שתף קטע נבחר

ערוץ 10: מי ומי בבעלים?

יוסי מימן, בעל השליטה בערוץ, אמר הבוקר כי הוא ושותפיו יפסיקו בחודש הבא את הזרמת הכספים לערוץ, ומנכ"ל הערוץ אמר כי הקופה תספיק לחודש ימים בלבד. ynet עושה סדר במפת הבעלות על הערוץ

יוסי מימן, בעל השליטה בערוץ 10, אמר הבוקר (ב') כי יפסיק את הזרמת הכספים לערוץ החל מהחודש הבא. מימן, שדיבר בכנס נתח שוק ותקשורת של "גלובס", אמר: "הכתפיים שלי לא רחבות מספיק" והוסיף כי מדובר בהפסקת הזרמת כספים שלו ושל כל שותפיו - ארנון מילצ'ן, רון לאודר ורופרט מרדוק.  

 

מימן ציין, כי מיום הקמתו של ערוץ 10, בשנת 2002, הוציא הערוץ 3.1 מיליארד שקל. לדבריו, מתוך סכום זה הזרימו השותפים מכספם 1.3 מיליארד שקל, כשכל היתר הגיע מהכנסות הערוץ.  

 

השליטה בערוץ 10 (51%) נמצאת כיום בידי מימן, המחזיק במניות באמצעות קבוצת מרחב. קבוצת מרחב מחזיקה ביחד עם קבוצת אמפל של מימן, בין היתר, גם ב-20% מחברת EMG המצרית - ספקית הגז הטבעי לישראל.  יתרת הבעלות בערוץ נחלקת בין רון לאודר המחזיק ב-24.5% וארנון מילצ'ן, אשר יחד עם רופרט מרדוק מחזיק ב-24.5% נוספים.

 

מימן הוא אזרח ישראל, בעוד שלאודר, מילצ'ן ומרדוק הם אזרחים זרים. על פי חוקי הרגולציה, השליטה בערוץ, 51%, חייבת להיות בידי אזרח ישראלי (יוסי מימן), כך שהבעלים הזרים יכולים להחזיק לא יותר מ-49% מהבעלות.

 

הבעלות הזרה נחלקה שווה בשווה בין לאודר ומילצ'ן, עד שבספטמבר 2006, פורסם כי מרדוק רכש 9% מהבעלות, בתחילת 2007, התפרסמו ידיעות ולפיהן מתכוון מרדוק לרכוש 9% נוספים, אולם עסקה כזו, ככל הידוע, לא יצאה אל הפועל.

 

בראיון ל"הארץ" אז, הסביר מרדוק, כי ההשקעה בערוץ נעשתה בשביל החברות עם מילצ'ן - החברה המחזיקה במניות הערוץ היא ניו ריג'נסי של מילצ'ן, שבה מחזיק מרדוק (יחד עם גארי פקר מאוסטרליה) 40% מהבעלות. המשמעות היא, שמרדוק ומילצ'ן מחזיקים יחד ב-24.5% ממניות ערוץ 10.

 

במהלך 2009, התפרסם כי לאודר מעוניין למכור את מניותיו, וראשי הערוץ אף נסעו לפגוש את הנהלת חברת פוקס, שבבעלות מרדוק, כדי לבחון אם בכוונתו להוציא עסקה שכזו לפועל. מאז לא חלו שינויים באחזקות בערוץ.

 

מזעור נזקים או מסע לחצים?

מדבריו של מימן היום עולה, כי אחרי כמעט שמונה שנים של הפסדים, מבינים השותפים שעדיף להם למזער את הנזק. עם זאת, יש לזכור שההודעה של מימן היא

חלק ממסע הלחצים שמפעילים בעלי השליטה בערוץ על משרד התקשורת בנוגע למחויבויות הרגולציה המוטלות עליהם.

 

בערוץ 10 טוענים, בין היתר, כי הבעיה הכלכלית הגדולה ביותר של הערוץ היא שבזמן פרסום המכרז להקמת הערוץ, בשנת 2001, מחויבויות התוכן והרגולציה נגזרו מתחזית של שוק הפרסום בישראל. גורמים בערוץ טוענים, כי תחזית זו לא התממשה במהלך שנות קיומו של הערוץ, והמשבר הכלכלי העולמי רק החמיר את המצב.

 

לטענת אותם גורמים, שוק הפרסום בישראל לא יכול לתמוך בשני ערוצים מסחריים ועל הרגולטור להתאים את המחויבויות המוטלות עליהם בהתאם למצב בשוק.

 

בערוץ 10 דורשים גם לבצע את המעבר משיטת הזיכיונות לשיטת הרישיונות כבר השנה, במקום בשנת 2012 כמתוכנן. לטענת הגורמים, ב-2008 הפסיד הערוץ 80 מיליון שקל, שמתוכם 60 מיליון שקל שולמו לרגולטור עבור זיכיון ותמלוגים. "ללא התמלוגים ההפסד היה הרבה יותר קטן", טוענים אותם גורמים. "זה לא הגיוני לשלם למדינה מס הכנסה על הפסדים".

 

דובר משרד התקשורת, ד"ר יחיאל שבי, מסר כי השר משה כחלון הציע מתווה פתרון לסוגיית ערוץ 10 המפחית באופן משמעותי את מחויבויות הערוץ למדינה. לפי מתווה זה, מתוך 103 מיליון שקל, שהם מחויבויות הערוץ למדינה בדמי זיכיון, תמלוגים ומחויבויות תוכן, יישארו בסיכומו של דבר רק 38 מיליון. מתוך סכום זה ישלם הערוץ 10 מיליון שקל, והיתרה תשולם בתשלומים. שבי ציין, כי במשרד התקשורת פנו לאוצר כדי לאשר את מתווה התשלומים, והדגיש: "חשוב לנו שיהיה ערוץ מסחרי נוסף במדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל הדרי
יוסי מימן, בעל השליטה
צילום: ישראל הדרי
מומלצים