שתף קטע נבחר

זמן סוללה: החמצן של המחשב הנייד שלכם

איך מאריכים את זמן הסוללה של הנייד כדי שיספיק ליום שלם? שימוש נבון ושינויי הגדרות מתאימים יכולים להועיל מאד - אבל הכי טוב לקנות מלכתחילה מחשב עם יכולות מתאימות

מתחת לאפנו, התרחשה בשנתיים האחרונות אחת המהפכות הכי חשובות בטכנולוגיה בת-ימינו. היא לא הייתה מאד פוטוגנית, אבל השפעותיה על העבודה וסגנון החיים של רבים מאתנו מרחיקות לכת.

 

במשך שנים הבטיחו לנו, עם כל דור של מחשבים ניידים ומעבדים חדשים עבורם, שהפעם הם יוכלו לשרת אותנו "יום עבודה שלם". בשנתיים האחרונות, לראשונה, יש אמת במספר רב של מוצרים כאלה - ניידים ששורדים במשך שמונה, תשע ואפילו יותר מ-10 שעות הפעלה.

 

המפתח לשימוש אחר

למה זה חשוב? ראשית, כי עוד זמן סוללה אומר טעינות פחות תכופות ויותר מצבים בהם אפשר לוותר על נשיאת מטען או סוללה נוספת.

 

זמן הסוללה המוגדל הופך את המחשב הנייד ואת המשתמש הנייד, עצמאיים יותר. הוא מאפשר לנו להיות פחות "חסכנים" ולעשות שימושים מגוונים יותר במחשב - לצפות בסרט במהלך טיסה שקשורה לעבודה; לגלוש להנאתנו בזמן שאנחנו ממתינים לפגישה; לעשות על המחשב הנייד דברים שבעבר לא חשבנו שהם "מספיק חשובים", בלי לחשוש שהסוללה תתרוקן.

 

לא כל המחשבים תוכננו להיות חסכוניים ולספק זמן סוללה ממושך באותה המידה. בהמשך הכתבה, נסביר לא רק מה אפשר לקנות ומה זה אומר, אלא גם כיצד להאריך את חיי הסוללה בכל מחשב באמצעות שימוש נבון. על הדרך, נעשה גם קצת סדר במושגים.

 

המחשבים החדשים

במשך השנים ראינו פה ושם דגמים של ניידים שהציעו זמן סוללה ארוך במיוחד, או דגמים עסקיים שנמכרים בבאנדלים עם סוללות נוספות והבטחה ל"עד 16 שעות סוללה" או משהו דומה. בכל אופן, הדגמים הללו היו ונותרו נדירים יחסית, יקרים ו/או כבדים.

 

התמורה המסורתית היא בין ביצועים ונוחות לבין זמן סוללה ומשקל. מסך גדול צורך יותר חשמל וכך גם מעבד מהיר והאצה גרפית מתוחכמת. מחשב עם מעבד ומאיץ חלשים יותר ומסך קטן, באופן טבעי יספק זמן סוללה ארוך יותר. החיסכון של הרכיבים האלקטרוניים בחשמל, אומר גם פליטת חום מופחתת שמאפשרת לפשט את מערכת הקירור כך שמתקבל מחשב דק וקל יותר.

 

בעבר, הקטגוריה העיקרית מהסוג הזה הייתה של אולטרה ניידים (Ultra Portables), בעלי צגי 12.1 אינץ' בדרך-כלל, הם היו יקרים מאד. היום יש דגמים זולים יותר, אבל הלהיט התורן הם הניידים הזעירים (Netbooks), שמתבססים על מעבד סופר חסכוני ייעודי (Atom) ועל מסכים קטנים יותר. כמה מהם מגיעים לזמני סוללה ארוכים 7-10 שעות ויותר, אך כמובן שזה בא על חשבון הביצועים.

 

דק במקום קטן

מסורתית, הקטגוריות האחרות של המחשבים הניידים, הציעו פחות זמן סוללה ויותר ביצועים ומשקל. מי שרצה בעיקר ביצועים או נוחות שימוש, יכול היה לקנות "תחליף שולחני" (Desktop Replacement), מחשב עם צג 14 או 15 אינץ' עם זמן סוללה קצר (2-3 שעות) ותג מחיר אטרקטיבי.

 

מי שהסכים לשלם קצת יותר, יכול היה לקבל מחשב "קל ודק" (Thin & Light), עם ביצועים טובים וזמן סוללה כפול (4-6 שעות פלוס-מינוס). במשקל שסביב השני ק"ג, המחשבים האלה עדיין פופולריים מאד היום וכנראה ישארו כאלה עוד הרבה זמן.

 

קטגוריה חדשה יותר שמכונה Ultra Thin, מציעה שילוב קצת שונה - אלו מחשבים שמזכירים מרוב הבחינות את ה-Ultra Portables, כלומר דקים וקלים אבל בעלי ביצועים חלשים יחסית, עם מסכים בגדלים אופייניים של 13.3-15.6 אינץ'. חלקם מספקים שמונה ואפילו 10 שעות עבודה.

 

ומה לגבי מחשב שיהיה גם דק וקל, גם מצוייד במסך גדול, גם בעל זמן סוללה ארוך וגם מהיר? ובכן, לשם התעשייה שואפת אבל אנחנו עדיין לא ממש "שם".

 

מה מתאים לכם?

לא כל אחד זקוק לזמן סוללה ארוך. מי שנמצא רוב הזמן ליד שקע חשמל, ומזיז את הנייד לכל היותר מהסלון לחדר העבודה או מפתח הבית ועד לרכב ובחזרה, יכול להסתפק בדגם זול (החל מ-3000 ש"ח לערך) של תחליף שולחני.

 

לעומת זאת, אם אתם רוצים להיות מסוגלים לקחת את המחשב שלכם לכל מקום, אתם רוצים אותו במשקל של לכל היותר שני ק"ג וזמן סוללה ארוך ככל האפשר.

 

קחו נייד זעיר אם אתם רוצים משקל מינימלי (סביב הק"ג אחד) ומחיר אטרקטיבי (כ-2000 ש"ח בממוצע), ואינכם מצפים להריץ עליו הרבה יותר מיישומי אופיס ואינטרנט.

 

לכו על Ultra Portable אם אתם זקוקים למחשב חזק, מתוחכם, קל (1-1.5 ק"ג) ובעל זמן סוללה ארוך ומסוגלים לשלם פי שלושה עד פי שישה.

 

נייד מסוג Ultra Thin, בעיקר דגמי ה-13-14 אינץ' ייתן לכם בעיקר מקלדת ומסך גדולים יותר, עם ביצועים, מחיר (החל מ-4000 ש"ח לערך) ומשקל (1.6-1.9 ק"ג) סבירים.

 

נייד Thin & Light יתאים למי שהביצועים ונוחות השימוש חשובים לו לא פחות מזמן סוללה ומוכן לשלם קצת יותר, לרוב החל מ-6000 ש"ח.

 

דברים שחשוב לדעת על הסוללה

מקובל להבחין בין סוללות בהתאם למספר ה"תאים" (Cells) שהן מכילות, שמזכירים סוללות אצבע סטנדרטיות.

 

רוב הניידים נמכרים כברירת מחדל עם סוללות בסיסיות של שלושה, ארבעה או ששה תאים. לרוב ניתן לקבל תמורת תוספת מחיר סוללות חזקות יותר, של ששה, שמונה או תשעה תאים. לא ניתן להשוות בין סוללות שמיועדות למחשבים שונים וגם לא כדאי לצפות שמספר תאים כפול ייתן זמן סוללה כפול - זה לא עובד ככה.

 

מה שכן כדאי לעשות, הוא לבדוק מה מחירן הנפרד של סוללות נוספות עבור המחשב שאתם קונים והאם יש דגמים נוספים שמשתמשים באותן סוללות בדיוק - מה שמשפר את הסיכוי שלא תיאלצו לשלם יותר בעתיד על סוללות חלופיות.

 

בכל מקרה, הניחו שזמן הסוללה עליו מצהיר היצרן הוא משהו שתוכלו להשיג רק בתנאים תיאורטיים מאד. הזמן בפועל ישתנה בהתאם לשימוש ובמצב אופטימלי יגיע ל-10 עד 25 פחות מההבטחות. מומלץ לחפש ביקורות על המוצר ברשת, כדי לראות למה הוא מסוגל באמת.

 

7 טיפים להארכת זמן הסוללה

בשימוש יעיל יותר או פחות, אותה סוללה יכולה לשמש אתכם זמן ארוך או קצר יותר בעשרות אחוזים. שננו את הטיפים הבאים:

 

  • הכירו את הגדרות ההספק. היכרות עם מצבי השימוש השונים של Windows תאפשר לכם להפיק יותר מהמחשב שלכם בכל מצב. כדי להכיר את הנושא טוב יותר היעזרו במדריך להארכת חיי הסוללה שפרסמנו כאן בערוץ.

 

  • השתמשו בתבונה במצבי המתנה (StandBy) ושנת חורף (Hibernate). הראשון מתאים להפסקות קצרות בשימוש, והוא פחות חסכוני. השני מתאים להפסקות ממושכות יותר ואינו צורך חשמל כלל. מידע נוסף במדריך שהזכרנו קודם.

 

  • השתמשו במערכת הפעלה חסכונית. אם זמן הסוללה חשוב לכם אל תשדרגו מ-XP ל-Vista. משתמשים ב-Vista? שדרגו ל-Windows 7. מותר לשקול גם שימוש בלינוקס, שהיא חסכונית במיוחד במשאבים בכלל ובזמן סוללה בפרט.

 

  • הפעילו רק מה שצריך. כל רכיב צורך חשמל, בין שזה רכיב פנימי או התקן חיצוני שמקבל חשמל מה-USB. המסך הוא מצרכני הסוללה העיקריים, לכן כדאי להקפיד להשתמש ברמת הבהירות המינימלית הדרושה לכם. שימו לב שהצגת וידאו ונגינת מוזיקה בזבזניות יחסית בחשמל. שימוש באוזניות, באופן טבעי, חסכוני בהשוואה לשימוש ברמקולים.

 

  • זיכרו: פחות חשמל, פחות עמל. אם אתם מעמיסים על המחשב שלכם יותר תוכנות שרצות ברקע ולא מקפידים על פעולות תחזוקה כמו איחוי לדיסק, המחשב שלכם יעבוד קשה יותר וזמן הסוללה יתקצר.

 

  • טיפ מתקדם: מתחברים לחשמל? נתקו את הסוללה מהמחשב. באופן כזה תאריכו את חייה בכלל ואת זמן הסוללה שהיא מספקת בפרט. ככלל, סוללות של ניידים מאבדות משמעותית את כושר הטעינה שלהן לאחר שנתיים-שלוש של שימוש. שימו לב לנתק את הסוללה רק כשהמחשב כבוי, ולפני שאתם מחברים אותה לשקע החשמל.

     

  • שימרו סוללות בקירור. כשסוללה איננה בשימוש (נניח, הסוללה הנוספת שאתם חושבים לקחת אתכם לנסיעה) הכי טוב לאחסן אותה בקירור (במקרר או במקפיא), כמובן אחרי שעטפתם ובודדתם אותה היטב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמרו על הלפטופ
צילום: index open
מומלצים