שתף קטע נבחר

זו כבר אופרה אחרת

אחרי ארבע שנים של הכנות, הרגע ההיסטורי הגיע: חברי בית האופרה "לה סקאלה" ממילנו נחתו בישראל, כאן הם יציגו תחת ניצוחו של דניאל ברנבוים את "אאידה". הצצה לאופרה מזן נדיר

מסדרונות בית האופרה הישראלית בתל אביב רחשו היום (ב') משעות הבוקר המוקדמות בבליל של שפות. השלטת שבהן היתה ללא ספק איטלקית, ועם קצת דמיון ומעט השראה אפשר היה לחשוב לרגע שמילנו זה כאן. כמויות אדירות של ציוד ותפאורה, 500 תלבושות וגם 500 זוגות נעליים סודרו בתוך עשרה קונטיינרים שנשלחו מבית האופרה "לה סקאלה" במילנו לישראל ועשו את דרכן למשכן לאמנויות הבמה, שכבר מזמן לא הרגיש כל כך חגיגי.

 

ארבע שנים מתכוננים באופרה הישראלית לביקור ההיסטורי של "לה סקאלה" בישראל. היום, כשזה קורה, אפילו לחנה מוניץ, המנכ"לית, קצת קשה לעכל. "בינתיים אנחנו עסוקים בפרטים הקטנים. אין ממש זמן לקלוט או לעכל", היא אומרת. "לא בכל יום בית אופרה בסדר גודל של 'לה סקאלה' בא לבקר. אנחנו בהחלט מתרגשים".

 

בית האופרה של מילנו לא ממהר לצאת מחוץ לתחומיו המוכרים. המחווה הנהדרת הזו, מתנת ממשלת איטליה לישראל לרגל חגיגות ה-100 של העיר העברית הראשונה, היא ללא ספק יוצאת דופן.


מתוך החזרות על "אאידה" לקראת הפרמיירה (צילומים: מרב יודילוביץ')

 

הסיור של "לה סקאלה" בישראל הוא חגיגה כפולה שמתחילה מחר, 14 ביולי, באולם בית האופרה במשכן לאמנויות הבמה בתל אביב עם ההפקה הנהדרת של "אאידה", אופרה בארבע מערכות מאת ג'וזפה ורדי בבימויו של פרנקו זפירלי. על הפרמיירה הישראלית של ההפקה ינצח מאסטרו דניאל ברנבוים. גם השתתפותו של ברנבוים בחגיגה היא רגע לנצור, בעיקר כיוון שהמאסטרו ממעט לנצח בישראל על אופרות וזו הזדמנות נהדרת לראות אותו בפעולה.

 

המאסטרו הוא שלנו

במהלך החזרה שנערכה בשעות הצהריים בבית האופרה בתל אביב בנוכחות קהל מרותק, נדמה היה שברנבוים סוחף אחריו בהתלהבות הן את חברי התזמורת של "לה סקאלה" והן את הצופים. "לראות אותו עובד, משוחח עם הנגנים, מתקן את המקהלה ומעיר לסולנים זו חוויה של פעם בחיים", אמר אחד הנוכחים באולם.


גאים להגיע לתל אביב

 

ביום חמישי, 16 ביולי, ייערך מופע חד פעמי של "רקויאם" מאת ג'וזפה ורדי. ההפקה תציג תחת כיפת השמים בגני יהושע בתל אביב תחת שרביט המנצחים של ברנבוים. "אני חש גאווה מיוחדת לתרום לאירועי שנת ה-100 של העיר תל אביב", אמר המנכ"ל והמנהל האמנותי של בית האופרה "לה סקאלה", סטפן ליסנר. "זהו גם אירוע נדיר הדורש מחויבות חריגה. היינו מודעים לכך. חשבנו שהתשובה ההולמת תהיה בחירת רפרטואר גבוה מיצירתו של מלחין שדמותו היא סמל לאופרה האיטלקית ול'לה סקאלה' עצמה.

 

"אפשר לומר כי ורדי חוזר כאן לשורשים של כמה מהליבריות ההיסטוריות שלו ולכמה מנושאי ההשראה העמוקים ביותר שלו. הפקת האופרה 'אאידה' על הבמה הנפלאה של האופרה הישראלית היא אבן דרך חשובה בהיסטוריה הבימתית של 'לה סקאלה'.

 

"מגע הקסם של פרנקו זפירלי ב-1962 מזמין את הצופה למסע בזמן שיכול לקרב אותו אל רוחה המקורית של יצירה שוורדי עצמו היה הבמאי שלה ב'לה סקאלה' בפתח הקריירה האירופית שלו. 'הרקויאם' הוא יצירה שבית האופרה 'לה סקאלה' ייעד לעצמו – יותר מכל יצירה אחרת – כנושאת הדגל של האיכויות האמנותיות שלו וכך בחר תמיד להציג אותה ברחבי העולם. נכונה ההחלטה להעלות אותה בתל אביב בקונצרט פתוח לקהל הרחב.


ברנבוים בחזרות. "אחד המוזיקאים הדגולים"

 

"הגאווה שאני חש להיות כאן בתל אביב גדולה עוד יותר מפני ש'לה סקאלה 'מגיעה הנה תחת שרביטו של דניאל ברנבוים, שהעולם כולו מכיר בו כאחד המוזיקאים הדגולים ביותר במאות ה-20 וה-21 ואשר זכה לתואר מנצח הבית של 'לה סקאלה', המעניק לו מעמד של סמכות עליונה. הסיור השלישי של לה סקאלה בישראל הוא לפיכך הטעון ביותר בערכים ובמשמעויות, בימים אלה מתקיים פה לא רק סיור הופעות, אלא גם איחוד של עוצמות וזהויות, הזוכות לקבל בעולם את הכבוד השמור לתרבויות חזקות".

 

ויש גם דרישות

גם ג'ורג'יו נפוליטאנו, נשיא איטליה, מוסיף ברכות משלו ואומר: "אי אפשר שלא להזכיר ש'אאידה' נכתבה על ידי ג'וזפה ורדי במטרה שהבכורה תועלה בקהיר. הדרך המובילה ממצרים לישראל, הפכה כיום לדרך של שלום המגשימה את חזונו של הנביא ישעיהו. הנביא ייחל שדרך השלום הזו תוביל ממצרים ועד אשור וכי שלושת העמים יזכרו לברכת האל. מי ייתן והמוזיקה של המלחין הדגול שלנו תשא בכנפיה את השאיפה לשלום המפעמת בלבבות כל עמי האזור".

 

האופרה "אאידה" תבוצע בישראל שש פעמים, מהן ינצח על ארבע מאסטרו עומר ולבר, יד ימינו ובן טיפוחיו של ברנבוים בבית האופרה בברלין. עשרות סולנים ומחליפי סולנים מלווים את הביקור של "לה סקאלה" בארץ. חברי המקהלה, שזכו לחיזוק של זמרים-שחקנים מקומיים, מונים כ-120 איש.

לצד 400 אנשי בית האופרה של מילאנו וביניהם כל חברי ההנהלה, הגיעו ארצה כחלק מהביקור ההיסטורי עוד 900 איש בהם נציגי הפרלמנט האיטלקי, שר התרבות סנדרו בונדי, וחברי אגודת ידידי "לה סקאלה" במילנו.

 

כמו בכל ביקור של פיגורה אמנותית מובילה, כך גם את ביקורו של בית האופרה "לה סקאלה" בישראל ליוותה רשימה של בקשות מיוחדות. כך למשל ביקשו שלא יופעל מיזוג האוויר מאחורי הקלעים ובחדרי ההלבשה של הזמרים הראשיים והמנצח על מנת למנוע תקריות לא רצויות של התקררות. 214 חדרים נשמרו במלונות בתל אביב רק לחברי המקהלה. החדרים שהוזמנו לחברי המקהלה ולנגני התזמורת שווים.

 

לצד תשעה מלבישים שהגיעו במיוחד מאיטליה התבקשה האופרה הישראלית לצרף להפקות 15 מלבישים נוספים. עוד מלווים את ההפקה רופא, אחות ומסז'יסטים. לטובת הפרויקט גויסו שישה מתורגמנים מאיטלקית לעברית. בקשות מיוחדות שהופנו לבית האופרה של תל אביב כללו גם ארוחת חצות, שתחכה לצוות הפקה במלון, וסיור בירושלים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לה סקאלה" בחזרות. אירוע חד פעמי
צילום: עידן הובל
לאתר ההטבות
מומלצים