסודו". השגריר לשעבר בקהיר, אלי שקד, אמר ל-ynet כי "המינויים הפוליטיים הם דבר לא טוב באופן עקרוני". שקד, שהבהיר כי אינו מכיר את כמיסה או את נסיבות מינויו, הסביר כי "בעבר היו מאות מינויים פוליטיים לא מוצלחים שלא התאימו לתפקיד, אלא התאימו לממנה ולעצמם".

 

שקד הסביר כי תפקיד השגריר מחייב מקצוענות, היכרות עם הדיפלומטיה הישראלית והלאומית וניסיון. "אי ידיעת השפה, למשל, היא פגם רציני מאוד במצרים. זה מאוד לא מקובל", אמר והדגיש כי שגריר ישראל בקהיר "חייב להיות בעל ניסיון עשיר בדיפלומטיה", במיוחד בשל החרם שמטילה האליטה המצרית על השגרירות הישראלית. "הוא צפוי לספוג התקפות בוטות ונבזיות מצד התקשורת, עלבונות, הטחות אשמה וחוסר יכולת לפעול באופן חופשי".

 

עבודה דיסקרטית ושקטה

גם מבחינת מחויבותו של השגריר יש פגם במינוי פוליטי. "שגרירים שהם מינוי פוליטי יצאו לחו"ל ועסקו בעסקיהם הפרטיים", הסביר שקד, "מינוי פוליטי יודע שהמחויבות שלו לתפקיד קצרה מאוד כי הוא לא ממשיך לשירות הדיפלומטי. המחויבות שלו פחותה מדיפלומט מקצועי שזה חלק מהקריירה שלו. לכן הנושא של מינויים פוליטיים רע מיסודו וצריך להעביר את זה מהעולם".

 

צבי מזאל, שכיהן בעבר כשגריר במצרים ובשבדיה, מחזיק בדעה דומה. "רצוי למנות שגרירים מקצועיים ממשרד החוץ. דיפלומטים שמכירים היטב את הנושא בתחום טיפולם - ובמצרים על אחת כמה וכמה", אמר. לדבריו, לתפקיד דרוש אדם "שמכיר את היסטוריית האסלאם ויידע לעשות עבודתו בצורה דיסקרטית ושקטה". הוא הוסיף כי "לשלוח איש פוליטי שיתקשר יותר עם התקשורת הישראלית, לספר להם סיפורים - לא זאת הכוונה".

 

הכוונה למנות את כמיסה זכתה לקיתונות ביקורת בוועד המדיני של עובדי משרד החוץ. הוועד הודיע שיתנגד למינוי והנושא יעלה מחר על-ידי יו"ר הוועד, יעקב לבנה, בדיון שיתקיים בוועדה לביקורת המדינה בכנסת. גורמים בכירים במשרד החוץ אמרו, כי "מדובר בנזק ליחסי ישראל-מצרים. הכוונה למנות איש צבא, שהוא גם איש ישראל ביתנו, לא תתקבל יפה במצרים. הם עשויים לשלול את המינוי". 

 

אז למה בעצם לא ממנים לתפקיד רגיש כזה דיפלומט מקצועי? שקד סבור כי "אם יש זעם במשרד החוץ - המשרד הרוויח זאת ביושר, משום שבמשך שנים הזניח את המומחיות במזרחנות והתעלם מהעובדה שאנחנו חיים במזרח התיכון. כולם רוצים להיות מומחים לארה"ב או לאירופה". מסיבה זו לדבריו, יד ימינו של כמיסה בקהיר יהיה סגן בדרגה בינונית בלבד. "30 שנה מונה לתפקיד סגן השגריר בקהיר אדם בדרג בכיר. כעת מונה אדם בדרג בינוני ומטה משום שמשרד החוץ לא הצליח למצוא סגן ראוי בדרגה בכירה יותר. זאת כחלק מהתופעה של הזנחת המזרחנות. למשרד החוץ אין על מה לכעוס, אלא על עצמו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאול כמיסה. נחקר במשטרה
צילום: אביהו שפירא
צילום: סבסטיאן שיינר
אלי שקד. "חייב להיות דיפלומט"
צילום: סבסטיאן שיינר
צבי מזאל. לא לספר סיפורים
מומלצים