רוקדים על הקבר
לא נעים להגיד את זה, אבל מותו של מייקל ג'קסון זה הדבר הכי טוב שקרה לשבט הג'קסונים, שכבר שנים מנהלים קריירות ועסקים מדשדשים. משהו מסריח בממלכת נברלנד
אם מייקל ג'קסון מסתכל על כל מה שקורה כאן מלמעלה (או מאיזה דיינר שכוח אל לצדו של אלביס פרסלי - תלוי לאיזו גרסה אתם מאמינים), הוא בטח מתמוגג מאושר.
חודש אחרי מותו העולם עדיין מתאבל עליו, שזה, תודו, בסך הכל מאוד מחמיא. אבל זה לא העיקר: הוא סוף סוף נפטר מהמשפחה המטורללת שלו. אנחנו לא מתכוונים כמובן לשלושת הילדים שלו, פריס, פרינס ובלאנקט (ולפי השמועות האחרונות גם ילדו הרביעי והמפתיע עומר בהטי, ראפר ורקדן נורווגי בן 25, שנולד למלך הפופ אחרי סטוץ חד־פעמי עם מעריצה ב־1984), שעדיין לא יודעים מי הולך לגדל אותם וכנראה שיגיעו לגיל 18 עד שבית המשפט יצליח להחליט.
אנחנו דווקא מתכוונים לאבא ג'ו ולאמא קתרין, האנשים שילדו וגידלו אותו וגם לאחים שלו - רבי, ג'קי, טיטו, ג'רמיין, לה טויה, מרלון, רנדי, ג'נט, וג'והווני, שגדלו לצידו וחלקו את התהילה שלו בשנות הקריירה הראשונות שלו.
והיום, אחרי מותו, פשוט מסרבים להתכנס בתוך האבל הפרטי שלהם ולסתום את הפה. במקום זה, בני המשפחה לא מפסיקים להתראיין ולנצל את המומנטום כדי לסחוט לעצמם את זמן המסך שלא ניתן להם בעשרים השנים האחרונות.
באורח פלא ובתזמון מושלם, הקריירות של כמה מהם, שעד לפני חודש היו בעצמן בחזקת מתות יותר ממייקל, החלו להתנייע מחדש. התגובות של משפחת ג'קסון למותו של מייקל היו תמוהות מהרגע הראשון: פטפוטים בלי סוף ופרצופים קפואים, שלא הפשירו גם בטקס האשכבה שנערך לכבודו במרכז סטייפלס שבלוס אנג'לס ב־7 ביולי.
המשפחה נראתה כמו מסך של משקפי שמש שחורים וכפפות מנצנצות. תוסיפו לזה את הראיונות התכופים, היעדר הדמעות, השמועות על סדרת ריאליטי בכיכובם, העובדה שהאחים אולי יופיעו במקום מייקל בסיבוב ההופעות בלונדון ובעיקר העקצוץ הטורדני הזה - כל אלה גורמים לנו לחשוד שהם בכל זאת קצת נהנים מתשומת הלב שנלקחה מהם לפני שנים. תכירו את האנשים שלעומתם מייקל נראה כמו סמל השפיות.
החמדן ג'וזף (ג'ו) ג'קסון
ג'ו ג'קסון, אבי המשפחה, שהשבוע מלאו לו 80, נחשב מאז שנות השבעים לבולדוזר שמאחורי מקבץ הגנים המוזיקלי המכונה משפחת ג'קסון. אבל מעל לפורטרט המשפחתי המחויך ריחפה תמיד עננה עכורה של אבא דורסני ונוקשה מדי, שמגשים את החלום שלו באמצעות הילדים.

אבל מול הפלאשים. הג'קסונים בטקס האשכבה (צילומים: GettyImages)
שמועות על כך שנהג להתעלל בילדיו, פיזית ונפשית, החלו לזרום בשנות השמונים. כמה מהילדים סיפרו שנהג להיות אלים כלפיהם - להטיח אותם בקירות ולהכות אותם. הוא גם הכריח אותם לפנות אליו בשם ג'וזף, ולא אבא. מייקל דיבר על היחסים עם ג'וזף לראשונה בראיון עם אופרה ווינפרי, שנערך מתוך אחוזת נברלנד ב־1993. הוא סיפר שכילד, רפלקס ההקאה היה מתעורר אצלו בכל פעם שאביו נכנס לחדר.
עשר שנים אחר כך, בסרט השערורייתי "Living With Michael Jackson" ("לחיות עם מייקל ג'קסון"), נשאל מייקל בנושא על ידי העיתונאי הבריטי מרטין באשיר, אבל בתגובה כיסה את פניו בידו והחל לבכות, מהנהן חלושות כשבאשיר שואל אותו אם ג'וזף נהג להכות אותו.
בשבוע שעבר התראיין ג'וזף לתוכניתו של לארי קינג ברשת CNN והתייחס לראשונה לשמועות האלה, שמלוות אותו כבר שלושים שנה. הוא טען שמעולם לא היכה את הבנים שלו, אבל במקביל פצח בנאום ביזארי על כך שההכאות נולדו בימי העבדות של השחורים וסיפר שיש הרבה אנשים באמריקה שמכים את הילדים שלהם, אבל לעולם לא יודו בזה.
מי שצפה בראיון יכול היה להיות בטוח בדבר אחד: זה האיש שאחראי ישירות למטען הפסיכולוגי הכבד שמייקל נשא איתו כל חייו, ושלא ממש אכפת לו מכל מה שקשור למותו. ג'וזף לא ידע לספר ללארי מהן תוצאות הנתיחה שלאחר המוות שהמשפחה הזמינה באופן פרטי, למרות שכמה ימים קודם לכן האחות לה טויה סיפרה שקראה אותן.
הוא גם לא ידע לענות על השאלה איפה נמצאת כרגע גופתו של מייקל ואפילו על המוות, התברר, למד ממעריצים שהתקשרו לביתו לדווח על כך שאמבולנס יצא מהבית השכור של מייקל בלוס אנג'לס. ג'וזף טען בתחילת הראיון עם קינג שהוא לוקח את מותו של מייקל "מאוד קשה", אבל שהוא לא חושף את הרגשות שלו בפני אף אחד.
מה שבטוח, יש לו דרך מאוד מיוחדת להתמודד עם האובדן: שלושה ימים אחרי מותו של מייקל, בטקס פרסי ה־BET, ג'וזף סיפר על לייבל ההיפ הופ החדש שהוא מקים ונראה במצב רוח מרומם במיוחד.
לקינג סיפר שאת שלושת הנכדים שלו הוא לא רואה לעיתים קרובות, כי הם גרים בלוס אנג'לס והוא גר בלאס וגאס. על השמועה שהוא מתכוון להקים הרכב שייקרא Jackson's Three (שלישיית הג'קסונים), עם ילדיו של מייקל, אמר שהיא בולשיט אחד גדול ושהוא מעדיף לא להגיב.
הציבור האמריקאי, שנתקל בפניו של ג'קסון האב קצת יותר מדי פעמים בחודש האחרון, טוען שהראיונות שהוא מספק וההופעות הפומביות מרגישים כמו מסע יחסי ציבור לחברת התקליטים החדשה שלו. גם העובדה שמייקל נישל את אביו מהצוואה שלו לא מאירה את הנושא באור סימפטי.
וכאילו כל זה לא מספיק, ג'וזף גם מתכנן כרגע מסיבת יומולדת 80 ענקית וחגיגית, שנקבעה להיערך ב־22 באוגוסט (למרות שיום הולדתו חל ב־26 ביולי), שזה, אגב, שבוע לפני מה שאמור היה להיות יום הולדתו ה־51 של מייקל. אין ספק, ככה נראה אב שכול.
הנמנעות קתרין ודבי
מאמא קתרין ג'קסון, 79, נחשבה מאז ומעולם לאדם הקרוב ביותר למייקל. למרות שלא מעט ביקורות הושמעו לאורך השנים על כך שהיא לא התערבה בחינוך הנוקשה של ג'וזף, היה ניכר שהיא תומכת בבן שלה לאורך כל הדרך - כולל במשפט המפורסם שלו מ־2005, כשהואשם בהתעללות מינית בילדים.

רק ג'נט לא צריכה את זה. רבי, לה טויה וג'נט
קתרין לא הגיבה על מותו של מייקל ולא התראיינה לאף כלי תקשורת. עושה רושם שבמקום זה, היא עסוקה בלטפל בשלושת הילדים שלו. בית המשפט העניק לה משמורת זמנית עליהם, כפי שמייקל ביקש בצוואה, אבל אשתו לשעבר של מייקל ואמם של פריס ופרינס, דבי רואו, שעד היום לא רצתה לקחת שום חלק בקרנבל שכונה מייקל ג'קסון, נכנסה לעניינים וכעת היא דורשת חזקה עליהם.
אחרי מותו של מייקל הוטל ספק אם הוא אכן אביהם הביולוגי של שלושת הילדים ושמה של דבי צץ בכל פעם מחדש בתהייה אם היא תתבע חזקה על הילדים, למרות שבצוואה של מייקל כתובות רק קתרין ודיאנה רוס. אחרי התמהמהות קצרה, שבה אף הצהירה שאינה מעוניינת בילדיה, רואו החליטה לצאת למאבק על הילדים.
הדיווחים על הנכונות והיכולת שלה לגדל אותם סותרים אלה את אלה: מצד אחד, נטען שהיא הצהירה בעבר כי מעולם לא רצתה ילדים, והשמועות אומרות גם שהיא לא ראתה את הילדים כבר כמה שנים ושהם בקושי מכירים אותה. מצד שני, שמועות אחרות מדווחות שהיא דווקא בקשר טוב עם הילדים ושאמרה פעם כי היא תכננה מזמן לדרוש חזקה משותפת עליהם.
בחלק מהמקרים נטען שהיא מוכנה לאמץ גם את בלאנקט, שאינו הילד הביולוגי שלה, ושהיא תעשה כל מה שצריך כדי למנוע מהילדים לגדול אצל ג'וזף, שאותו לטענתה מייקל שנא ושהוא היה מת שוב לו ידע שיש סיכוי כזה. קתרין ודבי לא מתראיינות כרגע לתקשורת, כך שאפשר רק להישען על דיווחים סותרים ומבולבלים.
בינתיים הדיונים בבית המשפט נדחים כל הזמן והשמועה החזקה מכולן אומרת שהן עומדות להיאבק זו בזו עד זוב דם, במאבק משפטי שכנראה לא יסתיים בקרוב. גם משפחת ג'קסון רבתי, לפי השמועות, מתכוונת לעשות הכל כדי למנוע מהילדים להגיע לידיה של דבי, שלדבריהם אף פעם לא רצתה שום קשר אליהם.
שמועה עדכנית מדווחת שגם דיאנה רוס מתכוונת לצלול לתוך הקלחת הזו, כי נשבר לה לשמוע על המאבק המשפטי המטופש הזה והיא מעדיפה שהילדים יהיו אצלה מאשר שיסבלו. אתר TMZ, לעומת זאת, אומר שמי שתגדל את הילדים בסופו של דבר תהיה האחות הגדולה של מייקל, רבי ג'קסון.
ההיסטרית לה טויה
לה טויה, 53, אחותו הגדולה של מייקל והכבשה השחורה של משפחת ג'קסון, מנסה כבר שנים להחיות את הקריירה הקצרצרה שהיתה לה בשנות השמונים, ללא יותר מדי הצלחה. את האלבום החדש שלה, "Startin' Over" ("להתחיל מחדש") היא מקליטה כבר שבע שנים ועדיין אין לו תאריך שחרור סופי.

מסך של משקפי שמש. הג'קסונים בטקס האשכבה
מה שבטוח, מותו של אחיה הקטן והמוצלח לא יכול היה להגיע בטיימינג מושלם יותר בשבילה. למעריצים של מייקל היא זכורה בעיקר בתור האחות הסוררת, שבעת המשפט הראשון של מייקל בשנות התשעים, העידה במסיבת עיתונאים שמייקל אכן התנהג באופן חשוד עם ילדים.
לה טויה סיפרה מאוחר יותר שג'ק גורדון, בעלה והאמרגן שלה לשעבר שהתעלל בה לאורך שנים, הכריח אותה לומר את הדברים האלה ואיים שאם לא תעשה כך, ידאג שמייקל וג'נט יירצחו. לה טויה טענה שמייקל ידע שהיא אולצה לעשות את זה ושהוא לא כעס עליה.
עכשיו עושה רושם שלה טויה מנצלת את מותו של מייקל, לא רק כדי לחזור לעניינים, אלא גם לתקן את הרושם על היחסים שלה איתו. חוץ מלהיות חתומה על תעודת הפטירה של מייקל, נדמה שהיא האחראית הראשית לתיאוריית הקונספירציה, לפיה מייקל נרצח, ומובילה את המאבק המשפחתי לגילוי האמת.
שלושה ימים אחרי טקס האשכבה של מייקל, היא התראיינה לצהובון הבריטי Mail on Sunday - ראיון שמאוחר יותר דיווחה רשת CNN כי קיבלה תשלום בעבורו - ושם שפכה את התיאוריה שלה וטענה שמייקל היה מוקף בחבורת תאבי בצע ששלטו בחייו, ניהלו את כספיו, גרמו לו להתמכר לתרופות וככל הנראה החליטו שהוא שווה להם יותר מת מאשר חי.
בזמן שמשטרת לוס אנג'לס העדיפה ללכת על קו חקירה של הריגה, במרכזה עומד רופאו האישי של מייקל, לה טויה מחפשת לעצמה עוד סיבות להישאר בכותרות. אחרי שהסצנות בהשתתפותה נחתכו מתוך הסרט החדש של סשה ברון כהן, "ברונו", שעות לפני הפרמיירה באל.איי, היא הכריזה על שחרור מחדש של הסינגל שלה "Home", שכבר יצא בשנת 2003. מדובר בבלדה שעכשיו הוקדשה לזכרו של מייקל ומוצעת להאזנה באיי טונס. איך אומרים? טיימינג זה הכל בחיים.
- את הכתבה המלאה ניתן למצוא בגליון החדש של פנאי פלוס