שתף קטע נבחר

חבל הצלה: הפציעה המסתורית של הנשר מגמלא

בבית החולים לחיות בר הצילו את רגלו הימנית של נשר מקראי בן חמש שנלכד בשמורת גמלא. הוא נפצע קשה כתוצאה מחבל עבה שנכרך סביב רגלו. לא ידוע האם הנשר הסתבך בשוגג בטבע או שמא יד אדם מעורבת בפגיעה אך לאחר ניתוח וטיפול מעריכים שיוכל בקרוב לשוב לטבע

נשר מקראי בן כחמש שנים נלכד לפני כשבועיים בכלוב האיקלום של הנשרים הצעירים בשמורת גמלא ברמת הגולן. הדורס הגדול שנכנס לכלוב, הממוקם בסמוך למצוק בשמורה, סבל מפציעה קשה: חבל עבה נכרך סביב טבעת הזיהוי שהוצמדה לרגלו הימנית, וגרם לו לכאבים עזים.

 

"הנשר מוכר לנו מאחר שהוא סומן על ידי אנשי השמורה בעבר בתג כנף (H91) וטבעת זיהוי", אמר ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. "למרבה המזל, המראה של נשר בוגר שנלכד בכלוב משך את תשומת הלב של אנשי גמלא, ורק כשהם התקרבו אליו הם גילו שהוא נטול תג כנף, אך סביב טבעת הזיהוי ברגל נכרך חבל עבה".

 

 
בכלוב הנשרים הצעירים מטפחים אנשי גמלא את דור העתיד של הנשרים בישראל. הדורסים המתבגרים מבלים בו כשלוש עד ארבע שנים, עד שיגיעו לבגרות מינית, ואז הם משוחררים בחזרה לטבע. כלוב האיקלום המיוחד, המצוי במספר מתקנים של רשות הטבע והגנים ברחבי הארץ, מאפשר לדורסים להיכנס, אך לא לצאת בכוחות עצמם.

 

החבל שנכרך סביב רגלו של הנשר התהדק וגרם לחתך עמוק בבשר ובשרירי הרגל. לאחר התייעצות עם צוות בית החולים, הוחלט להסיר את החבל מהרגל בגמלא, ולהבהיל את הדורס הפצוע לטיפול רפואי בבית החולים לחיות בר. הנשר הבוגר שוקל כ-6.2 קילוגרם ואושפז בגפו בכלוב דורסים גדול סמוך למרפאת בית החולים.

 

בבית החולים נותח הנשר ע"י הורוביץ, ובימים האחרונים חל שיפור במצבו. "במבט ראשון, הפציעה שלו הזכירה לי את הזאבה אחינועם שנתפסה במלכודת רגל לפני כמה חודשים. החתך היה עמוק מאוד ולא היה ברור אם ניתן להציל את הרגל", סיפר הורוביץ. "אחרי שהענקנו לו טיפול אנטיביוטי ומקומי, האזור הפגוע החל להחלים".

 


טבעת, חבל ורגל פצועה (צילום: רועי תורג'מן)

 

כיצד נכרך חבל סביב הרגל של הנשר? הורוביץ מטיל ספק בסברה שהדבר קרה באופן מקרי. "רואים שהחבל נקשר סביב הרגל בצורה הדוקה. זו לא הפעם הראשונה שמגיעים אלינו דורסים שנלכדו שלא בחוק בטבע וגודלו על ידי אדם", הוא מגלה.

 

"בחודשים האחרונים אנחנו מטפלים גם בעיט ערבות שהוחזק בשבי באזור אילת ורגליו נקשרו בחוט כדי למנוע את בריחתו, ויתכן שגם כאן קרה מקרה דומה".

 

הנשרים מסוגלים לעוף למרחק של יותר מ-600 קילומטר ביום כדי לחפש אחר מזון או מקום לינה. הסכנות האורבות להם אינן רק הרעלות, אלא גם ירי והתחשמלות - בישראל ובמדינות השכנות.

 

חיות הבר אינן רגילות לבני אדם ובבית החולים משתדלים שלא לגרום להם למתח נוסף מלבד הטיפול הרפואי והאכלה. לאחר שרגלו של הנשר נחבשה, הוא נלקח על ידי שלומי פרי, מטפל בחיות בבית החולים והוחזר אחר כבוד לכלוב. הורוביץ מעריך כי במידה והנשר יחלים בקצב משביע רצון, הוא צפוי לשוב בחזרה לטבע בימים הקרובים.

 


הנשר מתאושש בבית החולים (צילומים: רועי תורג'מן)

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פציעה מסתורית. הנשר בבית החולים
צילום: רועי תורג'מן
כמעט ואיבד את רגלו הימנית.
צילום: רועי תורג'מן
ד"ר יגאל הורוביץ חובש את רגלו של הנשר
צילום: רועי תורג'מן
מומלצים