שתף קטע נבחר
צילום: JUPITER

השבוע שהיה בעולם: וול סטריט נהנתה מההתיצבות

הדו"חות מוול סטריט והנתונים הכלכליים בארה"ב מסייעים לאופטימיות בשווקים. השבוע מדד דאו ג'ונס עלה ב-4% ונאסד"ק ו-S&P 500 הוסיפו 4.5%. ברננקי אותת על אפשרות להעלאת ריבית - אך זו לא צפוייה להתרחש בקרוב

שעובר הזמן, הנתונים הכלכליים ממשיכים להעיד כי ההתאוששות היא בת קיימא ואיננה רק תיקון לנפילה מוגזמת, או שמא אשליה של אופטימיסטים. כך לדוגמה, מדד מנהלי הרכש למגזר השירותים בארה"ב והגרעון במאזן המסחרי בארה"ב הפתיעו לטובה.

 

גם בזירת המיקרו ההפתעות היו חיוביות. גולדמן זאקס העלה את המלצתו לסקטור הפיננסים מניטרלי לאטרקטיבי, כמו כן, דו"חותיהן של החברות לרבעון השלישי, שהתחילו להתפרסם השבוע, הפתיעו לטובה- כאשר תוצאות כל 6 החברות הראשונות לפרסם מתוך 500 החברות במדד S&P500 הפתיעו לחיוב.

 

בסיכום שבועי, מדד דאו ג'ונס עלה בכ- 4% לרמת 9864 הנקודות, רמתו הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2008. מדד נאסד"ק ו-S&P 500 התחזקו בשיעור של כ-4.5%. זו העלייה השבועית החדה ביותר שנרשמה בוול סטריט מאז זו בחודש יולי.

 

לאור ההתפתחויות והנתונים התנהל השבוע המסחר במניות בעולם במגמה חיובית והעליות התחזקו בסוף השבוע על רקע התבטאותו של נגיד הבנק המרכזי, בן ברננקי, שאמר כי כאשר האינדיקטורים לגבי ההתאוששות יהיו מובהקים המדיניות המוניטרית תתהפך, כלומר, הפד יחזור ויעלה את הריבית. למרות שהעלאת ריבית בארה"ב לא צפוייה לפני אפריל 2010, המשקיעים הגיבו להתבטאות זו במכירת אגרות חוב ממשלתיות, רצו בחזרה לדולר, מתוך צפייה שיהפוך להיות אטרקטיבי יותר, ובכלל אל הנכסים המסוכנים יותר, שהם ברובם מניות וסחורות.

 

העלאת ריבית - על חשבון ההתאוששות?

אומנם הבנק המרכזי באוסטרליה העלה ביום שלישי את שיעור הריבית ברבע אחוז - הראשון מבין מדינות ה-G20 -  אך העלאת ריבית בארה"ב, כמו גם בשאר העולם לא נראית באופק. זאת, מחשש שהיא תעכב את ההתאוששות. התבטאותו של ברננקי נתפסה כחריגה, למרות שהוא לא אותת על העלאה קרובה, כיוון שבעולם נזהרים בנקים מרכזיים אפילו לאותת על העלאה כזאת.

 

ההיסטוריה והמחזוריות הכלכלית אכן תומכים במעבר של משקיעים לאפיקים מסוכנים יותר עם התקדמות ההתאוששות, אך היציאה הנוכחית מהמשבר מלווה מלבד זו גם בהתייקרות של אג"ח ממשלתיות, הנתפסות כנכס בטוח המתאים לזמנים של כניסה למשבר.

 

אם במעבר מנכסים בטוחים למסוכנים יותר עסקינן, הדולר האמריקני המשיך להיחלש כאמור השבוע, למרות התחזקות קצרה בסוף השבוע (על רקע דבריו של ברננקי), ואף הגיע לשפל של 14 חודשים מול סל ששת המטבעות המובילים מולו. ברקע לירידות, מלבד ההתאוששות הכלכלית, עמדה ועידת ה- G20 שבניגוד להערכות קודמות, לא הוחלט בה על נקיטת צעדים לחיזוק הדולר. 

 

היחלשות הדולר עצמה הבריחה משקיעים אל נכסים בטוחים אלטרנטיביים אליו ותשומת לב מיוחדת משכה עליית מחיר הזהב, שנסק לשיא כל הזמנים ונגע ברמת ה- 1,060 דולר לאונקיה. רבים מעריכים כי הזהב יוכל לשמש הגנה במקרה של התפרצות אינפלציונית, אך מהצד השני רבים מעריכים כי מחירו עלה בשיעור חד מדי ואינו תואם את החששות האינפלציוניים הקיימים.

 

עוד בסחורות, ביום שישי האחרון העלה משרד האנרגיה האמריקני את תחזית הביקוש העולמי לנפט, למרות שמעט קודם לפרסום פורסם נתון המאזן המסחרי של ארה"ב ממנו עלה כי יבוא הנפט לארה"ב התכווץ בצורה מפתיעה. גם הערכות משרד האנרגיה, גם ההתאוששות הכלכלית, גם ירידה מפתיעה של 978 אלף חביות במלאי הנפט בארה"ב וגם שחיקת הדולר לא מצליחים להעלות את מחיר הנפט אל למעלה מסביב המחיר של 70 דולר לחבית, המחיר סביבו הוא "תקוע" כבר כמעט 4 חודשים. האימרה כי מקור האנרגיה השני הטוב ביותר אחרי בנזין הוא בנזין אולי תהיה נכונה גם הפעם וכשיסתיים הניסיון הנוכחי לפרוץ עם אנרגיות חלופיות, יחזרו המשקיעים לנפט ויתמכו בהמשך עליית מחירו.

  

השבוע יחכו המשקיעים לראות מה קורה עם הצרכנים האמריקנים. אומנם ידוע שחלק גדול מהם מובטל ושהם ממשיכים לצמצם את האשראי, אך גם שהפסיקו לצמצם הוצאות ואף חזרו לקנות רכבים באוגוסט. למשקיעים זה לא מספיק, הם רוצים לראות את הצרכנים חוזרים לקניונים ומבזבזים יותר כסף על בגדים, על מדיחי כלים ועל סחורות נוספות.

 

ביום רביעי יפורסמו נתוני המכירות הקמעונאיות לחודש ספטמבר. אלו צפויים להצביע על ירידה, אך בעיקר בשל הירידה במכירות הרכבים החד פעמית; בלעדיה, מעריכים כי גם החודש תירשם בהם עליה מתונה. נתוני המחירים לצרכן בארה"ב שיפורסמו ביום חמישי יעזרו להבין אם הביקושים חזקים ואם יש מקום להתחיל לחשוש מאינפלציה.

 

הכותב הוא כלכלן מאקרו בבית ההשקעות כלל פיננסים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריבית תעלה כשהמצב ישתפר. ברננקי
צילום: רויטרס
מומלצים