שתף קטע נבחר

קולני ושובב: איך לגדל תוכי קוואקר?

חולמים לאמץ תוכי קוואקר צבעוני וסקרן? רגע לפני שתאמצו אותו לביתכם, ד"ר עמיר מאורר ו-ynet מדריכים אתכם כיצד לבדוק את התוכי בחנות, איך לטפל בו ולשמור על בריאותו לשנים רבות

הקוואקר, הידוע בכינויו "תוכי נזיר" הוא תוכי סקרן בעל ניצוי בולט וצבעוני - בגוונים של ירוק ואפור. אם החלטתם לגדל קוואקר בבית, כדאי לקחת בחשבון כי מדובר בחיית מחמד שיכולה להאריך חיים ל-20 שנה ואפילו ל-30 שנה, תוחלת חיים ארוכה ומכובדת באם יקבל התוכי את כל צרכיו אצל בעליו.

 

על אף העובדה שהדעות חלוקות בכל הנוגע לגידול בעלי כנף בתנאי שבי, מדריך הגידול בא לשפוך אור על תנאי המחייה הטובים והבריאים להם זקוק הקוואקר במהלך חייו העתידיים עמכם בבית.רגע לפני שתחליטו לאמץ קוואקר, ד"ר עמיר מאורר, מנהל פורומי תוכים וחיות אקזוטיות ב-ynet, ממליץ לשים לב למספר פרטים חשובים בתהליך.

 

 

הקוואקר הוא תוכי סקרן שאוהב לחקור את הסביבה שלו צריך לקחת בחשבון כי מדובר בתוכי שעלול להיות רעשני יותר מהקוקטיל. הקוואקר עשוי לצרוח וחשוב להקנות לו שיגרת יום שאיננה כוללת חיזוקים או מתן תשומת לב בכל פעם שהוא קולני. במידה ותעניקו לו תשומת לב בכל פעם שיצרח בקול, הוא עשוי להתרגל לכך לכל ימי חייו, כך שכדאי להימנע ממלכודות התנהגותיות מסוג זה.

 

תוכי קוואקר הוא אינו חפץ שאפשר לקחת הביתה ולהשליך לאשפה, אם מאסתם בו לאחר תקופה קצרה או ארוכה, אלא חיית מחמד שדורשת טיפול מדי יום ותשומת לב. עם כל ההנאה הרבה בגידול קוואקר, מומלץ להשקיע מחשבה רבה לפני שתחליטו לגדל תוכי מסוג זה. בדומה לכלב או חתול, מדובר בהתחייבות לטפל בו מדי יום לתקופה ארוכה ולדאוג לו לכל צרכיו.

 

אם תעניקו לו את הטיפול המתאים בשילוב של אהבה רבה, תזכו ליהנות מעולמו המרתק של התוכי למשך שנים רבות. למרות שהקוואקר מסוגל לחיות לבדו, ההמלצה היא לגדלם בזוג, מאחר שמרבית מהזמן ביום, בני המשפחה אינם נמצאים בבית ועסוקים בעבודה, לימודים ושאר פעילויות אחרות, כך שמן הראוי שתוכי לא ישאר לבד בבית לאורך שעות רבות.

 

מה לבדוק בחנות?

מומלץ לבדוק את החנות ולוודא כי מדובר במקום נקי, מאוורר ומסודר. מומלץ לשאול את בעלי החנות או המוכר אם החנות היא תחת פיקוח וטרינרי. כדאי לשים לב אם מציעים לכם ציפור במחיר זול מאוד, הדבר צריך להדליק נורה אדומה ולחשוד מדוע המחיר נמוך בהשוואה לאחרים מאותו הסוג.

 

  • התנהגות התוכי - אחת הדרכים כדאי לתהות על בריאותו. אם הוא מתעניין בסביבתו הקרובה, ערני ומגיב לרחשים סביבו, החל מדיבורים, נשיפה ורעשים קלים, אז אתם בדרך הנכונה. אם הבחנתם בציפור שקטה, חלשה שלא מתעניינת במתרחש סביבה, או יושבת על רצפת הכלוב, כשנוצותיה מנופחות ונראית מסכנה וחלשה, רוב הסיכויים כי מדובר בציפור חולה שלא תאריך ימים.

 

  • נוצות – חשוב לוודא כי הן חלקות, יפות ושאין טפילים חיצוניים שהולכים עליהן. במקביל כדאי להסתכל למספר דקות על התוכי ולוודא שאינו מתגרד באינטנסיביות.

 

  • כנפיים - במידה והתוכי מרשה, מומלץ לפרוש את כנפיו, להסתכל עליהן היטב ולוודא כי הן נקיות ושאין דימומים.

 

  • עיניים, נחיריים ומקור– העיניים צריכות להיות חלקות ומבריקות, ללא הפרשות או אדמומיות. חשוב שלא יהיו הפרשות מהנחיריים. גם המקור צריך להיות שלם ונקי וסימטרי.

 

  • רגליים - כף הרגל של התוכי אמורה להיות ללא עור עבה, יבש או לבן (סדוק). חשוב לוודא כי אין סימני דימום או ציפורניים שבורות.

 

  • בּיב - הנקב ממנו מפריש התוכי את הלשלשת שלו, מתחת לזנב. כדאי להציץ מלמטה ולוודא שהוא נקי.אם הוא לא נקי - רוב הסיכויים שהתוכי משלשל.

 

  • עצם החזה - אם התוכי מאפשר זאת, העבירו בעדינות אצבע על עצם החזה. נסו להרגיש האם העצם נמצאת במרכז, בולטת או חדה מאוד. אם כן, זהו סימן שהתוכי רזה מאוד.

 


צילום: דלית שחם

(צילום: דלית שחם) 

 

תזונה בריאה ובדיקה וטרינרית

חשוב לבצע בדיקה וטרינרית בסיסית לפני שאתם מכניסים לבית קוואקר למשך שנים רבות. הבדיקה החשובה ביותר היא בדיקה שתזהה נוכחות של חיידק שנקרא קלמידופילה פסיטצי (או בשמו הקודם, הידוע יותר "קלמידיה"), שעשוי לעבור גם לבני אדם והוא נחשב מסוכן גם לתוכי וגם למשפחה. במידה והתוכי נתגלה כנשא, ישנו טיפול אנטיביוטי שירפא אותו, כך שאפשר להמשיך לחיות איתו בבית ללא חשש. תסמיני הזיהום בבני אדם - דמויי שפעת.

 

תזונה - התזונה המומלצת ביותר לתוכי צריכה להיות מבוססת על כופתיות בשיעור של 70-80 אחוז מהתזונה היומית. אם תציעו לו מזון אחר, כדוגמת גרעיני חמניה, דוחן ופריטים שומניים אחרים, התוכי יבחר את המזון הטעים לו ביותר ולאו דווקא הבריא ביותר.

 

מלבד כופתיות, שאר התזונה של הקוואקר מורכבת מפירות, ירקות ונבטים. חשוב להמעיט מאוד בגרעינים. יש לספק לתוכי מזון לאורך כל שעות היממה וללא הגבלה. מים הם מצרך חיוני ויש לספק לו מים טריים ונקיים מדי יום. ד"ר מאורר מדגיש כי הסיבה הנפוצה ביותר לתמותה ותחלואה של תוכים בשבי היא תזונה לקויה, ומכאן הצורך לא לוותר על תזונה מבוססת כופתיות.

 

קוואקר חופשי בבית או בכלוב?

אם אחד מבני המשפחה נמצא בבית, מומלץ לאפשר לקוואקר להיות מחוץ לכלוב, אך חשוב להשמר מתאונות ביתיות - שאף אחד לא ידרוך על הציפור או שהיא תיכנס למקומות שיהיה קשה לה לצאת מהם. כמו כן יש להשמר ממאווררי תקרה, סירים רותחים, זכוכית של חלון שבה התוכי עלול להתנגש ועוד. הקוואקר אינו מחבב כלוב ועשוי לשפשף את מקורו בכלוב, דבר שעשוי לגרום להתקלפויות של המקור, שישקם את עצמו, אך גם לשברים מסוכנים, במקרים קיצוניים. יש להקפיד לשכן את הקוואקר בכלוב גדול עם אמצעי העשרה סביבתית רבים (צעצועים).

 

הכלוב המופיע בסרטון בכתבה הינו כלוב לנשיאת התוכי בלבד ואינו כלוב המשמש למחייה של הציפור. מומלץ לאפשר לקוואקר לחיות ללא כלוב בבית, כל עוד נמצא תחת השגחה ואף לאפשר לו לעמוד על מעמד מובנה.

 

בטבע תוכי מבלה את רוב יומו בחיפושים אחר מזון. מומלץ לגרום לתוכי "לעבוד עבור המזון". איך עושים זאת? מחביאים פריטי מזון ברחבי הכלוב (בתוך נייר, או גליל נייר טואלט) ולא רק לספק מזון בקערה. הדבר חשוב כדי לעורר עניין אצל התוכי ולמנוע ממנו להשתעמם.

 

את הכלוב יש להציב במקום לא מרכזי מדי בבית ולא מוזנח מדי. מומלץ שלא לישון עם התוכי באותו החדר ולהימנע משינויים קיצוניים בטמפרטורה בה נמצא התוכי. באיזה כלוב לשכן את התוכי? התנאי המינימלי הוא לאפשר לתוכי לפרוש את כנפיו ולבצע סיבוב שלם ותנאי הגידול האידיאליים הם כלוב גדול ככל שמתאפשר מבחינת עלות כספית ומקום בבית. לא כדאי לרכוש כלובים עגולים.

 

בכל הנוגע למנוחה, תוכי בריא זקוק ל-12 שעות שינה באזור שקט וחשוך. אחד הדברים החשובים ביותר לבריאות התוכי ובעליו, הוא ניקיון יומיומי של הכלוב. יש לנקות את קרקעית הכלוב מלשלשת, ולא לתת לה להצטבר. איך להחזיק את התוכי? אין צורך לתפוס אותו ולהוציאו מהכלוב, אלא להושיט לעברו אצבע ולאפשר לו לגעת בה. ניתן לקרב אצבע לקראת החזה של התוכי, כך שהוא יעבור לאצבע הבאה.

 


צילום: דלית שחם

ישמחו לבלות מחוץ לכלוב עם בני הבית (צילום: דלית שחם)

 

אם החלטתם בכל מקרה לאחוז בתוכי, אין להחזיקו מהכנפיים, אלא מהגוף ולעשות זאת בעדינות, מבלי לרסן את תנועות גופו - כך התוכי נושם.

אפשר לרכוש צעצועים מחנויות יעודיות לכך, אך יש להזהר מצעצועים מתכתיים (שאינם מנירוסטה אמיתית) או צעצועים שצבועים בצבעים מזיקים. יש להיזהר מפיסות קטנות שהתוכי עלול לשבור ו/או לבלוע.

 

במקום לרכוש צעצועים, אפשר להכין אותם בבית בקלי קלות ובזול. איספו ענפים של עצים בטוחים (אקליפטוס, עץ פרי הדר), אחרי טיפול במים רותחים, קירור וייבוש - התוכי יהנה לכרסמם. גם כדור נייר לבן שבמרכזו מניחים גרעין או צ'ופר אחר, יעסיקו את התוכי שיהנה להשיג במשך זמן רב את הפרס.

 

הקוואקרים ידועים ביכולתם לבנות קן מזרדים, כך שבתקופת החיזור והקינון אפשר לספק להם כמות זרדים קטנה שתעסיק אותם. אחת הבעיות הגדולות בגידול בעל חיים חכם בשבי, כדוגמת התוכי היא השיעמום, לכן חשוב לבלות איתו מספר שעות מדי יום, להעניק לו תשומת לב ולא להזניח אותו עם חלוף ההתרגשות הראשונית.

 

יש לכם שאלות נוספות? בואו לבקר בבלוג "שאלות חיות" ובפורום תוכים וציפורי נוי


פורסם לראשונה 19/07/2009 07:08

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר ללמדו מספר מילים. קוואקר
צילום: דלית שחם
חשוב לבדוק את התוכי לפני הרכישה
צילום: דלית שחם
ד"ר עמיר מאורר. הקוואקר הוא תוכי לשנים ארוכות
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים