שתף קטע נבחר

נתניהו "פוצץ" את סוגיית י-ם כ"תרופה מקדימה"

גורמים רשמיים בישראל טוענים שראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוא שהחליט לחשוף את העימות עם וושינגטון על הבנייה בשכונת שייח ג'ראח כמהלך מקדים לדרישות נוספות. שרים בעבודה: "יש קצר בין נתניהו לאובמה". ארדן: "אם הייתי פלסטיני ורואה את הלחץ של ארה"ב, הייתי חושב שהסרבנות משתלמת"

ממשלת ישראל היא זו שהחליטה להדליף את נושא העימות עם הממשל האמריקני בנושא הבנייה במזרח ירושלים. כך מדווח "ניו-יורק טיימס" מפי שני גורמים רשמיים, הטוענים כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בחר לפרסם את העניין, כמהלך מקדים שנועד למנוע מאמץ אמריקני להפסיק את הבנייה היהודית במזרח ירושלים.

 

ההחלטה של נתניהו התקבלה בשעה שהממשל האמריקני מנסה להוריד פרופיל ולפתור את את המשבר בשיחות מאחורי הקלעים. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, היא הגורם הבכיר הראשון שהגיב על הידיעות

מירושלים. במהלך ביקורה בהודו נשאלה אמש קלינטון על הבנייה במזרח ירושלים והאם המחלוקת היא הסיבה לדחיית ביקורו של השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל בישראל. "אני לא מתכוונת להגיב על נקודה כלשהי בשיחות. המגעים הם נמרצים, הם נמשכים והם ממוקדים מאוד. כשיהיה לנו מה להודיע - נעשה את זה".

 

זו הפעם השניה בתוך שבוע שקלינטון מסרבת להגיב למחלוקת עם ישראל, לאחר שבעבר היא התבטאה בצורה בוטה נגד כל סוג של בנייה, גם לצרכי "גידול טבעי". הנושא עלה בפגישה שקיים שגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן, עם אחד מבכירי הדסק המזרח תיכוני במחלקת המדינה האמריקנית. העמדה האמריקנית שהושמעה בפגישה היא שהמשך הפיתוח עכשיו במזרח ירושלים עלול לפגוע במגעים לקראת פתרון של שתי מדינות.

 

השגריר אורן נועץ בירושלים וחזר ביום שישי לעמיתיו האמריקנים עם התשובה הישראלית הרשמית. אתמול הבהיר ראש הממשלה נתניהו בישיבת הממשלה שגם ערבים חיים בחלק המערבי של ירושלים: "אנחנו לא יכולים לקבל את הרעיון שליהודים לא תהיה זכות לחיות ולרכוש דירות בירושלים על כל חלקיה".

 

שרים בעבודה: "יש קצר בין נתניהו לאובמה" 

שרים בעבודה אמרו ל-ynet בעקבות העימות הפומבי סביב הבנייה במזרח ירושלים: "קיים קצר בין נתניהו לנשיא אובמה וזה מזיק ליחסי ארה"ב לישראל". לדברי השרים בעבודה, לראש הממשלה אין ערוץ קשר ישיר לנשיא ארה"ב. הקשר מתנהל בעיקר דרך שר הביטחון, אהוד ברק, והשליח מיטשל. לטענתם, חוסר התקשורת הישירה, הוליך את האמריקנים להקשחת עמדותיהם בנושא הבנייה בהתנחלויות, עד לתביעה להפסקת הבנייה הישראלית בסמוך למטה הארצי ולקריית הממשלה בשככונת שייח ג'ראח, מצפון לעיר העתיקה בירושלים.

 

לצד ביקורת על מדיניות אובמה, בפיהם גם טענות על גישת נתניהו, שבחר להתמודד אתמול מול הלחץ האמריקני הגובר באמצעות פרסום הפרשה בתקשורת הישראלית. "לא בטוח שהאמירה המפורשת של נתניהו בישיבת הממשלה על הכוונה להמשיך לבנות בירושלים, לא תיחשב בוושינגטון כהתרסה שתעמיק את הקרע", אמרו בעבודה. "צריך לפעול להרגיע את הרוחות ולמצוא את ההסכמות בין הצדדים, כולל בנושא הבנייה בירושלים. לא צריך להרחיב את העימות מול וושינגטון. זה מיותר. זה גורם נזק קשה ליחסים עם ארה"ב ולא תורם לנו".

 

במקביל בוחר השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן מהליכוד, לתבוע מארה"ב להפסיק עם הלחץ הבלתי פוסק והחד-צדדי על ישראל: "ראש הממשלה נתניהו עשה צעדים מאוד משמעותיים בזמן הקצר שהוא מכהן. יש לו רצון אמיתי לקדם את התהליך המדיני. אם הייתי פלסטיני ורואה את הלחץ של ארה"ב, הייתי חושב שהסרבנות משתלמת.

 

"אם הייתי רואה שהאמריקנים תובעים מישראל לא לבנות במרחק מאות מטרים מהמטה הארצי והאוניברסיטה העברית, על קרקע פרטית שנקנתה כחוק, הרי שהשאלה היא אם הוא אכן מקדם את תהליך השלום שהאמריקנים חפצים בו. דרישות כל כך חד-צדדיות המופנות רק כלפי מדינת ישראל, כשהבעיה האמיתית היא הסרבנות הפלסטינית להיכנס למשא ומתן, יכולה להוביל להאטת תהליך השלום", אמר ארדן ל-ynet.

 

באמצע השבוע הבא יבקרו בישראל שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, והשליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל. בירושלים מקווים שבפגישות אלו יגיעו להבנות שינמיכו את גובה הלהבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בישיבת הממשלה
צילום: אריאל ירוזולימסקי
ניסיון לפתור את הבעיה מאחורי הקלעים. אובמה
צילום: AP
צילום: גיל יוחנן
הסרבנות משתלמת. ארדן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים