שתף קטע נבחר

ברצינות: הליצנים הרפואיים יקבלו תואר אקדמי

הליצנות הרפואית היא מזמן כבר לא בדיחה, אלא מקצוע רציני לכל דבר המסייע לצוותים בבתי החולים. אוניברסיטת חיפה הרימה את הכפפה ובנתה מסלול מיוחד להכשרת הליצנים לתואר ראשון, שיכלול לימודי תיאטרון, סיעוד ופסיכולוגיה

אוניברסיטת חיפה תשיק משנת הלימודים הקרובה מסלול אקדמי חדש שנועד להפוך את הליצנות הרפואית למקצוע ממוסד, בדומה לפיזיותרפיה. הבוגרים יקבלו תואר ראשון.

 

המסלול מיועד למי שאינו עוסק כיום בתחום או עוסק בה בתור תחביב בלבד ומעוניין להפוך זאת למקצוע. התואר הדו-חוגי ב"סיעוד ותיאטרון" ישולב במסגרת לימודי התיאטרון והלימודים הרב-תחומיים, ויתמקד בתחומי הידע הקשורים לתחום הטיפול, כמו סיעוד, פסיכולוגיה התפתחותית ותולדות הרפואה. בנוסף, ילמדו הסטודנטים את מיומנויות התיאטרון הדרושות לליצן, כמו משחק בקומדיה, אילתור, תיאטרון חוצות, להטוטנות ועוד.

 

היוזמה נולדה לפני שלוש שנים, אז פתח החוג לתיאטרון בחיפה מסלול נסיוני ל"רופאי חלום"- קבוצה של ליצנים רפואיים שביקשו להעמיק את תחום עיסוקם. כך הם פנו ללימודי התואר הראשון המתמקדים בנושאים מתחום הסיעוד, קשר מטפל-מטופל, פסיכולוגיה של מטופל הסובל מכאב ועוד. בעקבות הצלחת המסלול והפניות הרבות שהגיעו מאנשים שאינם עוסקים עדיין בליצנות רפואית, הוחלט בחוג לתיאטרון להרים את הכפפה ולפתוח מסלול חדש שיהפוך את הליצנים לאקדמאים לכל דבר. 

 

"מטרת התוכנית החדשה היא להקנות השכלה אקדמית והכשרה מקצועית", אמר ראש החוג לתיאטרון באוניברסיטת חיפה, עתי ציטרון. "בניגוד לתוכנית הקודמת, התוכנית הזו כוללת לימודים מעשיים בליצנות, בליצנות רפואית, במשחק דרך הגוף וכמובן בתולדות התיאטרון, בתולדות הליצנות ועוד קורסים שהופכים את הליצן לבעל ידע רחב ומקיף. אולם בניגוד ללימודי ליצנות בלבד, בוגרי התוכנית יקבלו גם את הבסיס הטיפולי וכך הם יידעו איזה השפעות יש לפעילויות שלהם בתור ליצנים רפואיים".

 

לדברי ציטרון, המיסוד האקדמי של התחום נועדה להפוך את הליצנים הרפואים לבעלי מקצוע מוכר, בדיוק כמו פיזיותרפיסטים וקלינאי תקשורת. הוא סבור כי הכרה אקדמית במקצוע היא תנאי חשוב לכך.

 

ראש החוג הוסיף כי מסיבה זו כוללת התוכנית גם קורסי חובה הנדרשים לקבלה ללימודי תואר שני בבית הספר לטיפול באמצעות אמנויות באוניברסיטת חיפה. לכן, ליצן רפואי שירצה להמשיך לתואר נוסף יוכל להמשיך ללימודי מוסמך מייד עם קבלת התואר הראשון.

 

"ההכשרה האקדמית תסייע ביצירת סטנדרטים שיקבעו מי יכול לטפל ומי לא", הדגיש. "יש נטייה לראות את מקצוע הליצן כמשהו לא-רציני וזמני, אבל עבודתו של הליצן הרפואי מחייבת עקביות והשקעה. ההשכלה האקדמית תעיד שזו לא חוויה רגעית, אלא תקדם את המקצועיות של הליצן ותאפשר לו להשתמש בכלים של הליצנות ככלים טיפוליים לכל דבר".

 

לא חייבים להצחיק

הרצל ציוני, ליצן רפואי מקבוצת "רופאי חלום" אמר כי "המטרה שלנו היא שיום אחד זה יוכר כמקצוע רפואי לכל דבר ושיהיה תקן לליצן רפואי. כיום יש עשרות ליצנים רפואיים העובדים במקצוע. רובנו למדנו תיאטרון ובמה, ומזה אנו מתפרנסים. כולנו שחקנים ואמנים, אבל המטרה היא ליצור מקצוע שמשתלב עם המקצועות הפרא-רפואיים".

 

ציוני סיפר כי הליצנות הרפואית היא מקצוע קשה המתבסס על לא מעט אינטואיציה, לצד ההכשרה. "אנחנו מאד רגישים וגמישים, וחוץ מזה משתמשים

בפנטומימה וסלפסטיק בניסיון ליצור דימיון ופנטזיה עם המטופל. בכלים האומנותיים שעומדים לרשותינו, כמו שירה וריקוד, אנחנו מדמים את בית החולים למקום אחר לגמרי.

 

"אנחנו עובדים במקומות עם צבעים קודרים, עם ילדים שעוברים חוויות קשות וטיפולים", הוסיף ציוני. "אז מגיע ליצן, ובמקום טישטוש יש ליצן שמסיח את הדעת. לא כל אחד יכול לשים פאה או איפור ולהיות ליצן. אנחנו לא אותם ליצני ימי הולדת עם בגדים נוצצים. יש לנו אף אדום, אבל אנחנו הרבה יותר קלים מאותם ליצנים במסיבות. אנחנו מגיעים ממקום שקט ולא תמיד כדי להצחיק, אלא כדי לשנות, להראות שיש משהו מעבר למקום הזה, משהו בריא. אנחנו מנסים קצת לצבוע את הצבעים במחלקה בצבעים אחרים של המציאות", סיכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליצן רפואי בפעולה (ארכיון)
צילום: רפי דלויה
מומלצים