שתף קטע נבחר

ללא סיוע: רקדנים מה"בר-נוער" משותקים ברגליים

שניים מהנפגעים בטבח ב"בר-נוער" עדיין מאושפזים ולא יכולים ללכת. "הם לומדים לבנות חיים אחרים, זה מעורר השראה", מספר עובד סוציאלי. גם משפחות נפגעים אחרים מתקשות לישון בלילה, בינתיים בלי סיוע והכרה בבניהם כנפגעי פעולות איבה

עשרה שבועות חלפו מאז הטבח במועדון "בר-נוער" בבית אגודת הקהילה הגאה בתל-אביב, מתקפת הירי שבה נרצחו ניר כץ וליז טרובישי ונפצעו 13 בני נוער וצעירים. שני פצועים עדיין מאושפזים, רבים אחרים משתקמים מהפגיעות הפיזיות והנפשיות - בינתיים, בלי הרבה עזרה כספית מהמדינה.

 

בימי ההלם לאחר האירוע, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "הרעיון שמישהו נכנס למועדון נוער, ומתחיל לבצע רצח סדרתי, זה סממן של פיגוע טרור". הוא שמע את הבקשות להכיר בנפגעי הירי כנפגעי פעולות איבה והבטיח לקדם את ענייני הקהילה ההומו-לסבית. בארגון הנוער הגאה ("איגי") החליטו שלא לחכות.

 

"ההכרה באירוע כאירוע טרור בחיתוליה", אמר אמש (יום א') ל-ynet אבנר דפני, מנכ"ל "איגי". "בינתיים יש לא מעט משפחות שזקוקות לעזרה, אנשים שעזבו את העבודה כדי לסייע לילדים ומי שזקוקים לסיוע כלכלי כדי לשפץ בית ולהתאימו לילד נכה. הם לא יכולים לחכות לתקציבי המדינה. פתחנו קרן לגיוס כספים מנקודת הנחה שהמדינה לא תסייע כל כך מהר".


אחרי הטבח. "המשפחות לא יודעות למי לפנות" (צילום: AP)

 

מתנדב המלווה מקרוב את הנפגעים שעדיין מאושפזים, סיפר: "משפחות הנפגעים מאוד מוטרדות ממה שיהיה אחרי השיקום, כשיעמדו בפני מצב בו אין להם תמיכה שיש לנפגע טרור, עם ילד נכה - גם אם הוא נכה רק כרגע.

יש תהיות מה יהיה כשלא יוכלו לפרנס אותו, איך מחזירים אותו הביתה לבניין מגורים, איך דואגים לו לניידוּת. זו דאגה ברמה של לא לישון בלילה, והמשפחות לא יודעות למי לפנות".

 

שני הפצועים שעדיין מאושפזים בבית החולים, בן 15 ובן 19, נפגעו בגבם. "הם היו רקדנים, ומתמודדים עכשיו עם העובדה שהם לא יכולים ללכת, והרופאים לא יכולים להבטיח שיוכלו לעשות את זה בעתיד. יש להם יכולת להזיז ידיים וזהו. החיים שלהם היו בתנועה, והיום הם צריכים ללמוד איך לבנות חיים אחרים", סיפר המתנדב.

 

לדברי העובד הסוציאלי, "יש משהו שמעורר המון השראה ביכולת שלהם לא לוותר. אנחנו חוזרים לשגרה, אבל שוכחים שיש אנשים בחדרים סגורים שהם רק בתחילת הדרך של ההתמודדות. הם עושים את צעדיהם הראשונים".

 

אבא מתקשה להתמודד, אחד הפצועים לא חזר הביתה

תהליך ההחלמה לא פשוט עבור חלק מהנפגעים שהוצאו מהארון בעל כורחם, וחסרים סביבה תומכת להתמודדות עם המצב החדש. "ההתחלה הייתה קשה עבור רבים מהנפגעים, במיוחד ביומיים-שלושה לאחר הפיגוע. יש עדיין קשיים אבל זה משתפר", סיפר דפני.

 

לדבריו, "בחור אחד שנפגע מכדור שנכנס מצד אחד ויצא מאחר עדיין עם גבס על היד, וצפויים לו עוד כמה ניתוחים קדימה. אמא שלו תומכת בו מאוד ולא עוזבת אותו, אבל לאבא ולאחים שלו מאוד קשה עם המצב החדש ולכן הוא לא חזר הביתה".

 

בצל הדאגה מהשכחת הנושא, יעלה הערב במרכז המופעים של האוניברסיטה העממית בתל-אביב מחזה המשך לפרויקט "לאראמי" בחסות ארגון הנוער ואיגוד המפיקים העצמאיים בתיאטרון .

המחזה המקורי סיפר על מתיו שפרד, פעיל למען זכויות הקהילה הגאה, שנרצח באכזריות באוקטובר 1998 בעיירה אמריקנית. המשכו, "אפילוג", עוסק בהכחשת העיירה האמריקנית בה אירע הרצח כי מדובר בפשע שנאה. הוא צפוי לעלות במקביל ב-120 ערים ברחבי העולם. בארגון הנוער מבטיחים שהכנסות המופע יוקדשו לפצועי תקרית הירי הרצחנית.

 

"אני לא מזהה את ההכחשה ההיא בישראל, אך זהו מחזה אזהרה כי אנחנו חברה שכחנית", סיפר ל-ynet השחקן יפתח מזרחי, מפיק האירוע שסייע לנועה רז בתרגום המחזה. "אנחנו רגילים לחיות בצל אירועים מחרידים ויש גבול עד מתי אפשר לומר לאנשים - תתעוררו. אנחנו לא רוצים שעוד כמה שנים מישהו יטיל ספק שמה שקרה בברנוער היה נגד הומואים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחרי הרצח. "אנשים עזבו את העבודה"
צילום: AFP
נתניהו הבטיח לקדם את ענייני הקהילה
צילום: משה מילנר, לע"מ
שחקני "אפילוג"
צילום: אילן ספירא
מומלצים