שתף קטע נבחר

השבוע בבורסה: קצר ותנודתי

מדד המעו"ף חצה בתחילת השבוע את רמת 1,000 הנקודות, אך לאחר מכן ירד בגלל עדכון משקולות החברות. בסיכום שבועי עלה המדד ב-1.3% לרמה של 1,009.5 נקודות

שבוע מסחר קצר ותנודתי במיוחד עבר עלינו. בשבוע הקודם דיברנו על העובדה שמדד המעו"ף (ת"א 25) היה תקוע בטווח מסחר צר יחסית. המדד התקשה לחצות בשבועות האחרונים את רמת 1,000 הנקודות, וכל פעם שנגע בה, נראה היה כאילו הוא מתנגש בקיר בטון ונופל חזרה מטה.

 

השבוע הנוכחי נפתח אחרי יום כיפור, ונראה היה שהצום פתח את תיאבון המשקיעים: מדד המעו"ף חצה את רמת 1,000 הנקודות במחזור גבוה יחסית לתקופת החגים - יותר מ-2 מיליארד שקל. את יום שלישי, יום המסחר הראשון של השבוע, סגר המדד בעלייה של 1.94% ברמה של 1,015.95 נקודות, רמה שבה לא היה מאז ספטמבר 2008, טרם קריסת בנק ההשקעות האמריקני ליהמן ברדרס.

 

העליות בשוק המקומי הושפעו גם מהעליות בסוף השבוע בוול סטריט, על רקע נתוני מאקרו טובים מהצפוי בארה"ב. כמו כן הושפעו המשקיעים מהחלטת בנק ישראל ביום ה' האחרון להותיר את הריבית במשק על כנה ברמה של 0.75%.

 

המשך השמירה על סביבת ריבית נמוכה נועד לתמרץ את המשקיעים לחפש אפיקי השקעה אלטרנטיבים לאפיקים הסולידיים, שנותנים תשואה נמוכה. דבר זה תורם בדרך כלל לכניסת כספי משקיעים לבורסה. לדוגמא, תעשיית הקרנות גייסה מתחילת השנה כ-25 מיליארד שקל (בלי הקרנות הכספיות), לעומת הגיוס הממוצע בשנים 2003 עד 2005, שבהן עלתה הבורסה בקצב מהיר, שהסתכם בכ-20 מיליארד שקל בשנה.

 

ירידות בגלל עדכון משקולות החברות

בשבוע שעבר דיברנו גם על עדכון מדדי התל בונד, וההשלכות על הנעשה בשוק. בדומה לכך, עודכנו ביום רביעי משקולות החברות במדדי המניות בבורסה, פעולה המתבצעת פעם ברבעון. משקלה של כל מנייה במדד נקבע לפי שווי השוק של החברה מתוך שווי השוק הכללי של המניות במדד. אם יש שינוי במבנה אחזקות בעלי העניין בחברה, יש צורך לשנות את המשקולות באופן ידני.

 

עדכון זה משפיע על המסחר, מאחר והוא דורש מתעודות הסל וקרנות הסל לקנות ולמכור מניות בהתאם לעדכון. כלומר, מניות הכלולות במדדים המובילים ששווי החזקות הציבור בהן עלה מקבלות עודף ביקושים, ואילו מניות שמשקלן יורד סובלות מעודף היצע. דוגמא בולטת לכך היא מניית בזק, שמשקלה במדד גדל, ולכן נוצר עודף ביקוש למנייה, ומנגד, חברות אחרות שמשקלן ירד בעקבות הגידול במשקלה של בזק סבלו מעודף היצע.

 

האמור לעיל השפיע על המסחר ביום רביעי השבוע, והמדדים רשמו ירידה חדה כלפי מטה. בנוסף, הושפעו הירידות מפרסום מדד מנהלי הרכש האמריקני, שהציג ירידה חדה מהצפוי, והוביל לפתיחת וול סטריט בירידות. בעקבות המעבר לשעון חורף, יתנהל בחודש הקרוב מסחר מקביל של שעה שלמה בין הבורסה בת"א לבורסה בוול סטריט, ולכן ההשפעה הורגשה כבר באותו יום. המעו"ף סגר את יום רביעי בירידה של 2.04% לרמה של 995.27 נקודות.

 

בסיכום שבועי עלה מדד ת"א 25 ב-1.3% ל-1009.5 נקודות, מדד ת"א 100 עלה ב-1.17% ל-939.9 נקודות, מדד נדל"ן 15 עלה בכ-1% ומדד ת"א בנקים עלה בשיעור דומה. בתחום האג"ח הקונצרני מדדי התל בונד נסחרו במגמה מעורבות, מדד תל בונד 20 עלה בכ-1.3% ומדד תל בונד 40 עלה בכ-1.8%.

 

מטבע חוץ: הריבית העלתה את הדולר

ביום שישי זינק הדולר ב-1% מול השקל. המסחר התנהל על רקע הודעתו מיום חמישי של נגיד הבנק המרכזי, סטנלי פישר, אשר לא המשיך במהלך העלאות הריבית והותיר את הריבית ללא שינוי על 0.75%, זאת בזמן שחלק גדול מהתחזיות היו להעלאה של 0.25%.

 

טרם ההחלטה שררה מחלוקת בשוק באשר לצעדו של הנגיד, כך שלאחר ההחלטה פוזר הערפל והדבר ניכר בשוק המט"ח, שם קיבלו הסוחרים הזדמנות להגיב. הדולר עלה מרמה של כ-3.73 שקלים לפני ההחלטה לכ-3.77 שקלים בסיום השבוע. בהודעה נכתב כי "ההחלטה להותיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי ברמה של 0.75 נקודות אחוז, תורמת לחזרת האינפלציה לתחום היעד ולביסוס ההתאוששות בפעילות תוך תמיכה ביציבות הפיננסית".

 

סיכום הרבעון: מדד הבנקים בלט לטובה

הרבעון השלישי של 2009 היה, בדומה לשני הרבעונים הקודמים, חיובי בשוק המניות. מדד ת"א 25 עלה ברבעון ב-15.5%, בהמשך לעלייה של 17.2% ברבעון השני. מתחילת השנה עלה המדד ב-52%.

 

המניות הבולטות במדד ת"א 25 ברבעון השלישי היו מניות הבנקים. מניית לאומי עלתה בתקופה האמורה ב-39.5%, מניית דיסקונט עלתה ב-38%, ומניית מזרחי טפחות עלתה ב-36.6%. המניות שבלטו לרעה היו מכתשים אגן, שירדה ב-9.7%, בזן, שירדה ב-11.1%, וכמובן - מניית אפריקה ישראל, שירדה ב-33%.

 

במדד ת"א 75 חלה, באופן טבעי, תנודתיות חדה יותר במניות מסוימות. שיעור השינוי של המדד כולו היה דווקא דומה לזה של מדד ת"א 25, כלומר - כ-17% בלבד. עם זאת, מניית וריפון רשמה במהלך הרבעון זינוק של כ-112%. מניות נוספות שרשמו זינוק חד הן מניות חברת סאני, שעלתה ב-109%, ומניית גזית, שעלתה ב-92%. לעומתן, ישראמקו ירדה ב-16%, איזיצ'יפ ירדה ב-27.7%, ואמפל אמריקן ירדה ב-30%.

 

מבחינה סקטוריאלית, המדד שבלט לטובה במהלך הרבעון היה כמובן מדד הבנקים, שהוסיף לערכו כ-35%. המדד שבלט לרעה הוא מדד הנדל"ן, שנפגע מפרשת אפריקה ישראל, ועלה בשיעור נמוך יחסית של 9.5% בלבד במהלך הרבעון.


פורסם לראשונה 01/10/2009 19:04

 

הכותב הוא כלכלן המאקרו של כלל פיננסים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיכום שבוע בבורסה באחד העם
צילום: דנה קופל
מומלצים