שתף קטע נבחר

הבנייה בראס אל-עמוד: "השמאל מעוות"

ב"קרן לאדמות ישראל" טוענים כי הביקורת על התוכנית לבנות ליהודים בשכונה ערבית אינה מובנת: "מי שאומר שמדובר בלב של אוכלוסייה ערבית מסתמך על מצג מוטעה". מנגד ממשיכים לטעון ב"עיר עמים": "יש פה מהלך פוליטי"

חשיפת עמותת "עיר עמים" בנוגע לפרויקט הבנייה של 104 יחידות דיור בשכונת ראס אל-עמוד במזרח ירושלים ממשיכה לעורר הדים. על אף שהפרויקט טרם אושר, ואף לא הגיע לשולחן הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, טוענים היום (א') אנשי העמותה כי יש בכך ראיה לכוונות העתידיות של עיריית ירושלים, המקדמת לדבריהם את התוכנית. עיריית ירושלים מכחישה את הדברים בתוקף, אך המאבק הטעון על המשך הבנייה היהודית במזרח העיר שוב יוצא לאור.


תוכנית הבנייה בראס אל עמוד

 

התוכנית חדשה, שהוגשה על-ידי "קהילת עדת הבוכרים בירושלים", כוללת הרחבה של תכנית מאושרת לבניית 36 יחידות דיור במתחם מפקדת מחוז ש"י לשעבר לפרויקט גדול - 104 יחידות דיור, הכוללים בין היתר בריכת שחייה, בית כנסת, גני ילדים ומקווה טהרה. על-פי התוכנית, המתחם עתיד להתחבר בעזרת גשר ל"מעלה הזיתים", ובכך להכפיל את מספר יחידות הדיור ומספר היהודים המתגוררים בה, ללמעלה מ-1,000 בשכונה הפלסטינית.

 

מרכז החיים היהודיים או סכנה להסדר עתידי?  

אריה קינג, מעמותת "הקרן לאדמות ישראל'", מסביר על חשיבות הבנייה במקום. "בשכונת 'מעלה הזיתים' מתוכננות למעלה מ-100 יחידות דיור, ויחד עם הבנייה החדשה נגיע בעזרת השם ל-200 יחידות ויותר. זה אומר שכבר היום מדובר בשכונה היהודית הגדולה ביותר במזרח ירושלים", אמר קינג. "מרכז החיים היהודיים ממזרח לעיר העתיקה יהיה בהר הזיתים, הוא בית הקברות הגדול והעתיק ביותר של יהודים בעולם. הנוכחות שלנו שם, לצד בית הקברות, מסמלת את עתיד המקום שטומן בו גם חיים ולא רק מתים".

 

לדברי איש עמותת "הקרן לאדמות ישראל", אין התנגשות בין הבנייה החדשה לאוכלוסייה המקומית. "מי שאומר שמדובר בלב של אוכלוסייה ערבית מסתמך על מצג מוטעה, קשקוש ועיוות במכוון של ארגוני השמאל לתמונת המצב בשטח. מי שנוסע ממרכז העיר לשטח הזה לא יעבור דרך בית אחד של ערבי".

 

לעומתו, קובלת יהודית אופנהיימר, מנכ"לית תנועת "עיר עמים", על מה שלדבריה נראה לכאורה כבנייה תמימה על קרקע פרטית. "לא מדובר פה במקרה פרטי, יש מדיניות המסתתרת מאחורי הדברים. יש פה מהלך פוליטי סדור של עמותות מתנחלים בירושלים", אמרה ל-ynet. "זה שמדובר בקרקע פרטית לא אומר שמותר להקים שם התנחלות, אם זה נגד האינטרס של מדינת ישראל. מדובר באזור עם רגישות גבוהה, ולא כל אדם יכול לעשות ככל העומד על רוחו.

 

"ממשלה שטוענת כי פניה מועדות לתהליך שלום לא יכולה לאשר פרויקט שכזה. כמו כן, קשה להסביר איך אפשר לבנות שם באחוזים עצומים כאלה, בעוד הפלסטינים שגרים מטר משם לא יכולים לבנות עוד קומה ומרפסת", טוענת אופנהיימר.

 

מחלוקת גם במועצת העיר  

בינתיים, גם חברי מועצת העיר ירושלים מושכים את החבל לשני כיוונים מנוגדים. "אני עושה כל שביכולתי כדי לדרבן את השלטון האמריקני לעצור את הבנייה כפי שהיא עצרה אותה גם ב-'אי 1' ובמקומות נוספים", אמר חבר מועצת העיר מאיר מרגלית (מרצ). "מדובר בעוד מהלך שנועד לחבל בסיכוי להסדר של שלום בעיר הזו. זה בהחלט מהלך מסוכן, כי הוא מונע את חלוקת העיר בעתיד וללא חלוקה לא יהיה פה פתרון של שלום. אם אין בארץ אנשים שמבינים לאן כל זה מוביל וכמה שזה מסוכן, לפחות האמריקנים מבינים זאת ואני בטוח שהם לא יתנו לזה להתממש".

 

אבל יש גם דעות אחרות. עו"ד אלישע פלג, חבר מועצת העיר מהליכוד, מבטיח: "אפעל בכל דרך אפשרית לקידום תוכניות הבנייה ולחיזוק ריבונותה של ישראל בכל חלקי ירושלים. אני בהחלט חושב שזו המשך של תנופת הבנייה היהודית במזרח העיר, אשר באה לקבוע עובדות בשטח ולמנוע כל חשיבה על חלוקת ירושלים. על אף התנגדותם לבניה, אני מניח שגם האמריקנים יודעים שלא ניתן לחלק את העיר, כפי שהם יודעים שלעולם לא נחזיר שכונות יהודיות על קו התפר כמו גילה, רמות ופסגת זאב".

 

20 מתוך 31 חברי מועצת העיר חתמו על מכתב שנשלח השבוע לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ובו דרשו להפשיר את הקפאת פרסום מכרז של כ-800 יחידות דיור בשכונת פסגת זאב בבירה. "בימים אלה, כאשר מצוקת הדיור בירושלים רבה והאוכלוסייה משוועת לדירות חדשות, לא יעלה על הדעת שלא לפרסם את המשך המכרז", כתבה חברת מועצת העיר ונציגת השכונה יעל ענתבי. "אני מאוד מקווה כי אין לעיכוב קשר ללחץ האמריקני, לאור הכרזתך כי אין ולא תהיה הקפאת בניה בירושלים".

 

עיריית ירושלים מכחישה את הטענות לפיהן היא מקדמת את פרויקט הבנייה. "הידיעה אינה נכונה. עיריית ירושלים אינה מקדמת את התוכנית הנ"ל. ההיפך הוא הנכון. התוכנית נידונה על-ידי הצוותים המקצועיים בעירייה, ולא אושרה לקידום תכנון מכיוון שאינה מתאימה למדיניות התכנון העירונית באזור זה. חשוב לציין כי במקום קיימת תוכנית שאושרה לפני שנים רבות לבניית 36 יחידות דיור וחניון על קרקע בבעלות ההקדש הבוכרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התוכנית במזרח ירושלים
צילום: דודי ועקנין
ראס אל עמוד. 104 יחידות דיור ליהודים
צילום: דודי ועקנין
מומלצים