שתף קטע נבחר

האם ניתן לעקל לנו את כספי הפנסיה?

מעמדם של החסכונות הפנסיונים שונה מפיקדון אחר בבנק והם לרוב מוגנים מפני עיקול או שיעבוד, בעיקר כספים שנמצאים עדיין בשלב החיסכון ולא ניתן לפדותם. אך מתברר שהחוק לא ממש ברור ושביהמ"ש לא נתן מענה חד משמעי לכלל המקרים

"מותר לעקל לנו את הפנסיה?" שאלה זו מטרידה לא מעט אנשים, גם כאלו שאינם חייבים כסף בפועל, ושואלים זאת ברמה התיאורטית בלבד.

 

מסתבר שלכספי הפנסיה שלנו יש מעמד מיוחד והוא אכן מעניק הגנה, אם כי זו אינה מתקיימת באופן אוטומטי בכל מקרה. בעזרת עו"ד ג'ון גבע, מומחה בתחום הביטוח והנזיקין, המשמש בין הייתר כיועץ המשפטי של לשכת סוכני הביטוח, ננסה להבין מתי וכיצד מוגנים כספי החיסכון שלנו.

 

כספי החיסכון הפנסיוני, בניגוד לכספים הנמצאים בחשבון הבנק הפרטי, מוגנים על ידי מערכת של חוקים, ובין היתר חוק פיצויי פיטורים וחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל). למעשה, אלה אינם כספים נזילים, ותכליתם להגן על העובד בשלב בו הוא אינו עוד חלק ממעגל העבודה כלומר, לאחר הגיעו לגיל פרישה על פי חוק גיל פרישה, וצאתו לגמלאות.

 

סוגי חיסכון שונים עם מעמד שווה

ישנם מכשירים פנסיוניים שונים ומגוונים, אך כיום מקובל להתייחס לכולם כאל קופות גמל או תכניות ביטוח המאושרות כקופות גמל. לדוגמא, פוליסות ביטוח מנהלים ו/או ביטוח למקרה מוות או אבדן כושר עבודה, שאושרו על ידי אגף הפיקוח על הביטוח כקופת גמל, קופות תגמולים וכן קרנות פנסיה שאושרו בהסכם קיבוצי או על ידי שר העבודה לצורך הפקדת פיצויי פיטורים.

 

מעמדם המשפטי של כל אלה שווה באופן עקרוני, והכספים הנחסכים בהם מוגנים מפני שיעבוד/עיקול וכדומה, לכל הפחות עד שהם הופכים נזילים (שניתן למשוך אותם ללא חבות מס). כמו כן, חוק פיצויי פיטורים כולל הוראות ייחודיות בנוגע לכספים הנחסכים במקום פיצויי פיטורים.

 

"לא ברור לאיזה חוק יש לפנות"

למרות האמור, החוק היבש לא נותן תשובה ברורה האם ניתן להטיל עיקולים על כספי החיסכון או על הזכויות בהם.

 

תקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל) עורכות אבחנה בין סוגי קרנות פנסיוניות וקופות הגמל, וזאת על מנת לקבוע הוראות נפרדות לגבי כל אחד מהמוצרים הפנסיוניים, אפיקי ההשקעה המותרים לגביו, הוראות מיסוי וכדומה. הוראות רלוונטיות נמצאות במספר חוקים מקבילים, על אף שלעיתים ישנן כפילויות ואף סתירות בין ההוראות השונות.

 

"כיום, כ-3 שנים וחצי מאז כניסת רפורמת בכר לתוקף, לא ברור לחלוטין האם בכל מקרה יש לפנות לחוק הפיקוח על הגמל, או לתקנות מס הכנסה" אומר עו"ד גבע. "נראה כי בהתאם להוראות המעבר שבחוק הפיקוח על הגמל, בכל הנוגע לזכויות, דרכי הניהול, פרוצדורות האישור ויתר העניינים המהותיים הנובעים מחיסכון באמצעות קופות גמל, יש לפנות לחוק הפיקוח על הגמל, אולם לגבי הזכות למשיכת כספים או העברתם מקופה לקופה (בהתאם לסעיף 23 לחוק הפיקוח על הגמל) שנחסכו בתקופה שלפני תחילת החוק, יש לפנות לתקנות מס הכנסה".

 

חיזוק הביטחון הסוציאלי של העובד

פסיקה חשובה ומתוות דרך בנושא ניתנה בסוף שנת 2008 בפרשת "גל קור". אז נדון ערעורה של חברת "גל קור", להתיר עיקול של כספים שחסכה עבור עובד החברה לשעבר, אשר לימים הורשע בגניבה מהחברה.

 

העובד עצמו יצא מהארץ ועקבותיו נעלמו. החברה ביקשה להעביר לרשותה את הכספים שהופקדו לזכות העובד, בקרן פנסיה ("קרן מקפת"), במקום פיצויי פיטורים.

 

עו"ד ג'ון גבע מסביר, כי בהחלטתו הדגיש בית המשפט המחוזי, שהמחוקק למעשה בחר לחזק את יציבותו של הביטחון הסוציאלי של העובד ובני משפחתו והעניק מכוח חוק פיצויי פיטורים הגנה מוחלטת על הכספים הנצברים במקום פיצויי פיטורים, באופן שבשום מקרה, על פי הדין הקיים היום, הם אינם ניתנים לעיקול ולשעבוד עד למועד התגבשות זכאותו של העובד לכספים אלו.

 

מכיוון שכך, למעביד ולנושיו לעולם לא תהיה בכספים אלה דריסת רגל, כל עוד הם נמצאים בשלבי החיסכון וטרם התגבשו.

 

כל עוד הכספים אינם נזילים - לא ניתן לגעת בהם

על פי הפסיקה בפרשת גל קור, לא ניתן כיום לשעבד את כספי החיסכון, להעביר את הזכויות בהם לאדם אחר או להטיל עליהם עיקולים, כל עוד לא התגבשה זכותו של המבוטח/עמית לקבלתם, דהיינו, כל עוד הם אינם ניתנים לפדיון.

 

נדגיש, כי לאחר שמתגבשת הזכות לכספי החיסכון, הכספים מוגנים לגמרי מפני נושיו של המעביד (אם מדובר בכספים המופרשים על ידי המעביד לעובדו, כגון בביטוח מנהלים, קופת גמל לשכירים וכו'). משמע, הכספים אינם ניתנים לעיקול על ידי נושי המעביד.

 

ואולם, הפסיקה אינה מדברת על הגנה מפני נושי העובד עצמו. "במקרה זה נראה כי ההגנה היא יחסית. דהיינו, טרם התגבשו זכויותיו של העובד לכספים, נושי העובד אינם רשאים לעקלם, אולם לאחר מועד זה, עוברים הכספים לרשות העובד ולחשבונו הפרטי, ואז הם הופכים חשופים לעיקול שיוטל על חשבון העובד" אומר עו"ד גבע.

 

יש לציין, כי בית המשפט בפרשת "גל קור" למעשה לא נתן תשובה - מה יהיה דינו של עיקול חדש, שיוטל על הכספים לאחר מועד התגבשותם והשאיר זאת ב"צריך עיון".


פורסם לראשונה 28/08/2009 10:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכסף נזיל? יש ממה לחשוש
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים