שתף קטע נבחר

למתבגרים ולמבוגרים: הכל על הנקבוביות בעור

יש לכם נקבובית פעורה? היא כבר לא תיסגר, זה לכל החיים. הצד החיובי: היא רק אחת מ־300 אלף. 23 שאלות ותשובות כדי שתדעו איך להתמודד עם הקטנות (או הגדולות) האלה

1. ‬מהן הנקבוביות?

הנקבוביות הן פתחים זעירים בעור המתפקדים כצינוריות הפרשה. כל נקבובית היא פתח לבלוטת חלב (מבטאים כמו את המילה כלב) ולבלוטת זיעה, המפרישות דרכה החוצה את החלב (שומן) ואת הזיעה. הפרשת הזיעה מסייעת לכליות להפריש חומרים פעילים ומצננת את פנים הגוף, כדרך לווסת את חומו. כמו כן, מכל נקבובית יוצא זקיק שערה.

 

2. ‬בכמה נקבוביות מדובר?

יש בעור כ-‭300,000‬ נקבוביות קטנות המכסות את כל שטחו, מרביתן מרוכזות בפנים. אצל תינוקות העור נראה אחיד וחלק מפני שהנקבוביות עדיין לא פעילות, ולכן הן בלתי נראות. 


 

3. מה מגדיר את סוג העור כשמנוני?  

הפרשה מוגברת של החלב. אם בלוטות החלב מפרישות יותר חלב ממה שהעור צריך, העודפים מתפזרים על פני העור ויוצרים שכבה שומנית. כשמדובר בכל שטח הפנים – העור מוגדר כ"שמנוני‭."‬ אם זה מצטמצם לאזור ה"טי‭,"‬ סוג העור מוגדר כ"מעורב‭."‬ אם הפרשת החלב תקינה – העור נחשב "רגיל" ואם היא מועטה מדי – העור מוגדר "יבש".

 

4. ‬מי סובל מנקבוביות פעורות?  

בעלי עור שמנוני. סוג עור זה מאופיין בעודף הפרשת חלב, הגורם לנקבוביות להיראות פעורות ולעיתים עם שארית חלב בתוכן. בעור מעורב, שחלקו רגיל וחלקו שמנוני, השמנוניות המוגברת מצטמצמת לאזור ה"טי" - מצח, אף וסנטר - העשיר בבלוטות חלב.

 

5. ‬למה נחוץ לנו חלב?  

החלב (בלועזית: סבום) הינו שומן עורי, שמיוצר בתוך בלוטות חלב ומופרש לעור כדי להגן עליו ולחצוץ בינו לבין הסביבה החיצונית, על זיהום האוויר, הלכלוך, האבק והפיח שבה. כל עוד החלב תקין, הוא חוסם חדירת חיידקים ומזהמים סביבתיים שונים. עור הפנים זקוק במיוחד להגנה זו, כי הוא דק מהעור שבאברי הגוף האחרים וחשוף בקביעות לסביבה החיצונית.

 

6 . מתי מתחילה בעיית הנקבוביות הפעורות?

בגיל ההתבגרות. השינויים ההורמונליים של גיל ההתבגרות והעלייה ברמת ההורמונים האנדרוגניים (הזכריים) אצל שני המינים משפיעים על בלוטות החלב שנמצאות בעומק העור וגורמים להן לייצר יותר סבום. 

7.  ‬האם כל המתבגרים סובלים מכך?  

לא. מידת ההפרשה של החלב היא עניין גנטי ולפיכך הגנטיקה המשפחתית קובעת את תגובת העור.

 

8.  ‬האם יש קשר בין נקבוביות פעורות לאקנה?  

שמנוניות עודפת ופצעי בגרות הולכים בצמידות. החלב שמתפזר על פני העור עובר תהליך פירוק ותוצרי הלוואי שלו יכולים להוות קרקע מזון מצוינת לשגשוג של מושבות חיידקים ופטריות, כפי שקורה אצל הסובלים מפצעי בגרות.

 

‭.9 ‬ למה הנקבוביות נפערות?

כאשר בלוטות החלב מפרישות יותר מדי סבום, הנקבוביות מתרחבות קצת כדי לאפשר את ניקוז ההפרשות המוגברות ואז הן נראות פעורות יותר. הדבר בולט בעיקר במצח, בלחיים, בצדי האף ובסנטר, אם כי בעזרת זכוכית מגדלת אפשר לזהותן בכל פני העור.

 

 ‭.10‬ האם אפשר "לתקן" נקבובית פעורה?  

לא. סביב הנקבובית אין שרירים גמישים שיכולים לאפשר את פתיחתה וסגירתה. לאחר שהיא גדלה והתרחבה בגלל עודף החלב, היא אינה יכולה להיסגר מחדש ונותרת פעורה, לתמיד!

 

 ‭.11‬ האם הנקבוביות יכולות להיחסם?  

כן. נקבובית יכולה להיחסם בגלל גודש של חלב שנתקע בתוכה ולא השתחרר החוצה, או בגלל פיח, אבק ושאריות איפור שחדרו אליה מבחוץ וחסמו אותה. נקבובית סתומה אינה יכולה לתפקד ולשחרר את החלב החוצה. הוא גודש את הבלוטה וגורם דלקת.

 12. ‬מדוע הנקבוביות מתבלטות יותר בגיל מבוגר? 
 בגלל תהליך הירידה ההורמונלית (שמתחיל לאחר גיל 23)‬ העור מאבד מהאלסטיות שלו ונעשה רפוי, פחות מתוח ומוצק, ואז הנקבוביות נראות יותר. שערות הפנים משתנות ומתעבות ומבליטות את הנקבוביות. כמות המים הכללית בעור פוחתת, רקמת החיבור הופכת להיות דקה יותר והדופן של בלוטות השומן מתקשה. בעומק העור מתרחש שינוי במבנה של בלוטת השומן והיא הופכת למפותלת. הפיתול מאריך את הדרך שעל החלב שמופרש לעשות כדי להתנקז החוצה. התוצאה הבלתי נמנעת: אגירת שומן, עד כדי הופעת ציסטות קטנות ברקות ובסנטר.

 

‭.13 ‬ אפשר "לפוצץ" את הפצעים?

אסור בהחלט ללחוץ על הנקבוביות כדי לסלק את החומר השמנוני. הלחיצה יכולה לקרוע את הבלוטה, להכניס פנימה זיהום ולגרום לדלקת.

 

 ‭ .14‬מה עושה הקוסמטיקאית לטובת העניין?

 קוסמטיקאית מקצועית מנקה את העור מבחוץ ולאחר מכן מניחה חומר התפחה שירכך את העור ויאפשר את ניקוי הנקבוביות החסומות. בסיום הטיפול יש צורך במסכה מכווצת, כדי שהנקבוביות שנוקו לא יישארו מורחבות.

 

15. ‬למה חשוב לנקות את העור?  

הנקבוביות הפעורות סופחות בקלות לכלוך ושרידי איפור, לכן חשוב להסיר את כל האיפור לפני השינה. תאי העור מתחדשים פעמיים ביום: בבוקר ואחר הצהריים, ולכן חשוב מאוד לנקות את העור גם בבוקר, כהכנה ליום הפעילות. 


16. ‬במה מנקים את העור?  

ג'ל ניקוי מעט חומצי, המזכיר סבון קליל ומקנה תחושת ניקיון, עדיף על פני חלב פנים ולאחריו מי פנים. למי שבכל זאת מנקה בחלב פנים, מומלץ לשטוף את הפנים במים לפני מי הפנים, כדי להעמיק את הרגשת הרעננות. חשוב להשתמש בסבונים עדינים כדי למנוע ייבוש יתר של העור. זה עלול לסמן לעור מצב של יובש וכתגובה לעורר ייצור והפרשה מוגברים של שומן ואז תתקבל תוצאה הפוכה. 

17. ‬פילינג עוזר למצב?  

כן. הסרה עדינה של תאי העור המתים שהצטברו על פני העור תורמת לשיפור המראה של נקבוביות פעורות. למטרה זו מתאים פיל לינג מכני עם גרגירים ואפילו סבון פנים עם גרגירים. הסרת התאים המתים מפנה ומשחררת את פתחי הנקבוביות ועל ידי כך מאפשרת לבלוטות השומן לדחוף החוצה את תכולת החלב שבתוכן.

 

‭ .18 ‬מסכה לניקוי עמוק

 כדאי להעניק לעור ניקוי עמוק בעזרת מסיכה פעמיים בשבוע. לכך מתאימה מסכה מטהרת (PURIFYING) או מסכת ניקוי המכילות בדרך כלל חמר, הסופח שמנוניות ולכלוך מעומק העור, אך גם מייבש מאוד. אם העור "מעורב‭,"‬ מספיק להניח את המסכה על אזור ה"טי‭."‬

19. ‬חומצות לשיפור הנקבוביות  

לחלק מהחומצות יש השפעה על נקבוביות פעורות וכדאי להעדיף מוצרי טיפוח וניקוי המכילים אותן. חומצה סליצילית: יעילה להמסת שמנוניות שהצטברה על פני העור ובתוך הנקבוביות. חומצות פירות גליקולית, לקטית, מאלית, מאנדלית, וטרטרית הן פחות יעילות בהמסת שומן, אך פועלות נפלא להסרת תאים מתים ולליטוש העור.
חומצה אזלאית: משפיעה על צמצום ייצור השמנוניות ומעודדת את התחל דשות העור.

חומצה אלפא ליפואית: מפעילה מחדש אנזים שמעכל את הקולגן שניזוק, ובכך מעודד ייצור קולגן חדש, התורם למראה מוצק ולטשטוש הנקבוביות הפעורות.

 

20. תרופות לאיזון ההפרשה  

קיימות תרופות, המחייבות מרשם רפואי, שמשפיעות לטובה על איזון הפרשת החלב. למשל, משחות רפואיות למריחה חיצונית על בסיס חומצה רטינואית או חומצה אזלאית. התרופה רואקוטן (לבליעה) מנטרלת במידה מסוימת את ההשפעה ההורמונלית על בלוטות השומן. צמצום בהפרשת השומן העודף גורם למראה נקבובית קטנה יותר, אך היא נותרת פתוחה ואינה נסגרת.

 

21. ב אילו תכשירי טיפוח כדאי להשתמש?  

א. הכי חשוב – למרוח כמות מתונה של קרם ולא להגזים – כדי שהקרם לא יסתום את הנקבוביות הפעורות.  

ב. לעור שמנוני יש הזנה עצמית טובה והוא אינו זקוק לקרמי הזנה יקרים. מספיק להוסיף לו לחות מתכשירי לחות נטולי שומן (אויל פרי) ייעודיים לפנים.

ג. מסנני הקרינה והמייק־אפ חייבים להיות נטולי שומן.

ד. כדאי שהאיפור יהיה מסוג עמיד.

ה. כדאי לבחור בסדרות קוסמטיות, כולל מי פנים, המיועדות לעור שמנוני. התכשירים יכילו מרכיבים לאיזון השמנוניות, לספיחת העודפים ולעמעום הברק בעור.

 

22. ‬מה עושים בגיל מבוגר?  

גם עור שמנוני מזדקן. הואיל והוא עבה מופיעים בו פחות קמטים, אך בגלל כובדו הוא נוטה לצניחה בקו הלסת, לקמטי הבעה היורדים מכנפי האף לזוויות הפה ומקצה השפתיים לכיוון הסנטר. לעיכוב הופעתם של סימני הזדקנות יש צורך בתכשירים קוסמטיים מקטגוריית האנטי אייג'ינג. כדאי שהם יכילו גם מרכיבי פילינג לשיפור מראה הנקבוביות הפעורות.

 

‭ .23‬סרום זה הכי מתאים

 הסרום הוא פתרון נפלא לבעלות עור שמנוני בגלל מרקמו הקליל, שהוא מימי או ג'לי וללא שומן. הוא מכיל ריכוז גבוה של חומרי טיפוח, החודרים לנקבוביות הפעורות. יש סרומים בעלי פעילות משולבת, או כאלה המתמקדים בלחלוח, מיצוק וכדומה. הסרום מיועד למריחה מתחת לקרם הטיפוח, כי הוא משפר את קליטת חומרי הטיפוח שנל מרחים מעליו, אך בעלות עור שמנוני יכולות להסתפק בו ומעליו למרוח מסנן קרינה נטול שומן.


יש להתאים את הקרם לסוג העור (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

השתתפו בכתבה: ד"ר קלרה קרבלניק, רופאת עור ויצרנית קוסמטיקה; חוה זינגבוים, קוסמטיקאית פרה רפואית, בעלת בית ספר ללימודי המשך בקוסמטיקה ויצרנית קוסמטיקה.


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למראה עור מטופח, חשוב להקפיד על ניקוי העור
צילום: Index Open
לאשה בפייסבוק
מומלצים