שתף קטע נבחר

הבנקים החלו להשיב כספים של נספי השואה

לראשונה בישראל: הבנקים לאומי, הפועלים ודיסקונט העבירו לחברה להשבת רכוש נספי השואה כ-25 מיליון שקל מחשבונות רדומים. בימים הקורבים צפויה החברה להעביר את הכספים לאלפי יורשים של הנספים. מנכ"ל החברה: "עד סוף השנה נגיע להסדר עם שאר הבנקים על שחרור יתר הכספים"

עוול היסטורי בן יותר מ-60 שנה תוקן. הבנקים לאומי, הפועלים ודיסקונט העבירו לחברה להשבת רכוש נספי השואה כ-25 מיליון שקל מחשבונות רדומים. בימים הקורבים צפויה החברה להעביר את הכספים לאלפי יורשים של הנספים. זו הפעם הראשונה שבה בנקים ישראלים, המחזיקים בכספי חשבונות יהודי אירופה שנספו בשואה, משיבים כספים לחברה להשבת הנכסים של נספי השואה.

 

בימים הקרובים צפויה החברה להעביר לאלפי יורשי הנספים את כספי החשבונות שהוחזקו בבנק פועלים ודיסקונט וחלק מהכספים המוחזקים בבנק לאומי. בשלב ראשון יועברו כ-25 מיליון שקל שהועברו מבנקים אלה, אך בחודשים הקרובים מתכננת החברה להחזיר ליורשים ולניצולי שואה יותר מ-400 מיליון שקל, לאחר שסכום זה יועבר אליה מהבנקים.

 

הסכום הראשוני התקבל בתום כשנתיים של משא ומתן עם הבנקים. דיסקונט העביר לחברה תשלום מ-110 חשבונות בשווי של 1.2 מיליון שקל, ובנק פועלים העביר תשלום מ-67 חשבונות בסכום של 1.3 מיליון שקל. בנקים אלה צפוייים להעביר בקרוב מאות מיליוני שקלים נוספים.

 

כמו כן יושבו ליורשים כ-20 מיליון שקל שהעביר לחברה בנק לאומי. בסך הכל צפוי לאומי להעביר יותר מ-250 מיליון שקל. החברה להשבת כספי נספי השואה תבעה לפני כמה חודשים את לאומי בגין כ-3,500 חשבונות של נספים. עם זאת הצדדים פנו להליך בוררות, שבו נקבע כי היא לשלושה חודשים ובחברה ערוכים להשיב את הכספים לאלפי יורשים וניצולי שואה נוספים.

 

לעומת בנקים אלו – בנק המזרחי ובנק מרכנתיל דיסקונט אשר מחזיקים אף הם בכספי נספים, עדיין מסרבים להעביר לחברה את הכספים המצויים בידם. חבות בנק המזרחי עומדת, בשלב זה, על כ-20 מיליון שקל וחבות מרכנתיל עומדת על כ-11.5 מיליון שקל.

 

מבצע כלל עולמי לאיתור היורשים

רכוש הנספים יועבר בראש ובראשונה ליורשי הנספים אשר אותרו על יד החברה ואומתו כבעלי הזכויות החוקיים של הנכסים. עד כה הוגשו לחברה כ-3,000 בקשות הנוגעות לחשבונות הבנקים ע"י יורשים מכל העולם וע"פ החלטת החברה, תינתן קדימות לטיפול בבקשותיהם של יורשים בישראל המוכרים כניצולי שואה ובבקשות יורשים קשישים.

 

במקביל, פועלת החברה לאיתור יורשים נוספים בארץ וברחבי העולם ואף תשיק בקרוב מבצע כלל עולמי וראשון מסוגו לאיתור יורשים המוני. במסגרת המבצע תקרא החברה לציבור לסייע לה באיתור משפחות נספי שואה ובקבלת מידע אודות נספים, על מנת להאיץ את השבת הכספים ליורשים ולניצולי שואה. על פי החוק, כספים אשר להם לא ימצאו יורשים, יועברו על ידי החברה ישירות כסיוע לניצולי שואה.

 

דרישת החברה לבנקים נובעת מהוראות החוק שנועד להסדיר את סוגיית רכוש נספי השואה שהופקד או נרכש בארץ לפני מלחמת העולם השנייה על ידי יהודים באירופה. החוק קובע כי כל מי שמחזיק בישראל נכסים של נספי שואה חייב להעבירם לחברה לאיתור ולהשבת נכסי נספי השואה, אשר תשיבם ליורשי הנספים.

 

היקף חובם של הבנקים נקבע על סמך בדיקה שערכה החברה באמצעות משרדי רו"ח, אשר נסמכה במקור על ממצאי ועדת החקירה הפרלמנטרית שפעלה בכנסת בין השנים 2000-2005. חבות זו כוללת גם הפרשי ריבית והצמדה עבור התקופה בה החזיקו הבנקים בחשבונות.

  

"למימד הזמן משמעות קריטית"

"אני מברך את הנהלות הבנקים על ההכרה בחבותם כלפי הנספים בשואה ועל החזרת כספיהם", אמר היום (ג') יו"ר החברה, מנחם אריאב. אריאב הוסיף כי החברה תמשיך לפעול בכל האמצעים לקבלת כל רכוש הנספים שעדיין מוחזק בידי גורמים שונים, לרבות מדינת ישראל, קק"ל ועוד.

 

"למימד הזמן משמעות קריטית עבור הניצולים והיורשים" אמר מנכ"ל החברה, צבי קנור וקרא להנהלות בנק המזרחי ומרכנתיל דיסקונט, שעדיין מחזיקים ברכוש הנספים, להשיבו לאלתר כדי לאפשר עשיית צדק היסטורי עם הנספים ויורשיהם.

 

החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה הוקמה בשנת 2006 מכוח חוק מיוחד במטרה לעשות צדק היסטורי עם הנספים בשואה על ידי איתור והשבת נכסי הנספים המצויים בישראל. בנוסף, הוסמכה החברה לעשות שימוש בכל אותם נכסים שלא ימצאו להם יורשים, לצורך סיוע לניצולי שואה הזקוקים לכך, תמיכה במוסדות ובגופים שמטרתם סיוע לניצולי שואה וכן לתיעוד, חינוך הסברה והנצחה של זכר השואה והנספים בה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כספי הנספים יושבו ליורשיהם
צילום: משה מילנר, לע"מ
צילום: חגי אהרון
מנחם אריאב. מברך על החלטת הבנקים
צילום: חגי אהרון
עד כה הוגשו 3,000 בקשות
צילום: רויטרס
מומלצים