שתף קטע נבחר

"עבריינים במדים" מאוכזבים: "אנחנו הקורבן"

"לא בשביל זה התגייסתי למשטרה", אמר הבלש יוסי לוי אחרי שהורשע במעורבות בהנחת מטעני חבלה סמוך לביתו של העבריין מיכאל מור ב-2006. אביו של הקצין יניב אשור: "אם משהו היה משתנה בפעילות המשטרתית - הייתי מוכן לשלם את המחיר, אבל במדינה שלנו שום דבר לא ישתנה"

"אני מאוכזב מהחלטת בית המשפט, לא בשביל זה התגייסתי למשטרה. כואב לי על המצב שנקלענו אליו" - כך הגיב הבוקר (יום ב') יוסי לוי, אחד מבלשי המשטרה שהורשעו על-ידי בית המשפט המחוזי בחיפה בפרשת "עבריינים במדים". יחד עם לוי הורשעו קצין האיסוף ביחידה המרכזית גליל - רב-פקד יניב אשור, רכז מודיעין בתחנת עכו - רמי מוסא, ובלש ימ"ר גליל - אלדד חדד. האזרח רן קרוטר - זוכה.

 

 

הקצין ושלושת השוטרים הורשעו כי בעקבות השלכת רימון רסס למרפסת ביתו של חדד באוקטובר 2006, החליטו להגיב באותה מטבע. הם הרכיבו מטעני חבלה, ערכו ניסויים בהפעלתם ולבסוף הניחו אותם סמוך לביתו של העבריין מיכאל מור בנהריה. בית המשפט מתח ביקורת בפסק הדין על תפקוד המשטרה וקבע כי "לא ניתן מענה הולם לפעילות עבריינית כלפי אנשי משטרה" וכי מדובר ב"כישלון מערכתי".

 

"השופט התייחס בהחלטתו רק בראשי תיבות לכישלון המערכתי של אכיפת החוק בנהריה. הוא היה צריך לקבל את טענתנו להגנה מן הצדק ולזכות אותנו", אמר לוי. "אפשר להגיד שאנחנו הקורבן בסיפור הזה. לא בשביל זה התגייסתי למשטרה. כואב לי על המצב שנקלענו אליו, על כל התקופה שעברנו ועל החברים שחוו חלק ממה שחווינו".

 

ז'אן קלוד אשור - אביו של רב-פקד יניב אשור שהורשע - אמר ל-ynet כי הוא כואב את כאבו של בנו וחבריו. "שמעתי את דברי השופט על מה שהביא את בני וחבריו למעשה, על הכשל המערכתי של המשטרה במלחמה בפשיעה בנהריה. אם היה משתנה משהו בפעילות המשטרתית בעקבות המקרה וקביעת השופטים - הייתי מוכן לשלם את המחיר, אבל הבעיה היא שבמדינה שלנו שום דבר לא ישתנה. הבן שלי והחברים שלו הם אלה שישלמו את המחיר".

 

רק אחרי שי דרומי חוקקו את "חוק דרומי"

עו"ד אביטל בן נון, שייצגה את רפ"ק אשור, לא הופתעה מהכרעת הדין. "הייתה דרושה כאן החלטה אמיצה מבחינה משפטית, אולם היה ברור שממושב בית דין זה לא תצא הכרעה כזו. אנחנו נלמד את הכרעת הדין ונמשיך הלאה. הפרשה לא תסתיים בערכאה הזו".

 

לדברי בן נון, העובדה שהשוטרים היו חייבים להגן על עצמם כאשר איש לא יכול היה לעשות זאת עבורם - מצערת. "חבל שלא מתעוררים בזמן. רק אחרי ששי דרומי נאלץ לירות באדם שהגיע לגנוב רכוש ואף אחד אחר לא יכול היה להגן עליו, חוקקו את 'חוק דרומי'. פה לא מדובר ברכוש ובקר, אלא בבני משפחותיהם של שוטרים. מה ציפו שהם יעשו? יחכו עד שהעבריין יעמוד עם הרימון הבא ביד לפני שיפעלו?"

 

האזרח רן קרוטר, שזוכה ממעורבות בפרשה, התקשה להסתיר את התרגשותו בבית המשפט, אולם סירב להתייחס לזיכוי. פרקליטיו, עורכי הדין אילן גרטנר ואודי כספי, אמרו כי לכל אורך הדרך טען קרוטר כי לא ידע על יעדו של המטען. "הוא התנדב במשטרה ובעבר יעץ לה בנושא פירוטכניקה. הוא לא ידע מה כוונתם של השוטרים לעשות במטען, וכך גם החליט בית המשפט", אמרו הפרקליטים.

 

עוד לפני הכרעת הדין פרסם אלדד חדד הודעה, בה טען פעם נוספת כי מטרת המטענים הייתה לבצע "תרגיל לאותו עבריין". "לא התכוונתי לפגוע ולא להזיק בשום דרך. כל הנעשה היה מחוסר ברירה, מתוך הגנה עצמית והגנה מן הצדק, לאזרחים, לשוטרים באשר הם, למשפחתי ולעצמי". חדד הוסיף כי בעקבות הפרשה חל שינוי בדרכי הפעולה של המשטרה נגד משפחות הפשע ובהגנה על שוטרים מאוימים, "ואת התוצאות ניתן לראות היום ברחבי כל הארץ".

 

התובע, עו"ד משה סעדה, הביע סיפוק מהכרעת הדין. "בית המשפט קבע שגם שוטרים אינם יכולים לקחת את החוק לידיים. למרות שהשופטים התייחסו לנסיבות שהביאו אותם לביצוע המעשים, השורה התחתונה היא הרשעה והתייחסות לעובדה שמטעני החבלה היו בעוצמה שיכולה לגרום להרג", הדגיש סעדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוי (משמאל). טענות לשופט
צילום: מורן שביט
אשור. ישלם את המחיר
צילום: מורן שביט
המשטרה השתנתה. חדד
צילום: מורן שביט
מוסא. רכז המודיעין
צילום: מורן שביט
קרוטר. זוכה
צילום: מורן שביט
מומלצים