שתף קטע נבחר

בצה"ל מתווכחים: איך לפעול קרקעית בלבנון?

הניסיון שנלמד ממלחמת לבנון השנייה על פעילות קרקעית בדרום לבנון, אינו מצליח ככל הנראה להביא לעמדה אחידה בקרב הקצונה הבכירה של צה"ל בשאלה איך נכון יהיה לעשות זאת בעתיד. ויכוח מהותי שפרץ בין קצין שריון ראשי לקצין חי"ר ראשי במהלך כנס בלטרון המחיש את הבעיה

שלוש שנים אחרי מלחמת לבנון השנייה, נראה שהשאלה סביב אופי הפעילות הקרקעית של צה"ל בדרום לבנון במהלך לחימה - טרם הגיעה לפיתרון מוסכם. יתרה מכך, נראה כי המחלוקת בנושא מעמיקה ובמרכזה השאלה אם יש צורך בתמרוני טנקים וכלים כבדים או להסתפק בפעילות חילות רגלים. 

 

במהלך כנס שהתקיים בצהריים (יום ד') באתר "יד לשריון" בלטרון ושעסק בתימרון במרחבי לחימה מורכבים, הדגיש קצין שריון ראשי, תא"ל אגאי יחזקאל, את חשיבות הפעולה המהירה בעומק השטח הלבנוני באמצעות טנקים ואת יתרונות כלי המלחמה הכבדים.

 

לא חלפו כמה דקות ולבמה עלה קצין חי"ר וצנחנים ראשי, תא"ל יוסי בכר, ואמר כי גישתו של יחזקאל מוטעת. "מי שינסה לבצע תימרון מהיר לעומק השטח יחטוף מכה נוספת בלבנון. להערכתי גישה זו אינה נכונה", אמר הקצין ששימש בעבר ממלא מקום מפקד אוגדת הגליל ומכיר היטב את דרום לבנון. לדברי בכר, המחשבה על פעולה מהירה בעומק השטח הלבנוני נובעת מחוסר הבנת האיום ורק ההיסטוריה של המערכה הבאה תצביע בסופו של דבר אם גישתו של תא"ל יחזקאל נכונה.

 

בתום הנאומים, הפנה אחד הנוכחים שאלה לשני הקצינים הבכירים והבהיר כי הוא מוטרד מהמחלוקת המהותית ביניהם. יחזקאל ניסה לצנן מעט את המתיחות והסביר: "לא צריך להתרגש מהוויכוח. אני סומך על יוסי בעיניים עצומות, לטעמי העניין הוא תפיסתי. בדרום לבנון יש 165 כפרים ומיליון וחצי אנשים. לא צריך להיות מצביא גדול כדי להבין את האתגר.

 

מי ברגל, מי בטנק

"מלחמת לבנון לקחה 33 ימים. האם העורף הישראלי יוכל להמתין למהלכים רגליים בכל השטחים הלבנוניים במשך חודשיים ושלושה? אין מצב כזה! זה לא יקרה, לא בהיבטי אורח נשימה ואורח לחימה", הוסיף יחזקאל. "לחברה הישראלית יש דרישות מאוד ברורות בעניין הזה והיא אמרה את דברה אחרי מלחמת לבנון השנייה". לדבריו, יש חשיבות למהלכים רגליים לרבות באמצעות הנחתת כוחות, אך אלה חייבים להיות משולבים בתמרוני טנקים שנוסעים לעבר היעדים.

 

אך בכר התעקש לשמור על עמדתו. "אני חושב ש-165 כפרים זה שום דבר. אם בחטיבה יש ארבעה גדודים ואנחנו מדברים על כפר בגודל סביר, אזי גדוד יכול לטפל בכל כפר פעם ביום. תעשו חשבון כמה חטיבות צריך כדי להגיע לכל הכפרים האלה, זה ממש לא סיפור. זה אמנם ייקח זמן, לא ייגמר במהירות, אבל אם נכין מספיק כוח זה יכול להיגמר בטווחי זמן קצרים".

 

מנחה הפאנל, האלוף (במיל') אייל בן ראובן, הבחין במחלוקת בין שני הקצינים וניסה למתן מעט את הוויכוח. הוא ציין כי בסופו של דבר ישנו מפקד זרוע היבשה שאמור לקבל את ההחלטות. עם זאת, אין ספק שהעמדות השונות של יחזקאל ובכר חושפות שגם שלוש שנים אחרי מלחמת לבנון השנייה, עדיין קיימים בצה"ל סימני שאלה בדבר שיטות פעולה בדרום לבנון.

 

מפקד זרוע יבשה עצמו, האלוף אבי מזרחי, הדגיש בכנס את חשיבותה של הפעולה הקרקעית בשדה הקרב. מזרחי רמז כי גם היום נשמעים קולות שאינם תומכים בכך וכי אין כל מנוס בפעילות מסוג זה, אל מול אוייב אותו הגדיר "מתפזר, מתחפר ושיכול לתקוף באש ללא תימרון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תא"ל יחזקאל. עם טנקים
צילום: אבי מועלם
צילום: אביהו שפירא
עם חי"ר. תא"ל בכר
צילום: אביהו שפירא
מומלצים