שתף קטע נבחר

בג"ץ לא הוציא צו נגד גירוש עובדות זרות שילדו

שופטי בית המשפט העליון קיבלו את עמדת המדינה, כי יש לבחון כל מקרה לגופו - ואין להוציא צו כולל למנוע גירוש של עובדות זרות שילדו בישראל. השופטים ציינו כי קיימת עתירה נגד הנוהל

הנוהל קובע כי עובדת זרה היולדת בארץ צריכה לעזוב את ישראל בתוך 90 יום עם הילד. נגד חוק זה עתרו לבג"ץ כמה ארגונים - אך שופטי בית המשפט העליון החליטו שלא להוציא צו ביניים, שיאסור לעצור ולהרחיק מישראל עובדות זרות שילדו.  

 

בעתירה, שהגישו האגודה לזכויות האזרח, קו לעובד ותנועת נעמ"ת נגד משרד הפנים והמוסד לביטוח לאומי, ביקשו הארגונים כי בית המשפט העליון יתערב בנוהל זה - כדי לבסס את הגישה

 על פיה אין להפקיע רשיון ישיבה בישראל של עובדת זרה בשל לידת ילד במהלך שהותה בישראל, אלא ראוי להמשיך ולתת לה לשהות בארץ לצורך עבודה ביחד עם ילדה עד להשלמת 63 חודשי העסקתה.

 

הבקשה לצו ביניים הוגשה לאחר שמשרד הפנים הודיע כי החל מתחילת החודש הקרוב יעצרו ויגורשו מישראל הורים וילדים שאין בידיהם רשיונות תקפים. לטענת העותרות, הודעה זו עלולה להביא למעצרן והרחקתן של מהגרות עבודה חוקיות השוהות בישראל.

 

המדינה התנגדה למתן צו ביניים, בטענה כי מדובר בצו כוללני המתייחס למספר בלתי ידוע של מבקשות שנסיבותיהן עשויות להיות מורכבות ומגוונות. לטענת המדינה, ראוי שכל בקשה למנוע הרחקה מישראל תתייחס למקרה קונקרטי ואם משרד הפנים לא יענה לה אז ניתן יהיה לפנות לבית משפט כדי שידון בעניינו הספציפי של אותו אדם.

 

"כל מקרה לגופו"

בית המשפט העליון קבע כי הצדק עם המדינה וכי אין מקום לתת צו ביניים כוללני. לדברי השופטים, סעד כוללני אינו ניתן בקלות - במיוחד כאשר מדובר בסעד ביניים המתבקש לפני ההכרעה בסוגיות העקרוניות העולות בעתירה וחותר לשנות מצב קיים. עוד קבע בית המשפט כי אין לשלול את האפשרות כי גם אם העתירה לבסוף תתקבל הרי שבמסגרת התנאים שייקבעו לכך תידרש בדיקה פרטנית של כל מקרה לגופו.

 

יחד עם זאת קבעו השופטים כי גם אם אין הצדקה לצו ביניים גורף לפני ההכרעה בעתירה, הרי שהמדינה מסכימה לבחינה פרטנית של מקרים ספציפיים שתיעשה על ידי הרשות המוסמכת ובמידת הצורך תועמד לאחר מכן לבחינת בית המשפט.

 

"מעבר לנדרש, ראוי להוסיף, כי טוב תעשה הרשות המוסמכת אם, במסגרת שיקוליה בבקשה פרטנית של עובדת זרה, אם ובמידה שתוגש אליה במסגרת הנוהל, תתן משקל יחסי ראוי לעובדה כי תלויה ועומדת עתירה עקרונית בבית משפט זה בשאלת חוקיותו וסבירותו של הנוהל, וכי היא טרם הוכרעה", כתבו השופטים בהחלטתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנוהל קובע. אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים