שתף קטע נבחר

ר"מ יפן הכיר בהפסד ההיסטורי: אשא באחריות

אחרי יותר מחמישה עשורים של שלטון המפלגה הליברל-דמוקרטית השמרנית, רשמה יריבתה העיקרית - המפלגה הדמוקרטית - ניצחון מוחץ. לפי המדגמים, היא תחזיק ביותר מ-300 מבין 480 מושבי הבית התחתון החזק של הפרלמנט

גבירותיי ורבותיי, מהפך היסטורי ביפן: ראש ממשלת יפן, טרו אסו, הכיר היום (א') בהפסד הצורב של מפלגתו הליברל-דמוקרטית בבחירות והודיע על כוונתו להתפטר. "עליי לשאת באחריות למפלה הקשה", אמר בעקבות פרסום מדגמים לפיהם מפלגת האופוזיציה הדמוקרטית של יפן זכתה בניצחון סוחף. מפלגת השלטון הליברל-דמוקרטית איבדה את השלטון אחרי יותר 50 שנים. מלבד במשך 11 חודשים, היא שלטה ברצף מאז 1955.

 

ממדגם שפרסמה רשת הטלוויזיה "אסהי", עולה כי המפלגה הדמוקרטית צפויה לגרוף 315 מושבים מתוך 480 בבית התחתון החזק של הפרלמנט. המדגם עולה בקנה אחד עם מדגמים אחרים וסקרים שנערכו לאחרונה, שצפו הפסד צורב למפלגתו של ראש הממשלה טרו אסו, שכבר הודיעה על הכנות להחלפתו. התוצאות הסופיות צפויות להתפרסם בלילה. ביפן, הפרלמנט הוא שבוחר את ראש הממשלה.

 

ניצחון המפלגה הדמוקרטית ישים קץ לכחצי מאה של שלטון כמעט בלתי מעורער של המפלגה הליברל-דמוקרטית, ולקיפאון בפרלמנט, שבו כבר שולטות מאז 2007 האופוזיציה ובעלות בריתה בבית העליון. מנהיגי האופוזיציה הבטיחו שאם ייבחרו, יפנו משאבים לטובת הצרכנים, יקצצו בהוצאות ויצמצמו את כוחם של הביורוקרטים.

 

"זו הפעם הראשונה שמפלגה אחרת, ולא הליברל-דמוקרטית, זוכה ברוב בבית התחתון של הפרלמנט. היא מסמנת את סופו של עידן ארוך, ותחילתו של חדש שבו קיימת אי ודאות רבה", אמר ג'רי קרטיס, מומחה ליפן באוניברסיטת קולומביה. "זה נוגע לסוף השיטה הפוליטית שהונהגה ביפן מאז מלחמת העולם השנייה".

 

ממדגם "אסהי" עולה כי המפלגה הליברל-דמוקרטית צפויה לזכות ברק מעט יותר ממאה מושבים בבית התחתון של הפרלמנט, ירידה חדה מיותר מ-300. שותפתה, מפלגת קומאיטו החדשה, צפיוה לזכות ב-23 מושבים. המפלגה הדמוקרטית החזיקה בפרלמנט הקודם ב-115 מושבים.


מצביעה בקלפי בטוקיו, היום (צילום: AP)

 

מנהיג המפלגה הדמוקרטית, יוקיו הטויאמה (62), נכדו העשיר של ראש ממשלה לשעבר, דיבר אמש אל הבוחרים במונחים של שינוי ההיסטוריה היפנית. הוא השתמש פעמים רבות במילה "שינוי" במהלך הקמפיין שלו, נושא שעלה גם בראיונות עם מצביעים בקלפיות.

 

מצביעים רבים הביעו נכונות לתת צ'אנס למפלגה הדמוקרטית, למרות שלא היו בטוחים שתוכל להגשים את כל הבטחותיה ולהוציא את יפן מהמיתון הקשה שידעה זה 60 שנים. "אני לא אוהב את מה שקורה עכשיו במדינה. דברים חייבים להשתנות", אמר קזויה צודה, רופא פנסיונר בן 78 מטוקיו שהצביע בעד המפלגה הדמוקרטית.

 

הדמוקרטים הבטיחו להתמקד מחדש בהשקעה במשקי

בית, להעניק קצבאות לעידוד הילודה, לתמוך בחקלאים ולקחת את כוח עיצוב המדיניות מידי הביורוקרטים שהואשמו לעתים באחריות לכשל בהתמודדות עם בעיות כגון מערכת הפנסיה. מפלגת האופוזיציה מעוניינת גם לנקוט עמדה דיפלומטית עצמאית יותר ולחזק את הקשר עם אסיה על חשבון ארה"ב.

 

פרשנים חוששים שתוכניות הדמוקרטים - שילוב של חברי מפלגת השלטון לשעבר, סוציאליסטים לשעבר ושמרנים צעירים שהקימו את המפלגה ב-1998 - יגדילו את החוב הציבורי. המפלגה הבטיחה שלא להעלות את המס המכירות בן ה-5 אחוזים בארבע השנים הקרובות ולהתמקד בקיצוץ ההוצאות כדי להתמודד עם בעיות כגון אוכלוסייתה המזדקנת והמצמצמת של המדינה. עד 2015, יותר מרבע מהיפנים יהיו בני 65 ומעלה.


פורסם לראשונה 30/08/2009 14:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפסיד הגדול: טרו אסו
צילום: AFP
ראש הממשלה הבא: יוקיו הטויאמה
צילום: AP
תשדיר מימי הקמפיין. מה מתבשל?
צילום: AP
מומלצים