שתף קטע נבחר

קלינטון לאיראן: עליכם להשיב לנו כבר כעת

חלקים מתוך נאום חשוב שתישא הערב מזכירת המדינה האמריקנית דלפו. היא עומדת להציב לאיראן אולטימטום - להשיב להצעת ארה"ב כבר עתה. אם לא - תעמוד איראן בפני ענישה ובידוד: "ההזדמנות הזאת לא תישאר פתוחה בלי הגבלה"

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מזהירה את איראן כי ברשותה זמן מוגבל להיענות או לדחות את הצעת ממשל אובמה למשא ומתן ישיר. אחרת, היא מאיימת, תעמוד טהרן בפני ענישה חדשה ובידוד בשל תוכניתה הגרעינית.

 

בקטעים מנאום חשוב בנושאי מדיניות חוץ שתישא הערב (יום ד') במכון רב המוניטין "המועצה לקשרי חוץ" בוושינגטון, ושפורסמו כבר עתה, אומרת קלינטון כי איראן נדרשת להשיב להצעת ארה"ב כבר עכשיו. "ההזדמנות הזאת לא תישאר פתוחה בלי הגבלה".

 

זה הנאום המדיני הגדול הראשון של קלינטון, שעד כה דאגה להישאר מאחורי הקלעים, כדי לא להתחרות בנשיא אובמה בנושאים בינלאומיים ולהפגין לו נאמנות.

 

בנאום התקיף תאמר קלינטון לאויבים של וושינגטון כי "אסור שיקראו את נכונותה של ארה"ב לדבר כסימן לחולשה". היא תבהיר כי ארה"ב "תישאר ממוקדת במטרה" ותציין כי "לא כולם בעולם מאחלים לנו טוב ושותפים לערכים שלנו. יש מי שירצה לחבל במאמצים. במקרים אלו השותפויות שלנו יסייעו לנו להרתיע ולבלום את פעולותיהם".

 

"דיפלומטיה אינה תחליף למאגר הנשק" 

"עליכן לדעת שההתמקדות שלנו בדיפלומטיה ופיתוח, אינה תחליף למאגר הנשק שלנו", תפנה קלינטון ליריבות של ארצה. "אסור לכן לראות את הנכונות של אמריקה לדבר כסימן חולשה שניתן לנצלו. לא נהסס להגן על ידידותינו ועל עצמנו עם הצבא החזק ביותר בעולם, אם יהיה צורך. זוהי לא האופציה המועדפת עלינו וזה לא איום - אלא הבטחה לעם האמריקני".

 

על המהומות שפרצו באיראן בעקבות הבחירות לנשיאות אומרת קלינטון: "עקבנו אחר האנרגיה של הבחירות באיראן בהערצה גדולה, אבל תוך הבעת זעזוע מהדרך שבה הממשלה השתמשה באלימות לדכא את הקולות של האזרחים האיראנים, כשהיא ניסתה להסתיר את פעולותיה על ידי מעצרים של אזרחים זרים, גירוש עיתונאים וניתוק הגישה לטכנולוגיות. כפי שהבהרנו הפעולות הללו ראויות לגנאי ואינן קבילות".


מבינים כמה תכנית הגרעין התקדמה. קלינטון ואובמה בבית הלבן (צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן)

 

"אנחנו יודעים טוב מאוד מה ירשנו באיראן. אנחנו יודעים עד כמה תוכנית הגרעין התקדמה", אומרת קלינטון, "אנחנו מבינים את החשיבות של ניסיון להידבר עם איראן ולהציע למנהיגיה ברירה ברורה: להצטרף לקהילה הבינלאומית כחברה אחראית או להמשיך לגלוש במסלול של בידוד נוסף. שיחות ישירות מספקות את הכלי הטוב ביותר להציג ולהסביר את הברירה הזו. איראן יכולה להפוך לשחקן מועיל באזור אם היא תפסיק לאיים על שכנותיה ולתמוך בטרור. אנחנו מוכנים להידבר עם איראן, אבל הזמן לפעול הוא עכשיו. ההזדמנות לא תישאר פתוחה באופן בלתי מוגבל". היא מציינת כי לא היא ולא הנשיא אובמה בעלי אשליות בכל הנוגע למשטר, אך הם סבורים כי שיחות ישירות הן הדרך הטובה ביותר לגרום לאיראנים לשנות את מדיניותם.

 

שישה אתגרים למחלקת המדינה

קלינטון צפויה להציג בנאום את נושא מניעת הפצת נשק גרעיני כמרכיב מרכזי במדיניות החוץ האמריקנית: "יש לנו את האסטרטגיה הראויה, את סדרי העדיפות הראויים ויש לנו את הנשיא הראוי". היא תוסיף כי "כמו שאין מדינה שיכולה להתמודד עם האתגרים האלה לבדה, אי אפשר להתמודד אם האתגרים הללו בלי אמריקה".

 

היא צפויה למנות שישה אתגרים למדיניות החוץ האמריקנית: מניעת הפצת נשק גרעיני; בידוד הטרוריסטים במקביל להושטת יד לעולם המוסלמי; עידוד המאמצים לקידום שלום כולל במזרח התיכון; השגת התאוששות כלכלית וגידול עולמי על-ידי חיזוק הכלכלה האמריקנית; מאבק בשינוי האקלים; מאבק למען זכויות אדם בכל מקום.

 

קלינטון מצאה עצמה באחרונה מול שאלות גוברות של פרשנים, האם הלכה לאיבוד מול הנשיא שמפגין נוכחות בינלאומית גוברת, ובעקבות מינוי אישים בממשל העוסקים באזורי המתיחות: סגן הנשיא, ג'ו ביידן, שעוסק גם הוא בנושאי חוץ מונה על ידי הנשיא להתמקד בפינוי הכוח האמריקני מעיראק ושני שליחים מיוחדים, ג'ורג' מיטשל וריצ'רד הולברוק, עוסקים במזרח התיכון ופקיסטן-אפגניסטן.

 

בנוסף לכך הועבר הדיפלומט הוותיק דניס רוס ממחלקת המדינה לבית הלבן, מקום שבו נחתכים העניינים בכל הקשור לתהליך השלום במזרח התיכון, לאיראן ולנושאים החשובים האחרים.

הערב תנסה קלינטון לשוב למרכז הבמה, ככוח מעצב מדיניות חוץ ולא רק כסמל. בחודש האחרון הורידה פרופיל וויתרה על שתי נסיעות לחו"ל בגלל שבר בידה, מנפילה לאחר פגישה עם שר החוץ, אביגדור ליברמן, בבניין מחלקת המדינה.

 

דבריה של קלינטון נאמרים על רקע דיווח בשבועון הגרמני "שטרן", לפיו מומחים בסוכנות המודיעין של גרמניה (BND) מעריכים שאיראן מסוגלת לייצר ולנסות פצצת אטום בתוך חצי שנה. מדובר בטווח זמן קצר בהשוואה להערכות רוב המומחים בעולם. "אם הם ירצו, הם יכולים להפעיל פצצת אטום בתוך חצי שנה", צוטט מומחה מודיעין גרמני בדיווח.

 

דובר מטעם הסוכנות הגרמנית הכחיש את הדיווח, והבהיר שלפי הערכת הארגון, יחלוף עוד זמן רב עד שאיראן תוכל לייצר פצצה. "מדובר בשנים, לא חודשים", אמר הדובר. איראן טוענת שתוכניתה הגרעינית נועדה לייצור חשמל, כדי שתוכל לייצא כמויות גדולות יותר של נפט וגז, ואולם במדינות המערב ובישראל חוששים שהיא מנסה לפתח נשק גרעיני.

 

בסוף השבוע, אחרי שמנהיגי שמונה המדינות המתועשות (G8) הכריזו ש"לא ימתינו לנצח" שאיראן תיעתר לדרישת הקהילה הבינלאומית להשעות את פרויקט הגרעין, הודיע שר החוץ האיראני מנושהר מותקי, שארצו מכינה חבילת הצעות חדשה למערב. "החבילה תהיה בסיס טוב למשא ומתן", אמר מותקי. דבריו באו על רקע התבטאות של יועץ בכיר של המנהיג העליון של איראן, לפיה איראן "לא תיסוג מהגרעין ולו בצעד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים