שתף קטע נבחר

מתנדבות שבדיות בקיבוץ: נהיה דוברות של ישראל

בקיבוץ הזורע לא מודאגים מחרם מתנדבים. לדברי מאלין שבאה מהצפון הרחוק, "כל מה שהשבדים יודעים על הקונפליקט זה שאתה לא אמור להיות בצד של הישראלים"

חברי קיבוץ הזורע כבר התרגלו למראה הבלוריות הבלונדיות המשוטטות בין הבריכה לרפת. זה כ-50 שנה שהקיבוץ מקבל לשורותיו מתנדבים ומתנדבות צעירות מרחבי העולם, ובכלל זה גם משבדיה, שרוצים לבחון את החוויה הסוציאליסטית לעומק. האם המשבר האחרון ביחסי ישראל-שבדיה יפגע בכמות המתנדבים? לא אם זה תלוי במאלין ומקסים - שתי צעירות שבדיות שהגיעו להתנדב בקיבוץ לפני כמה חודשים.

 

המשבר עם שבדיה - הדיווחים האחרונים ב-ynet:

 

מאלין, בת 23 משטוקהולם, מתנדבת כבר ארבעה חודשים בגידולי השדה של הקיבוץ. "קראתי באינטרנט על התנדבות בקיבוץ וזה נשמע לי ממש מעניין, משהו ממש שונה ממה שאני מכירה", היא מסבירה את החלטתה לעזוב את מזג האוויר האירופי לטובת החמסין הישראלי. "זה נראה לי כמו דרך זולה לטייל וחוויה ממש מגניבה. חוץ מזה, רציתי לראות את הארץ שעליה כולם מדברים בחדשות. כשהגעתי לארץ קיבלתי ממש שוק. ציפיתי לראות בכל מקום מלחמה אבל במקום זה ראיתי שתל אביב ממש דומה לברצלונה. קשה לראות את התמונה המלאה על ישראל כשאתה נמצא בשטוקהולם. הייתי אמורה להיות פה רק שלושה חודשים, אבל הארכתי את השהות שלי פה כי כל כך כיף לי".


מאלין. "לא חשבתי שזה יגיע לפסים כאלו" (צילום: גיל אליהו)

 

"כל העניין מזיק לתדמית של שבדיה" 

היא הופתעה לגלות איזה ממדים תפסה פרשת הכתבה ב"אפטונבלדט". לא חשבתי בחיים שזה יגיע לפסים כאלו. נורא מוזר לי שהעיתון הכי גדול בשבדיה פרסם כתבה כל כך נרחבת עם תמונות וצבע בלי להתבסס על עובדות מוצקות. זה חוקי לכתוב הכול, הם לא חייבים להתנצל, אבל לפחות הם יכולים להתייחס יותר ברצינות

לדברים שהם כותבים".

 

"יש לדברים האלו השפעה גדולה על דעת הקהל", היא מספרת, "הרבה אנשים עוד יאמינו לזה וחבל. הכתבה הזאת מצטרפת לעוד כתבות אנטי ישראליות וזה מצטבר, אז מה הפלא שהשבדים לא אוהדים של ישראל? כל מה שהם יודעים על הקונפליקט זה שאתה לא אמור להיות בצד של הישראלים. אין להם מושג מה הרקע של הסכסוך, מהי ההיסטוריה של העם היהודי או של מדינת ישראל. אני רואה את הדברים אחרת וכשאחזור לשבדיה אני מקווה להיות דוברת טובה של ישראל".

 

איך יראה הסוף של הסיפור? "זה תלוי בממשלה בישראל", היא אומרת, "שבדיה רק רוצה לסיים את כל הנושא הזה. הם לא רוצים לעשת עניין גדול ומעדיפים לטאטא את זה מתחת לשולחן. זה לא נוח לאף אחד. שבדיה באמת רוצה להיות ניטראלית וכל העניין הזה מזיק לתדמית שלה".

 

מקסים, בת 19 משטוקהולם, היא בת לאב לישראלי שהחליטה לסגור מעגל. "אבא שלי ישראלי והוא הכיר את אמא שלי בזמן שהיא הגיעה להתנדב בקיבוץ, כך שזה היה רק עניין של זמן עד שאגיע לארץ. אני כבר חמישה חודשים פה ואני מתכוונת לעשות עלייה".


מקסים. "ידוע ששבדיה תמיד הייתה אנטי ישראלית" (צילום: גיל אליהו)

 

"אנשים עם שכל לא יתרשמו מהסיפור"

"אני לא מופתעת מכל הסיפור האחרון, זה ידוע ששבדיה תמיד הייתה אנטי ישראלית. התקשורת תמיד מחפשת להיות פרובוקטיבית אבל זה לא בסדר לפרסם דברים ללא עובדות ולגרום לאנשים לשנוא עוד יותר את ישראל". היא מודאגת מההשפעה של הדיווח על השבדים: "כשאנשים קוראים את זה, הרבה מהם מאמינים. רוב השבדים לא ספקנים, הם לא יבחנו את הדברים יותר מדי".

 

האם המשבר האחרון יפגע בתיירות משבדיה לישראל? "גם ככה זה לא דבר כזה נפוץ בשביל שבדים להגיע לישראל ואני לא חושבת שאחרי שיקראו כזה דבר יכנסו לאינטרנט ויזמינו כרטיסי טיסה לתל אביב. אני מקווה שעוד שבדים יבואו לפה ויראו שיש פה הרבה יותר ממה שכותבים בעיתון. ישראלים הם אנשים נפלאים. זה כמו בית פה, ובגלל זה החלטתי להישאר".

 

בקיבוץ הזורע מסרבים להתרגש מהמשבר. "כבר 50 שנים שהקיבוץ מקבל מתנדבים מכל רחבי העולם", אומרת האחראית על מתנדבים בקיבוץ, רחלי שרון. "אני לא מאמינה שזה יפגע בכמות השבדים שיגיעו אלינו. אנשים עם שכל לא יתרשמו מכל הסיפור הזה. גם התגובה של הממשלה שלנו מוגזמת מאוד ורק מנפחת את השטויות. המתנדבים שלנו נורא חמודים, הם אוהבים את ישראל וימשיכו להגיע לכאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"דרך זולה לטייל וחוויה ממש מגניבה". מתנדבים בקיבוץ
צילום:" גיל אליהו
מומלצים