שתף קטע נבחר

יצאנו מהמיתון... אז למה הבורסה צנחה?

מצד אחד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הודיעה שהמשק צמח ב-1% ויצא מהמיתון - מצד שני המשקיעים צבעו את המסכים בבורסה באדום. הכלכלנים ממיטב, לידר שוקי הון, ואי.בי.אי. מסבירים לנו את הלכי הרוח בבורסה ונותנים תחזיות להמשך

המשקיעים בבורסה בת"א לא היו שותפים אתמול (א') לפרץ האופטימיות שהשתקף במסכי המחשב, ברדיו ובטלוויזיה. נראה שפרסום הלמ"ס על יציאת המשק הישראלי מהמיתון וצמיחה ברבעון השני לא הפריע לפרץ המימושים בבורסה. כך, בד בבד עם פרסום בדבר עלייה של 1% בחישוב שנתי בתוצר, ירדו המדדים באחד העם ביותר מ-2%.

 

פנינו לכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, רפי גוזלן, לסמנכ"לית הפיתוח העסקי באי.בי.אי, אלה אלקלעי ולניר זוננברג, אנליסט בכיר במיטב, כדי להסביר את התופעה.

 

צמיחה של 1% בתמ"ג - והבורסה יורדת?

 

גוזלן מסביר ש"ההשפעות מהעולם הן יותר חזקות, באופן גורף - ושהחולשה שהפגין הצרכן האמריקני (כפי שמשתקף בירידה במכירות הקמעונאיות ובאמון הצרכן בארה"ב בסוף השבוע) והירידות בשוק ההון בסוף השבוע  - הן הסיבה לנפילה אתמול בבורסה. עוד הוא מבהיר שייתכן והשמחה על נתוני התמ"ג הינה מוגזמת, שכן הנתונים הרבעוניים אינם מהימנים במיוחד ושאם מסתכלים בנתוני הסקטור העסקי בלבד - ישנו קיפאון בצמיחה.

 

לדברי גוזלן, "שוק ההון כבר מגלם בתוכו ציפיות להתאוששות, ו"מעבר לצמיחה חיובית משמעותית במחצית השנייה של השנה", כך שנתוני הלמ"ס לא הפתיעו את המשקיעים עד כדי כך. עוד הוא מציין שהנתונים על התמתנות ההידרדרות הגיעו לאורך כל הרבעון השני, בעיקר בסחר החוץ, כך שרמת מחירי המניות שיקפה זאת מבעוד מועד.

    

אלקלעי אומרת ש"התחושה באופן כללי היא שהכלכלה הריאלית, גם האמריקנית וגם בארץ, התייצבה ושהמשבר, בצורתו הנוכחית, חלף". עם זאת, גם היא מסבירה ש"מדדי המניות כבר גילמו את התסריט של היציאה מהמשבר, ושלמעשה בחודשים האחרונים היינו נוכחים לעלייה משמעותית מאוד בשוקי ההון המקומיים והעולמיים", כך שמשקלו של נתון הצמיחה בתמ"ג הוא מזערי ושעיניי המשקיעים צופות לעבר מה שמתרחש בשוקי העולם.

 

"תקופת דשדוש ארוכה"

אלקלעי מוטרדת מהביקורת הגוברת בארה"ב על צעדי אובמה; "אני אופטימית לגבי היציאה מהמשבר, אך כמובן שזה יקרה בהתאם להתרחשויות בארה"ב, כך שקיימת אף סבירות לא נמוכה לתקופת דשדוש ארוכה".

 

זוננברג אומר שעל אף שמבחינת תמ"ג לנפש לא יצאנו מהמיתון, זו בהחלט הפתעה לטובה - אך  הוא מוסיף שאין להפריז במשמעות הנתון בנוגע למתרחש בשוק ההון. "אנו משק של ייצואנים, מה שמחזיק את המשק הישראלי אלו הצרכנים האמריקנים והאירופים, כך שהמשקיעים פועלים בהתאם למה שמתרחש בשווקים הגלובליים. שוקי ההון הגלובליים ננעלו בירידות בסוף השבוע האחרון – והבורסה באחד העם הגיבה בעיקר אליהם.

 

האם ייתכן שהעלייה בתמ"ג הגבירה את החשש להעלאת הריבית ופגעה באטרקטיביות שוק ההון?

 

גוזלן אומר ש"השוק מבין שהריבית תעלה בחודשים הקרובים בגלל העלייה המתמשכת באינפלציה. אם נוסיף לכך את החולשה שמפגין הצרכן האמריקני (ירידה במכירות הקמעונאיות ובאמון הצרכן) והירידות בשוק ההון בסוף השבוע עקב כך – זה מעמיד בסימן שאלה את מידת ההתאוששות".

 

אלקלעי חוששת פחות מהשפעת העלאת הריבית על מדדי המניות: "החששות מאינפלציה, לטווח הארוך, הן גם בעולם. יש לציין שגם אם הריבית תעלה, היא אינה אטרקטיבית, ובפועל לנוכח נתוני האינפלציה מדובר בריבית ריאלית שלילית – כך ששוק המניות עדיין יהווה חלופה אטרקטיבית במשך זמן מה.

 

אבל לאורך השנה וחצי האחרונות אומרים לנו שזהו המיתון החמור מאז השפל הגדול (1929)?

 

גוזלן מסביר שהתגובה המסונכרנת הגלובלית של קובעי המדיניות הייתה חסרת תקדים והצליחה לבלום את ההידרדרות. "עם זאת, מכאן ועד התאוששות ברת קיימא – עוד הדרך ארוכה. ייתכן שנחזור למיתון ב-2010. הטריגר למיתון היה בצניחה בסחר חוץ, אך מנגד מעולם לא ראינו הזרמת כספים ומדיניות פיסקאלית מרחיבה ברמות הנוכחיות - ואלו פעלו את פעולתן", הוא מדגיש.

 

גוזלן מעריך שתהיה צמיחה משמעותית במחצית השנייה של 2009, "זאת משום שהעולם עבר ירידה מאוד חדה בייצור התעשייתי - הייתה מחיקת מלאים בצורה דרמתית. העלייה בייצור התעשייתי מתרחשת בכדי לאושש את המלאים ולהתאים אותם לרמת הפעילות החדשה שתהיה בסופו של דבר נמוכה מזו שנחווה במחצית הנוכחית . כך שיש סבירות גבוהה שהמיתון ישוב ב- לאחר 2010 התאוששות המלאים  והתכווננות לקצב ייצור נמוך יותר".

 

המשקיעים ראו את סוף העולם מתקרב 

אלקלעי מחזקת את דברי גוזלן בנוגע להשפעות הצעדים הפיסקאליים שנקטו הממשלות בעולם, אך היא אופטימית יותר לגבי היציאה מהמשבר. עם זאת, גם היא מסייגת שזו תתרחש "בהתאם להתרחשויות בארה"ב וייתכן שלפנינו תקופת דשדוש ארוכה. מה שמטריד היא המידה הגוברת של הביקורת על צעדי אובמה שעלולה לפגוע בהתאוששות".

 

זוננברג מסביר ש"כשהיינו בשיא המשבר הכל צנח – המשקיעים ראו את סוף העולם מתקרב. לאחר מספר חודשים כשסוף העולם בושש לבוא – כל המחירים תיקנו באופן גורף למעלה".  לדבריו, "מה שייתן את הטון בשנה הבאה אלו הביצועים הספציפיים של כל חברה, החברות הטובות ייצאו מחוזקות מהמיתון וישפרו את הביצועים שלהן בעוד הפחות טובות יתרסקו. "תקופת המיתון אולי מסתיימת, אך הסכנות בשל השלכות המיתון עדיין קיימות", הוא אומר.


פורסם לראשונה 16/08/2009 21:06

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בסופו של יום - וול סטריט קובעת את הכיוון
צילום: AP
מומלצים