שתף קטע נבחר

דשדוש בעלייה: מה עשתה הבורסה השבוע?

ימים של מחזורים נמוכים וטווח מסחר צר עברו על הבורסה המקומית בין ראש השנה לכיפור: מדד ת"א 25 התקשה לטפס מעל 1,000 הנקודות, אך גם לא נפל בחדות. אפריקה ישראל עלתה ב-3.3% על רקע הסדר החוב המתגבש

שוק המניות המקומי מתנהל בדשדוש בשבועות האחרונים, כשמדד ת"א 25 תקוע בטווח מסחר צר יחסית. מצד אחד הוא מתקשה לטפס מעל 1,000 נקודות ומנגד הוא גם לא נופל בחדות. בינתיים, המדדים המובילים בבורסות באסיה, באירופה ובארה"ב המשיכו בימים האחרונים במגמה של עליות.

 

בסיכום שבועי מדד ת"א 25 עלה ב-2.4% ל-997 נקודות, מדד ת"א 100 עלה ב-2.1% ל-929 נקודות, מדד נדל"ן 15 עלה בכ-2.4% ומדד ת"א בנקים עלה בכ-7%.

 

בתחום האג"ח הקונצרני מדדי התל בונד נסחרו במגמה חיובית וסיימו את השבוע בעליות של כ 0.95%.

 

מחזורי מסחר 

יום המסחר הראשון לשנה העברית החדשה נסגר בירידות שערים בהתאם למגמה השלילית מעבר לים. בהמשך שבוע המסחר, השוק התאפיין במגמת עלייה תוך שמירה על מחזורי מסחר נמוכים. הסיבה למחזורים הנמוכים היא ,ככל הנראה, תקופת החגים בה בדרך כלל סוחרים רבים יוצאים לחופשות.

 

לדוגמה: הממוצע היומי

של מחזור המסחר בשנת 2009 עד חודש אוגוסט עמד על כ-1.6 מיליארד שקל בעוד שהשבוע, בימים שבין החגים, ממוצע מחזור המסחר היומי עמד על כ-1.2 מיליארד שקלים - ירידה של כ-25%.

 

עדכון בתל בונד 

מדדי התל בונד הושקו לראשונה בשנת 2007 כמדדים מייצגים עבור אגרות החוב הקונצרניות צמודות המדד בעלות שווי השוק הגדול ביותר. ישנם שלושה מדדי תל בונד: תל בונד 20,תל בונד 40 ותל בונד 60.

 

מכיוון שמדדים אלה חייבים להכיל אגרות העומדות בתנאים מסוימים כגון שווי שוק, סחירות ועוד, פעמיים בשנה הבורסה צריכה לבחון האם כל אגרות החוב הנכללות במדד אכן עומדות בתנאים אלו. במידה והאיגרת לא עומדת בתנאי היא מוחלפת באגרת חוב אחרת. כך יקרה גם ב-1 באוקטובר, ולקראת מועד זה פרסמה השבוע הבורסה את אגרות החוב שייצאו ממדדי התל בונד ואת אלה שייכנסו.

 

איך זה משפיע עלינו? כאשר אגרת חוב של חברה מסוימת יוצאת מהמדד, סביר להניח שנראה לחץ של מוכרים באותה אגרת - כיוון שקרנות הנאמנות ותעודות הסל המחזיקות בה יצטרכו למכור אותה. מצד שני, אותן קרנות ותעודות יצטרכו לקנות כמות גדולה מאגרות החוב שייכנסו למדד. פעולות אלו אמורות לגרור שינויים במחירי האגרות המדוברות.

 

קרנות הנאמנות ותעודות הסל מעריכות מראש ע"י חישובים שונים אילו אגרות חוב ייכנסו ואילו ייצאו מהמדדים, ובכך הן נערכות בהתאם עוד מראש. בשורה התחתונה, הצפי הוא לתנודתיות בחלק מאגרות החוב של החברות הבאות: גזית גלוב,דלק, פז, נכסים ובנין, אפריקה, גב ים ורוב הבנקים.

 

בגזרת המט"ח

בדומה לשבועות האחרונים, גם השבוע המשיך הדולר לאבד מערכו אל מול השקל במקביל להיחלשותו מול כל המטבעות המובילים בעולם. כדי להתחיל להבין מה גורם להיחלשותו של הדולר, צריך להכיר קצת מההיסטוריה שלו. בשנים האחרונות הדולר משמש כמטבע הרזרבות העיקרי בעולם. עובדה זו גרמה להרבה מהמדינות המפותחות והמתפתחות להחזיק יתרות מט"ח עצומות בדולרים.

 

כיום, עם היחלשותו של הדולר בעולם, נוצר מצב בו יציבותן של מדינות רבות ויציבות הסחר העולמי עלולים להיפגע מכיוון ששווי הרזרבות שלהן פוחת ואיתו יכולתן הכלכלית לסחור. הדבר גורם למעין כדור שלג המתגלגל במדרון ותופס תאוצה. כך למשל, ישנן ספקולציות שמנהיגי 20 המדינות המתועשות (ה-G20) יקראו השבוע להשתמש גם במטבעות אחרים על מנת לפזר את הסיכון המטבעי של הרזרבות ובכך לעזור להפחית את חוסר האיזון במסחר העולמי. ספקולציות אלו תורמות גם הן לירידת ערך הדולר בעולם.

 

בגזרתנו, בנק ישראל בראשותו של הנגיד סטנלי פישר ממשיך להתערב במסחר בשער החליפין במטרה לחזק את הדולר ולעזור ליצואנים ולמשק. דולר חזק לעומת השקל, משמעותו כוח קנייה גדול יותר עבור מדינות זרות כך שיש להן סיבה טובה יותר לקנות מוצרים ישראלים.

 

מניות בכותרות

אפריקה: מאז פיצוץ פרשת אפריקה ישראל וצים, עושה רושם שהשוק כל הזמן עסוק רק בהסדרי החוב של החברות הללו, ובצדק. הפרשה מצריכה תשומת לב רבה כיוון שהיא עומדת לעצב את עתיד שוק ההון הישראלי.

 

אז מה היה לנו עם אפריקה השבוע? בתחילת השבוע ספגה החברה של לבייב עוד הורדת דרוג ממעלות לרמת CC. כאשר מורידים דרוג לחברה, קרנות נאמנות ומשקיעים המחויבים לרמת דירוג מסוימת בהחזקותיהם, לא רשאים להחזיק יותר בניירות החברה ולכן יכול להיווצר לחץ של מוכרים בנייר. במקרה שלנו, ככל הנראה, הורדת הדירוג הייתה כבר מגולמת במחירי הניירות ולכן לא היו שינויים חדים במחיריהן לאחר הודעת חברת הדירוג.

 

התפתחות נוספת הינה הודעת אפריקה בתחילת השבוע כי בכוונתה לדחות את החזר כלל תשלומי אגרות החוב, כולל הקצרות שמועד פרעונן בנובמבר. בתגובה, שיגרו חלק ממחזיקי האג"חים מכתב חריף למנכ"ל אפריקה, איזי כהן, ובו הבהירו כי אם לא תשופר ההצעה, הם יעדיפו לפנות לבימ"ש עם בקשה לפרק את החברה. בסיכום שבועי, מניית אפריקה ישראל עלתה בכ-3.3%.

 

כיל: בתחילת השבוע סגרה מניית כיל בירידות שערים. הסיבה לכך, ככול הנראה, היא שענקית האשלג הקנדית, פוטאש, בסיום המסחר ביום שישי, חתכה את תחזיות הרווח שלה לשנת 2009. מניית פוטאש הגיבה בירידות במסחר שלאחר הסגירה. הדבר השפיע על כיל מכיוון שהודעת פוטאש נובעת מציפייה לירידה ברמת מכירות האשלג בעולם - המוצר המנצח של החברה. בסיכום שבועי, מניית כיל ירדה בכ-3%.

 

החברה לישראל וצים: שבוע אחרי שהורידה את דירוג החוב לחברת הספנות צים, הפחיתה ביום שני חברת סטנדרד אנד פורס מעלות את דירוגה של החברה לישראל - חברת האם של צים הנמצאת בשליטת סמי ועידן עופר. ההורדה באה בעקבות כוונותיה של החברה לתמוך בצים בסכומים הגבוהים משמעותית מהסכומים עליהם התחייבה בתחילת 2009, והגברת התלות של החברה בדיבידנדים מכיל. גורמים אלה משפיעים לרעה על הסיכון העיסקי של החברה לישראל. 

 

הכותבים הם כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, אורי גרינפלד ואנליסטית בבית ההשקעות, יסמין אורנשטיין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בת"א
צילום: דנה קופל
מומלצים