שתף קטע נבחר

ביילין על הפסגה: לא זוכר דבר עלוב כזה

"זה היה פתטי, לא מפגש של אנשים שרוצים שלום", אומר אחד מיוזמי אוסלו - שמאמין בכל זאת בהתנעת משא ומתן. משה ארנס מרגיע: גם המנהיגים לא לוקחים קשה את הנזיפות

פסגת הנזיפות של אובמה הייתה אולי מביכה, אבל נושאים ונותנים לשעבר מטעם ישראל מוצאים גם מקום לאופטימיות: "אני לא זוכר דבר עלוב שכזה במפגשים שכאלה", אמר ל-ynet השר וחבר הכנסת לשעבר יוסי ביילין, אך הדגיש: "אם המפגש יוביל באמת לחידוש המשא ומתן בשבוע הבא, אז העובדה שזו הייתה ועידה עלובה ואפילו מביישת - לא כל כך חשוב".

 

פסגה בניו-יורק - כל הדיווחים והפרשנויות:

 

ביילין, שהיה מיוזמי הסכם אוסלו וידע שנים של מגעים מול הפלסטינים, דוחף היום מבחוץ כיו"ר יוזמת ז'נבה ונשיא "משרד החוץ העסקי". לדבריו, "אני לא זוכר מן דבר עלוב שכזה במפגשים שכאלה. כולם באו כמי שכפאם שד, והנשיא מצד אחד נוזף בכולם ומצד שני לא מודיע לצדדים מה הוא רוצה - הוא חוזר על המנטרות של חזון בוש וכל החזונות האחרים.


באו כאילו שכפאם שד (צילום: AP)

 

"אם אני צריך לתת ביקורת תאטרון, זה פשוט לא עובר. אם אני צריך לתת ביקורת תוכן אני מוכן לחכות שבוע", הוסיף ביילין. "זה היה פתטי, ראו כמה שאף אחד לא מתלהב משום דבר. הוא כועס עליהם, הם - כל אחד עם הציבור שלו בבית. זה לא היה מפגש של אנשים שרוצים לעשות שלום", האו מסכם בנימה פסימית משהו.

 

ארנס: אובמה הבין את הטעות

כשהוא נשאל על הפסגה בניו יורק, שר הביטחון לשעבר משה ארנס משיב מיד "אתה מתכוון לפסגה שלא הייתה". לדבריו, "זה לא היה התחלה של משא ומתן ולא קביעת תנאי יסוד. זה היה בסך הכל ניסיון של אובמה להמריץ את המגעים.

 הוא רצה את הפוטו-אפ הזה, רצה להצטייר כזה שהפגיש את מחמוד עבאס עם נתניהו בחדר אחד - רוצה להמשיך את הרושם בארה"ב ובעולם שהוא לא נטש את התהליך".

 

ארנס ממשיך וטוען שזו בעיקר היית הצגה, ולמנהיגים לא היתה ברירה. "לא צריך לקחת קשה את הנזיפות, אני מניח שגם שני המנהיגים לא לקוחים את זה ברצינות". ישראל לדבריו, השיגה נקודות זכות עקב "תמרונים" לפני הפסגה: "בזמן עבר דיברו על הקפאת הבנייה בהתחלויות, והפעם הנשיא דיבר על ריסון בלבד. הוא כנראה הגיע למסקנה שהדרישה להקפאה היתה טעות, כי הפלסטינים ננעלו על זה ונוצר מצב בו היתה להם לכאורה הצדקה בכלל לא להתחיל במשא ומתן".

 

ומה עכשיו? בדומה לנתניהו, ארנס מדגיש שהכדור עבר לרמאללה. "עכשיו זה תלוי בפלסטינים - שיצטרכו להחליט האם הם מוכנים להשלים עם המשך הבנייה ביהודה ושומרון, ועדיין להמשיך במשא ומתן".

 

"מיטשל צריך סבלנות כמו באירלנד"

עו"ד גלעד שר, מנהל לשכת ראש הממשלה בימי אהוד ברק ומראשי צוות המשא והמתן המדיני דאז, לא רואה את הפסגה בשולי עצרת האו"ם כאירוע מביך, ומסרב להתייחס לקרירות הבולטת ששררה בין המנהיגים. "אני חושב שאולי אין בפגישה הזו פריצת דרך, אלא פתיחת צוהר קטן לחידוש הדיאלוג המדיני בין לישראל לפלסטינים", הוא אומר.

 

"יש להתאזר בהרבה אורח רוח וסבלנות במשימה, בעיקר מצד האמריקנים.

 אבל נדרש כאן גם שינוי תפיסתי אצלנו, לא רק מצד האמריקנים - בתוככי ישראל, לכך ששתי מדינות לשני עמים היא הציונות בהתגלמותה".

 

שר מזכיר משא ומתן אחר בו תיווך מיטשל, שלא נראה מבטיח בראשיתו: "גם ההסכם בצפון אירלנד, שנחתם לפני כעשר שנים, בא לאחר שנים רבות עקובות מדם. מאז ההסכמים, שהמשא ומתן עליהם נמשך 700 יום ו-36 שעות של שיחות מרתוניות, שורר שקט באזור. אני מקווה שמיטשל, שהיה אז המתווך, יפגין את אותה סבלנות והתמדה, כמו גם כל הצדדים", ציין שר.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אמנון מרנדה, ענת שלו ודניאל אדלסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביילין. כמבקר תאטרון, זה לא עובר
צילום: אלכס קולומויסקי
ארנס. התמרונים שלפני הפסגה
צילום: גיל יוחנן
צילום: זום 77
שר עם סאיב עריקאת ב-2001. צוהר קטן
צילום: זום 77
מומלצים