שתף קטע נבחר

צילום: Gettyimages Imagebank

שיאן עולם כחול-לבן? אולי בשבוע הבא

לא פחות מ-15 שחיינים ישראלים יתחרו באליפות העולם ברומא. גיא ברנע ינסה להתקרב עוד יותר לשיא העולמי ב-50 מטר גב, גל נבו מקווה להעפיל לגמר וגם מהאחרים יש ציפיות גבוהות. מי יעשה גלים? המדריך המלא

אולימפיאדה אין הקיץ, גם לא מונדיאל ואפילו לא אליפות אירופה בכדורגל, וספורטאי הכורסא יצטרכו להסתפק באליפויות העולם בשני הענפים האישיים החשובים ביותר. אבל בעוד שלאליפות באתלטיקה, שתיערך בברלין, תצא משלחת מצומצמת מאוד מישראל, וללא שום ציפיות, לרומא טסו השבוע לא פחות מ-15 שחיינים, ולחלק גדול מהם יש תקוות להגיע רחוק מאוד באליפות הדו-שנתית.

 

אליפות העולם בשחייה, שנפתחה השבוע עם הקפיצות למים, השחייה האמנותית והתחרויות במים הפתוחים, תגיע לשיאה ביום ראשון, אז יזנקו לבריכה האולימפית בבירת איטליה כל המי-ומי - החל מהגדול מכולם מייקל פלפס ועד למלכת המים בבייג'ינג, סטפני רייס. אבל לפני שנסקור את המועמדים לזהב בסגנונות השונים, נתמקד תחילה במשלחת הישראלית. והפעם בהחלט יש במי להתמקד.

 

שנתיים אחרי שנשלחו 8 שחיינים לאליפות העולם במלבורן, שהשיגו חצי גמר אחד בלבד במשחה אולימפי, המספר כמעט הוכפל, ורמת הציפיות גדלה עוד יותר. ההצלחה המפתיעה במשחקים האולימפיים הביאה להתמקדות בענף שקצת נזנח, והתוצאות המעולות שנקבעו באוניברסיאדה ובמכביה בחודש האחרון אותתו שהישראלים נמצאים בכושר מצוין.

 

גיא ברנע - 31 מאיות משיא העולם

ואם כבר מדברים על כושר מצוין, חייבים להתחיל עם מי שנחשב עד לפני שנה כשחיין מספר 1 בארץ, גיא ברנע. הגביסט, שהיה היחיד שציפו ממנו למשהו בבייג'ינג, איבד את מעמדו כמוביל הבלעדי, אבל השיאים האדירים שקבע בתקופה האחרונה מראים שאם יש למישהו במשלחת סיכוי לזכות בכותרת ראשית, מעל מהומות חרדים, ניסויי חץ כושלים ושיחות עם פלסטינים, ברנע הוא האיש.

 

במכביה התקרב ברנע למרחק של 31 מאיות משיא העולם ב-50 מטר גב, ובעזרת גילוח, ריכוז והכנה אופטימלית הוא יכול אפילו לשבור את השיא של האמריקני רנדל בל. הבעיה היא שההתקדמות המטאורית של חליפות השחייה עלולה להביא לכך שאפילו עשיית היסטוריה וניפוץ השיא לא יספיקו למדליה. ברנע, שזכה בארד באוניברסיאדה במשחה הקצר, יקווה להצליח גם ב-100 מ' גב, משחה בו העפיל לחצי הגמר האולימפי. זו המטרה שלו גם הפעם.

 

גל נבו - הגמר בהישג יד

מקום 11 ב-400 מ' מעורב אישי בבייג'ינג, מקום 12 ב-200 מעורב באותה אולימפיאדה, סגן אלוף המכללות ב-400 השנה. זה הרזומה של גל נבו ב-12 החודשים האחרונים, ובגלל זה יו"ר האיגוד נועם צבי קרא לו "השחיין הטוב ביותר שלנו". נבו החמיץ את אליפות העולם הקודמת בגלל הפציעה, הפעם הוא כבר מועמד בולט להגיע רחוק מאוד, אולי אפילו לגמר.

 

באוניברסיאדה האחרונה נבו בן ה-22 איכזב והודח במוקדמות, אבל הקיבוצניק מחמדיה הראה שברגע האמת הוא יודע להתעלות. החליפות החדשות והמשופרות אמורות להביא אותו לחוף בשיא חדש, ב-400 מעורב זה יכול להספיק גם למקום בטופ 8.


תום בארי וגל נבו. הופיעו בבייג'ינג, יתחרו גם ברומא (צילום: עוז מועלם)

 

נמרוד שפירא בר-אור - העתיד ורוד

השלישי בטריאומווירט של בכירי שחייני ישראל הוא נמרוד שפירא בר-אור. כמו ברנע ונבו, גם הוא העפיל לחצי גמר אולימפי (ב-200 מ' חופשי), לאחר שעלה על המטוס לבייג'ינג ממש ברגע האחרון. כמוהם, גם הוא לומד ומתאמן בקולג' גדול (באריזונה), אבל להבדיל מהשניים האחרים שפירא בר-אור רק בן 20, והעתיד שלו ורוד, ורוד מאוד.

 

ליאוניד קאופמן, מאמן נבחרת השחייה, מצפה ממנו לפחות לשחזר את חצי הגמר האולימפי, אבל העומק בשחייני חתירה בעולם יקשה על המשימה. סגן אלוף המכביה ב-100 מ' חופשי (הפסיד למדליק הלפיד, האמריקני ג'ייסון לזאק) יתחרה ברומא גם במשחה זה.


לזאק ושפירא בר-אור. רק השמאלי טס לאיטליה (צילום: יועד כהן)

 

בארי, מנדל וצ'מה - מבייג'ינג לרומא

לתום בארי לא הספיקו שני שיאים ישראלים מצוינים כדי להעפיל לחצי הגמר בבייג'ינג. בארי בן ה-23, יוצא קיבוץ נוסף במשלחת (נולד ביגור), אמור להיאבק פעם נוספת על המקום בטופ 16 ב-200 מ' חזה, וגם ב-100 מ' יש לו סיכוי לא רע לשבור את השיא הלאומי.

 

השחיין שריגש את כל המדינה בשנה שעברה הוא אלון מנדל, שהתחרה בבייג'ינג ימים ספורים אחרי מות אביו. הפרפריסט הבולט בנבחרת ישתתף באליפות עולם ראשונה, חצי גמר תהיה הפתעה גדולה. אולימפי נוסף הוא איתי צ'מה, היחיד שעלה לחצי הגמר במלבורן לפני שנתיים, ב-200 מ' גב. צ'מה השיג תוצאות יפות במכביה, אבל יהיה לו קשה לשוב פעם נוספת למשחי הערב.

 

מלול ועברי - למה ה-50 מ' הוא לא אולימפי?

מלבד ששת האולימפיים, יש לשני ישראלים נוספים סיכוי סביר להעפיל לחצי הגמר, וביום טוב גם לגמר. הראשון מביניהם, מיקי מלול, כבר הופיע בגמר עולמי, אבל במשחה שאינו נכלל בתוכנית האולימפית - 50 מ' חזה. מלול בן ה-24 קבע רק החודש שיא ישראלי מדהים, אבל ההתקדמות העולמית עלולה להשאיר אותו מחוץ לשמינייה הבכירה. ב-100 מ' חזה הוא רחוק מהצמרת העולמית.


עברי עם גוסטומלסקי. אניה עדיין פצועה (צילום: ראובן שוורץ)

 

השנייה היא הגברת הראשונה של השחייה הישראלית בהיעדרה של אניה גוסטומלסקי הפצועה, עמית עברי. לעברי בת ה-19 זו תהיה אליפות עולם שנייה ברציפות, וב-50 מ' פרפר (גם כן משחה לא אולימפי) היא בהחלט מועמדת להעפיל לחצי הגמר. ב-100 פרפר כבר יהיה לה יותר קשה, אבל לא בלתי-אפשרי.

 

7 בעקבות שיאים, מסראווה כבר עשתה היסטוריה

פרט לשמינייה שצוינה עד כה, שאר השחיינים שטסו לבירת איטליה ינסו בעיקר לשבור שיאים אישיים, כשבמקרים רבים המשמעות היא שיא ישראלי. אהוד סגל (ב-200 מ' חזה) ונדב כוכבי (בפרפר) מייצגים את הדור הוותיק יותר, אנה וולצ'קוב (בגב), קריסטינה צ'רנישב (בפרפר), יוליה בנך ונסטיה קורוטקוב (בחזה) הן הנציגות הצעירות, שיצברו ניסיון חשוב להמשך.


יוליה בנך, לפני המראת הנבחרת לאיטליה (צילום: אורן אהרוני)

 

מלבד האילתית בת ה-17 בנך וקורוטקוב בת ה-19, תקפוץ שחיינית שלישית בסגנון החזה לבריכה ברומא. דעאא מסראווה מטייבה עשתה היסטוריה בעצם היותה הנציגה הראשונה של המגזר הערבי באליפות עולם בשחייה, וגם אם היא לא שום דבר מיוחד באיטליה, זה לא ישנה זאת.

 

ויש גם הימור

כמו בבייג'ינג, גם ברומא הבריכה צפויה לגעוש, הרבה בגלל החליפות המתקדמות. לכן, גם שיאים חדשים לא מבטיחים מיקום גבוה. אבל בכל זאת, הכושר המצוין של הישראלים מעניק סיבה טובה להעביר לערוץ 1 בשעות הערב. לכן, ההימור הוא לשני גמרים (ברנע ב-50 גב ונבו ב-400 מעורב) ולחמישה חצאי גמר (ברנע ב-100 גב, נבו ב-200 מעורב, שפירא בר-אור ב-200 חופשי, מלול ב-50 חזה ועברי ב-50 פרפר). מדליה היסטורית? כמעט, אבל עדיין לא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נמרוד שפירא בר-אור
צילום: רויטרס
מומלצים