שתף קטע נבחר

הלהיט של הרמדאן ברשות: סאטירה פוליטית

אבו-מאזן, סאיב עריקאת, סלאם פיאד ופוליטיקאים פלסטינים אחרים - כולם "משופדים" בתוכנית הסאטירה "מולדת על הקצה" שמטריפה את יהודה, שומרון ורצועת עזה. "המטרה שלנו לבקר את מי שאנו רוצים. אין קווים אדומים", אומרים היוצרים. אפילו הנשיא הפלסטיני צפה, צחק ואישר לשידור

הטלוויזיה הפלסטינית, שהיתה עד לא מכבר אחד הערוצים המשעממים ביותר עבור הצופה הפלסטיני הממוצע, יודעת בשבועות האחרונים ימים יפים בטבלאות הרייטינג. סיבה באה ממקום לא צפוי. תוכנית סאטירה פוליטית הנקראת "מולדת על הקצה" ועושה צחוק בלי חשבון מהפוליטיקאים הפלסטינים, משגעת את הקהל בין אם הוא ביהודה ושומרון, רצועת עזה או מזרח ירושלים.

  

"מולדת על הקצה" עושה סטירה על חשבון הפוליטיקאים המגושמים, ביריוני המשטרה והקיצונים האיסלאמים. זו התוכנית הראשונה שפועלת בז'אנר הזה הנחשב עדיין למוקצה במרבית המשטרים האוטוקרטיים הערביים וברשות הפלסטינית בפרט.

 

"התוכנית נמשכת כ-30 דקות וזוכה לפופולריות רבה. זה סימן שהקהל הפלסטיני צמא לפתיחות", מספר מנאל עוואד, אחד משלושת הקומיקאים המכבבים בתוכנית. "מולדת על הקצה" משודרת בימים אלה מדי ערב שעת צפיית השיא, מיד אחרי ארוחת שבירת צום הרמדאן. "אנחנו מנסים לשבור את הקווים האדומים של החברה הפלסטינית. פוליטיקה, סקס ודת", מוסיף עוואד. "אנחנו רוצים לשלוח לקהל מסר ברור: צריך לומר את הדברים כפי שהם במציאות ולא להימנע מלדון בהם".

 

באחד המערכונים האחרונים הוצג הנשיא אבו-מאזן כשהוא עומד בראש ועידת פתח השביעית (הוועידה האחרונה, השישית במספר, התקיימה בחודש שעבר אחרי יותר מ-20 שנה). אך הוועידה השביעית מתקיימת בשנת 2509 ואבו-מאזן הוא למעשה אבו-מאזן ה-13 - רמז לנטייה של מנהיגים ערבים להעביר את השלטון לילדיהם.

 

"הנשיא צפה בתוכנית וצחק", מספר יאסר עבד רבו, יועצו של אבו-מאזן והאיש שעומד בראש הטלוויזיה הפלסטינית. כבד רבו סבור כי התוכנית הסאטירית מסמלת גישה חדשה בחברה הפלסטינית ומציין כי היא "מסמלת את ההתפתחות בחופש הביטוי והעיתונות ברשות".

 

אך עם כל הצחוק והבידור, עדיין קיימים כמה רסנים. "מולדת על הקצה" אינה חפה מפיקוח וראשי התחנה נזקקים לאישור אישי מאבו-מאזן בטרם שידור כל תוכנית. אך עובדה זו אינה מפריעה ליוצרים "לשפד" את מנהיגיהם ללא רחם. אבו-מאזן עצמו נעקץ עד-כה פעם אחת, אולם ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת, וראש הממשלה סלאם פיאד, הפכו כבר ל"מטרות" קבועות.

 

באחד המערכונים נראה עריקאת מעניק את מכנסיו לישראלים בתמורה להסרת מחסום.

 עריקאת אינו מזוהה בשמו במערכון, אך הצופים יכולים לזהותו באמצעות הביטויים שבהם הוא נוהג להשתמש. במערכון אחר שקוטל את ההצקה של מנגנוני הביטחון לאזרחים הפלסטינים, נראה צעיר הרוצה לקחת את חברתו למקום שקט כדי לדבר. הזוג נקלע למבוך של מחסומים פלסטיניים המנוהלים על-ידי זרועות שונות של שירותי הביטחון, בהן זרועות שכלל לא קיימות כמו חיל האוויר וצנחנים.

  

גם הקיצונים ברצועת עזה אינם נשארים "יבשים" מביקורת. באחד המערכונים נראה קיצוני שאינו מצליח לזהות את אחת מנשותיו בגלל שהיא מכוסה בבגד שחור ארוך ורעלה. "אין לנו קווים אדומים. יש לנו עמדה ברורה לבקר את כל מי שאנו רוצים", מספר עימאד פראג'ין, אחד מתסריטאי התוכנית. פראג'ין ,סטנדפיסט במקצועו, כבר מקווה שההצלחה בזירה הפלסטינית תהווה מקפצה אל רשתות השידור הלוויניות ומשם אל הקהל המוסלמי בכל העולם. "אני רוצה להצחיק אנשים באמצעות הטרגדיות שלהם ועל-ידי כך לשנות את המצב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו-מאזן. צחק ואישר
צילום: AP
צילום: אורי פורת
התפתחות בחופש הביטוי. עבד רבו
צילום: אורי פורת
מומלצים