שתף קטע נבחר

אובמה: הופתעתי מהזכייה. לא מרגיש ראוי לנובל

כמה שעות אחרי שהוכרז כחתן פרס נובל לשלום, הודה נשיא ארה"ב שהוא אינו בטוח כי הוא ראוי להימנות עם האישים שזכו בפרס בעבר. הוא הודיע כי יגיע לקבלו, אך הבהיר שיעשה זאת כקריאה למדינות העולם לשלב ידיים ולפעול

בהפתעה ובענווה: חתן פרס נובל הטרי לשלום, נשיא ארצות הברית ברק אובמה, הודה אחר-הצהריים (יום ו') כי הופתע מהחלטתה של הוועדה באוסלו להעניק לו את הפרס, ואמר כי הוא כלל אינו בטוח שהוא ראוי לו. אובמה הודיע כי יסכים לקבל את הפרס, אך הבהיר שיעשה זאת כקריאה לאומות העולם לפעול מול אתגרי המאה ה-21.

 

זכייה כנגד כל הציפיות - כותרות אחרונות ב-ynet:

  • הרשות מברכת את אובמה; הג'יהאד: למה הפרס?  
  • איראן: "הנובל צריך לעודד פעולה נגד אי צדק"
  • אובמה לא קיבל הודעה: "לא נהוג להעיר נשיא"

     

    "אני מופתע וחש ענווה על הזכייה", אמר אובמה במסיבת עיתונאים בגן הוורדים בבית הלבן. "הרשו לי להבהיר: אינני רואה זאת כהכרה בהישגיי שלי, אלא כהכרה בכך שארה"ב מייצגת שאיפות של אנשים בעולם כולו". הוא אמר כי הוא מודע לכך שלאורך ההיסטוריה נעשה שימוש בפרס נובל לא רק כדי לתת כבוד על הישגים מסוימים, אלא גם כדרך לתת תנופה בדרך להגשמת מטרות שונות. "איני מרגיש ראוי להיות בחברה אחת עם כל כך הרבה מחוללי שינויים שזכו בפרס הזה", הצהיר.

     

    אובמה הסביר כי הוא מקבל את הפרס כקריאה למדינות העולם להתמודד עם אתגרי השעה. "האתגרים האלה אינם יכולים לקבל מענה מצד מנהיג אחד בלבד או מדינה אחת", אמר אובמה. "זו הסיבה לכך שהממשל שלי רוצה לפתוח עידן חדש, שבו כל המדינות יהיו חייבות לקחת אחריות עבור העולם שאליו אנחנו שואפים".

     

    "הבּנות עוזרות לשמור על פרופורציות"

    הנשיא האמריקני הכיר בעובדה שבעודו מקבל פרס על השלום, הוא משמש כמפקד העליון של מדינה השקועה במלחמות בעיראק ובאפגניסטן. "עלינו להתמודד עם העולם כפי שאנחנו מכירים אותו", הסביר. הוא ציין כי הוא פועל להביא לסיום המלחמה בעיראק, וכי הוא "מודע גם לעובדה שאנחנו מתמודדים עם ההשפעה של משבר כלכלי בינלאומי שהותיר מיליוני אמריקנים בחיפוש אחר עבודה".


    אובמה בנאומו בבית הלבן (צילום: AP)

     

    במסיבת העיתונאים בוושינגטון סיפר אובמה כיצד נודע לו על הזכייה. "אחרי שקיבלתי את החדשות, בתי מליה נכנסה ואמרה, 'אבא, זכית בפרס נובל, וזה יום ההולדת של בו' (הכלב המשפחתי), ואז אחותה סאשה אמרה, 'ובנוסף, יש לנו סוף שבוע של שלושה ימים'. כך שטוב שיש ילדים כדי לשמור את הדברים בפרספקטיבה".

     

    אובמה ניצל את ההזדמנות כדי לשוב ולהזכיר ש"איננו יכולים לאפשר הפצת נשק גרעיני על-ידי מכחישי שואה" - רמז לנשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, והמדינה שבראשה הוא עומד.

    ברק אובמה עם רעייתו מישל. ייסעו בקרוב לנורבגיה (צילום: AFP)

     

    הנשיא האמריקני התייחס בדבריו גם לסכסוך הישראלי-פלסטיני. הוא אמר כי "על כל האומות לקחת אחריות על שינוי הדרך שבה אנו משתמשים באנרגיה. לא נוכל לתת להבדלים בין אנשים להשפיע על האופן שבו אנו רואים זה את זה, ולכן עלינו לרדוף אחר דרך שונה בה אנו רואים אנשים ממדינות וגזעים שונים, דרך כבוד הדדי ואינטרסים משותפים. יש לעשות מאמץ לשנות, לפעול לכך שישראלים ופלסטינים יחיו בעולם בטוח במדינות משלהם".

     

    מוקדם יותר הודיע ראש ממשלת נורבגיה, יינס סטולטנברג, כי אובמה אישר בשיחת טלפון עמו כי יגיע לאוסלו כדי לקבל את הפרס ב-10 בדצמבר. הערב אישר זאת גם הבית הלבן בהודעה רשמית מטעמו.

     

    נתניהו בירך: "פעל לשלום במזה"ת"

    ועדת הפרס באוסלו בחרה באובמה בשל מה שהוגדר כ"מאמציו המיוחדים לחיזוק הדיפלומטיה בעולם ולשיתוף פעולה בין העמים". הוועדה כתבה בנימוקיה: "לעתים נדירות בלבד הצליח אדם, באותה מידה שאובמה הצליח, ללכוד את תשומת לבו של העולם ולהציג לתושביו תקווה לעתיד טוב יותר. הדיפלומטיה שלו מבוססת על ההבנה שהאנשים המנהיגים את העולם צריכים לעשות זאת על בסיס ערכים וגישות המשותפים לרוב אוכלוסייתו".

     

    מנהיגים רבים בעולם מיהרו לברך את הנשיא האמריקני. נשיא המדינה, שמעון פרס, אמר: "תחת מנהיגותך התחלת להפוך את השלום למציאות, ולהעלות אותו כנושא מרכזי על סדר היום. מירושלים אני מביע בזה את ביטחוני כי פעמוני ההבנה וההידברות בין העמים ישובו לצלצל". 

     

    ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שלח איגרת ברכה לנשיא ארצות הברית. נתניהו כתב: "עד כה נתת השראה לרבים בעולם, וזכייתך בפרס מבטאת את התקווה שנשיאותך תקדם עידן חדש של שלום ופיוס אין מקום שנחוץ לו שלום יותר מהמזרח התיכון, אזור שזוהה במשך תקופה ארוכה עם טרור ושפיכות דמים". ראש הממשלה קיבל פתק על זכייתו של אובמה במהלך פגישתו עם השליח האמריקני, ג'ורג' מיטשל. נתניהו העביר לנשיא האמריקני מסר אישי דרך השליח. 

     

    נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, שלח את ברכתו וציין כי הזכייה "ממחישה את חזרתה של אמריקה ללבבות כל עמי העולם". לדבריו, ועדת הפרס הכירה "בנחישותו המתמדת

     למען זכויות אדם, צדק, וקידום השלום בעולם, בהתאם לצוואתו של המייסד אלפרד נובל". ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, שלח לוושינגטון מכתב ברכה אישי.

     

    גם בארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" שלחו ברכה לאובמה. מהארגון נמסר כי אנשיו מצפים מחתן הפרס הטרי לפעול בצורה החלטית כדי להשיג שלום במזרח התיכון. "הנשיא אובמה נקט כמה צעדים חיוביים בדרך לשיפור מצב זכויות האדם בארצות הברית ומחוצה לה - אך נותרה עבודה רבה בתחום זה", אמרה איירין קאהן, מזכ"לית אמנסטי אינטרנשיונל. "הפרס מגדיל את ציפיותינו מהנשיא אובמה, ואנחנו מקווים שיפעל בצורה נחושה והחלטית כדי להשיג שלום במזרח התיכון".


  •  

    בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: AP
    אובמה. חתן פרס נובל לשנת 2009
    צילום: AP
    מומלצים