שתף קטע נבחר

לא משעמם לרגע: שרון איילון זורמת עם הלידות

היא חלמה ללדת טבעי, אבל נאלצה ללדת (שוב) בקיסרי. היא בטוחה שהלידה מחזקת את הזוגיות וגאה בדרך שבה היא מגדלת את בתה בת השלוש. היא נותנת את כל החיסונים, והיא לעולם לא שולחת את הילדה עם חום לגן. שרון איילון עונה על שאלות שכל הורה שואל את עצמו

כשמכל עבר צצים גיבורים לרגע של תוכניות מציאות, לשרון איילון שמור מקום של כבוד ככוכבת הריאליטי הראשון בטלוויזיה הישראלית, ”קחי אותי שרון”. במהלך התוכנית כמה וכמה גברים טובי מראה התחרו על לבה של איילון, אז רווקה מבוקשת בת 30. בסופו של דבר איילון קשרה את חייה עם ארז אלוביץ’, שההיכרות איתו לא עברה דרך מרקע הטלוויזיה. ביוני 2006 הפכו השניים להורים לקארין, ולאחרונה הביאה לעולם את בתה השנייה, דניאל.

 

ליווינו את איילון, כיום הפנים של חברת "קולגייט", ומנכ”לית עמותת לב אוהב הפועלת למען ילדים בעלי צרכים מיוחדים, בחודש האחרון להריונה. בין פגישות עבודה לסיור במחלקת יולדות, ביקשנו ממנה לקחת פסק זמן ולענות על שלל שאלות בנושא הורות ולידה.


נגד הביקור בחדר היולדות. שרון איילון (צילום: אוהד רומנו)

 

איך סיפרת לילדתך שעומדת להיוולד לה אחות?

"סיפרתי לה אחרי שכבר צצה הבטן. ראינו יחד תוכנית בטלוויזיה, ואז אמרתי לה: 'לאמא יש תינוק בבטן'. לא עשיתי מזה עניין, והיא לא שאלה יותר מדי שאלות. בפעם אחרת, כשהיא נתנה לי מכה בבטן, אמרתי לה שהיא מכאיבה לתינוק. בדרך הפשוטה הזאת היא התחברה לעניין".

 

האם לדעתך שהות של בן הזוג בחדר הלידה מועילה ליחסים או שהיא עלולה לפגוע בהם?

"מועילה, בוודאי. זאת חוויה מאוד אינטימית, המספקת תחושה של שותפות ליצירה. כשארז נשא לראשונה את קארין על הידיים, הוא מאוד התרגש. זה רגע שהוא לא ישכח לעולם".

 

את אוהבת שמבקרים אותך בבית היולדות?

"אני נגד הנהירה לבית החולים. זה הזמן למשפחה ולחברים הקרובים. אחרים יכולים לבוא אלינו הביתה. אשמח להכין קפה ועוגה".

 

איזה טיפ יש לך להתאוששות מהירה מניתוח קיסרי?

"למרות הכאבים, רצוי להיות בתנועה אבל לא להגזים. להפחתת הכאב אפשר למרוח על הצלקת תכשירים הומיאופתיים: אני השתמשתי במשחה שהומיאופתית רקחה במיוחד עבורי, אבל גם התכשיר טראומיל עשוי להקל על הכאב. אפשר גם להיעזר בכדורי ארניקה, אף הם הומיאופתיים".

 

מה הטיפ הטוב ביותר שלך לחזרה מהירה לגזרה?

"לזכור שלוקח לגוף זמן לחזור לעצמו, וזה בסדר. עם זאת, אל תעמידו את עצמכן במבחן ואל תכניסו הביתה כל מיני פיתויים שלא תוכלו לעמוד בהם. כשמגיעים אורחים – הציעו להם פירות. עם הזמן, אחרי שתתאוששו מהלידה, הקפידו על פעילות גופנית ותזונה בריאה".

 

נהנית בחופשת הלידה? לא היה לך משעמם לפעמים?

"לא היה לי משעמם לרגע. נהניתי מאוד, למרות שחופשת הלידה שלי הייתה קצרה - בתוך שלושה שבועות חזרתי לתפקוד רגיל. אני מנכ”לית של עמותה ויש לי מחויבות, אני לא יכולה להיעלם לשלושה חודשים".

 

הילדה בוכה ולא רוצה לישון, האם את מתעקשת איתה?

"קארין הולכת לישון בתשע וחצי. אם היא לא רוצה, אני מתעקשת. אחרי ארוחת ערב, מקלחת וסיפור אני משתדלת שהיא תישאר בחדר שלה. אם היא רוצה להיות במיטה שלנו, אנחנו מאפשרים לה להישאר עד שהיא נרדמת, ואז מעבירים אותה חזרה למיטתה".

 

כמה פעמים קארין מתעוררת בלילה?

"לשמחתי, אחרי גיל שנה ו־11 חודשים היא התחילה לישון ברצף. לפני כן היא נהגה להתעורר בשתיים לפנות בוקר ושוב לקראת 5־6 בבוקר".

 

מה הטיפ הטוב ביותר שלך להרדמה מהירה?

"להימנע מקשר עין עם הילד ומניסיון לברר מה קרה ולמה הוא התעורר. פשוט להתנהג באופן מכני: לתת מוצץ (אין מה לעשות, זה מוצר פלא שלרוב מצליח להרגיע את התינוק באופן מיידי), לשמור על שקט ולהחזיר אותו לשינה כמה שיותר מהר. כשהתינוק מתעורר בשעת בוקר מוקדמת, נצלו את ההזדמנות לבלות איתו זמן איכות".

 

קורה שמרוב עייפות נרדמת עם האיפור?

"כמובן. כשקארין הייתה קטנה, הייתי מקריאה לה סיפור לפני השינה, היא הייתה נרדמת, ואני יחד איתה, על השטיח".

 

מה הטיפ הטוב ביותר שלך להרגעת תינוק בוכה?

"אני לא מאמינה בטיפ אחד שמתאים לכולם, כל אמא מכירה את הילד שלה ויודעת מה מתאים לו. קארין ילדה רגועה מאוד, אבל בגיל 7־8 חודשים היא הייתה בוכה בזמן הנסיעה במכונית. כדי להרגיע אותה שרתי לה שירים בטונים משתנים. ברוב הפעמים סתם המצאתי מילים ללחנים מוכרים. הרעיון היה להסיח את דעתה בזמן הנסיעה, וזה עבד".

 

נתת פעם לקארין תרופה להורדת חום כדי להרגיע אותה, גם כשלא היה לה חום?

"לא. באופן כללי אני לא ממהרת לתת תרופות".

 


איילון עם איריס בודק, אחראית מרכז לידה טבעית ב"שיבא" (צילום: אוהד רומנו)

 

קרה ששלחת את קארין עם חום לגן?

"לא. אם כואב לה משהו, היא נשארת בבית, בייחוד אם היא נדבקה בווירוס. זה לא רק לטובתה, אלא גם לטובת הילדים האחרים שעלולים להידבק".

 

מי נשאר בבית עם הילדה כשהיא חולה?

"אני. לשמחתי, אני מצליחה לתמרן בין העבודה לשאר העיסוקים שלי."

 

לילדה יש חום או פריחה. מתי תיקחי אותה לרופא?

"ודאי שלא ביום הראשון. אם החום לא עובר כעבור יומיים, אגש לרופא".

 

קארין קיבלה את כל החיסונים שנדרשו לגילה?

"כן. יש בי אמון מלא במערכת הבריאות, ועד שלא יוחלט אחרת, אני מחסנת כנדרש".

 

את זוכרת באיזה גיל צמחה לה השן הראשונה?

"לפני גיל שנה, אני לא זוכרת בדיוק את החודש".

 

באיזה גיל התחלת לצחצח שיניים לילדתך?

"לא מיד כשיצאה השן הראשונה, אלא קצת יותר מאוחר. בסביבות גיל שנה וחצי".

 

מה הטיפ הטוב ביותר שלך לצחצוח שיניים לפעוטות?

"אני עשיתי מזה משחק. אמרתי לקארין שיש לנו רק חמש תנועות לעשות, והיינו סופרות אותן ביחד – מאחת עד חמש. כך היא נכנסה לשגרת הצחצוח".

 

שתפי בטיפ הטוב ביותר שלך להרגעת ילד הסובל מגזים.

"עיסוי של הבטן, אפשר בשמנים מיוחדים לתינוק, וקיפול עדין של הרגליים לעבר הבטן".

 

יש רגעים שבהם את מרגישה לא כשירה להיות אמא?

"לא".

 

יש רגעים שבהם את גאה במיוחד באימהות שלך?

"כן, בוודאי. יש לי ילדה נהדרת ואני נהנית ממנה ומגידולה. אני קוצרת הצלחות מחינוכה, ואני רואה את זה ביום־יום, אפילו בדברים הקטנים. למשל, כשאנחנו הולכות למכולת, אני עורכת איתה תיאום ציפיות – מכל הדברים הטובים שיש שם היא יכולה לבחור לעצמה רק דבר אחד. העובדה שהיא עומדת בהסכם שלנו מעידה שהמסר עבר".

 

אם היית יכולה לעבור מחדש את שלוש השנים הראשונות של גידול בתך, היית עושה משהו אחרת?

"לא. כמו שאמרתי, אני נהניתי מכל שלב בגידולה. כיום היא ילדה עצמאית, לא מרדנית וזה כיף גדול להיות אמא שלה".

 

איך לא הצלחנו ללמד את שרון ללדת בלידה טבעית

לשרון איילון, שילדה את קארין, בתה הבכורה, בניתוח קיסרי, היה חלום: ללדת את בתה השנייה, דניאל, בלידה טבעית, ללא אפידורל, ולהחזיק אותה בזרועותיה, מיד עם יציאתה מהבטן.

 

ניסינו לסייע לה להגשים את החלום. ליווינו אותה אל המרכז ללידה טבעית במרכז הרפואי שיבא, כדי שתלמד שם טכניקות

 שיעזרו לה בלידה טבעית. אבל במרכז דחו את איילון בצער. ההסבר: המרכז אינו לוקח סיכון, כשב”רזומה” של היולדת יש ניתוח קיסרי.

 

רוחה של שרון לא נפגעה. ”אפשר ללדת טבעי, גם ללא עזרת המרכז”, אמרה לנו בחיוך אופטימי. אלא שהימים עברו, והעובר המרדן לא התהפך.

 

מה הסיבה שהעובר אינו מתהפך ומה אפשר לעשות, שאלנו את פרופ’ משה הוד, מנהל המרפאה לרפואת האם והעובר ומנהל המרפאה להיפוך בבית החולים לנשים ע”ש שניידר, במרכז הרפואי רבין.

 

למה העובר לא מתהפך

פרופ’ הוד: ”כ־4% מכלל ההריונות מגיעים לשבועות האחרונים של ההיריון כשהעובר במצג עכוז. ברוב המקרים הסיבה לכך אינה ידועה. לפעמים ההסבר קשור במום מולד, כמו רחם דו־קרני או חבל טבור קצר מדי שלא מאפשר היפוך.

עובר שלא התהפך עד השבוע ה־36, סיכוייו לשנות תנוחה עד הלידה כמעט אפסיים. בשנים האחרונות מעדיפים הרופאים ניתוח קיסרי על פני לידת עכוז, וזאת מאחר שבמחקר קנדי גדול התברר שלידת עכוז מעלה סיכון לפגיעות משמעותיות אצל העובר, כמו שברים ודימומים תוך מוחיים".

 

מה בכל זאת אפשר לעשות כדי להפוך את תנוחת העובר ולחסוך ניתוח קיסרי?

”השיטות המוצעות ברפואה המשלימה הן רבות, אולם אף אחת מהן לא הוכחה כיעילה עד כה. הדרך היחידה והמוכחת כיום היא באמצעות היפוך ידני הנעשה על ידי רופא מומחה, בין כותלי בית החולים.

 

”הטיפול כרוך באשפוז יום. לאחר בדיקת אולטרסאונד, מזריקים לשריר תרופה (טרמוטלין), שמרחיבה את כלי הדם וגורמת לרחם להיות רפוי לחלוטין, ואז תחת שיקוף אולטרסאונד, בעבודה ידנית, מוביל הרופא את ראש העובר, ש’יושב’ מתחת

 לקשת הצלעות של האם אל מעלה הרחם. הפעולה נעשית ללא הפעלת כוח. אם הפעולה מצליחה, מבצעים מוניטור עוברי לבדוק את דופק לב העובר. אם הכל תקין, חוזרת האישה לביתה עד הלידה. אם חלילה, נגרמה בעיה כלשהי, מבצעים לידה מיידית בחדר ניתוח”.

 

מהם הסיכונים?

”אין כמעט סיכונים. באופן נדיר עלול להיווצר מצב של היפרדות השליה”.

 

מתי לא מבצעים את ההיפוך?

”כאשר האישה סובלת ממום מולד ברחם, ממיעוט מי שפיר, או עוברים שיש להם האטה בגדילה התוך רחמית, וגם כאשר האישה הגיעה לשלב הלידה”.

 

ומהו שיעור ההצלחה?

60%־70%. השאר נאלצות ללדת בניתוח קיסרי”.

 

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
רצתה טבעי, יצא קיסרי. שרון איילון
צילום: מיכאל קרמר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים