שתף קטע נבחר

גם מדינות ערב סובלות מבריחת מוחות

כמו בישראל, גם אצל יתר מדינות האזור, סטודנטים רבים נוסעים להשלים תארים מתקדמים בחו"ל ולא חוזרים. מדו"ח עדכני של הליגה הערבית עולה שבריחת המוחות גורמת למדינות ערב לאובדן הכנסות של 1.6 מיליארד דולר בשנה

דו"ח עדכני של הליגה הערבית מצביע על מצבם העגום של בוגרי האוניברסיטאות בעולם הערבי. לפי הדו"ח, המשק הערבי מאבד בכל שנה כ-1.6 מיליארד דולר בשנה כתוצאה ממה שמוגדר "בריחת המוחות".

 

 

לפי הדו"ח, בכל שנה כ-70 אלף בוגרי המוסדות להשכלה גבוהה במדינות ערב עוזבים לחו"ל כדי למצוא פרנסה, ו-54% מהסטודנטים הלומדים בחו"ל אינם חוזרים למולדתם כדי לנסות ולהשתלב בשוק העבודה המקומי.

 

הדו"ח, שהוכן על ידי מומחי המחלקה לאוכלוסייה ולמדיניות הגירה בליגה הערבית, הצביע על כך שבכל שנה עוזבים כ-100 אלף מדענים, רופאים ומהנדסים את לבנון, עיראק, סוריה, ירדן, מצרים, תוניסיה, מרוקו ואלג'יריה. 70% מהמדענים לא שבים כלל למדינות ערב, ואף יתרה מכך, 50% מהרופאים, 23% מהמהנדסים ו-15% מהמדענים מעדיפים להגר לאירופה, לארה"ב ולקנדה.

 

עורכי הדו"ח טוענים כי על מדינות ערב לגבש מדיניות ברורה לשנים הבאות, כדי לנסות למשוך את הבוגרים הערביים בחזרה לשוק העבודה במולדתם. הם ממליצים לאמץ את הדרכים בהן נקטו הרשויות בהודו כדי לצמצם את תופעת בריחת המוחות לחו"ל.

 

לפי המחקר, המפתח למשיכת הבוגרים הערביים חזרה לעולם הערבי טמון ביצירת יציבות כלכלית וחברתית. בין התמריצים שיש לאשר כדי למשוך את המוחות חזרה לעולם הערבי העלו עורכי המחקר את ההקלות בפתיחת עסקים חדשים, שיפור רמת החיים והשירותים הציבוריים וכד'.

 

העולם הערבי צפוי לרשום ב-15 השנים הקרובות גידול של 3.5%-4% בשוק העבודה, כך לפי נתוני הבנק העולמי. בכדי לעמוד בקצב הצמיחה יצטרך השוק הערבי ליצור בין 55 ל-70 מיליון מקומות עבודה.

 

המחבר, דורון פסקין, הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) 

פורסם לראשונה 06/09/2009 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בריחת המוחות
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים