שתף קטע נבחר

ועדת חקירה? הקבינט יוזם יחידה נגד גולדסטון

ברק הצליח למנוע דיון בקבינט לביטחון לאומי בעניין הקמת ועדת חקירה בנושא "עופרת יצוקה". לעומת זאת, הוחלט להקים יחידה במשרד החוץ למלחמה בדו"ח גולדסטון ובהשלכותיו המשפטיות. הקבינט צירף 50 ארגונים לרשימת ארגוני הטרור

תביעת שר הביטחון, אהוד ברק, מנעה היום (ג') דיון בקבינט בנושא הקמת ועדת חקירה בנושא "עופרת יצוקה". ברק, אשר סבור שהקמת ועדת חקירה ישראלית תגרום נזק בינלאומי גדול יותר לישראל, נתן בקבינט גיבוי מלא לצה"ל ולפעולותיו במהלך המבצע בעזה.

 

לעומת זאת, החליט הקבינט לביטחון לאומי להקים יחידה למלחמה בדו"ח גולדסטון ובהשלכותיו המשפטיות והבינלאומיות. יחידה זאת תהיה כפופה למשרד החוץ, ותערב גורמים ממשרדי הממשלה הרלוונטיים, כמו משרד הביטחון ומשרד החוץ,

למאבק בגל הגואה של תביעות נגד ישראל וטיפול בהתפתחויות הדו"ח שאומץ על ידי המועצה לזכויות האדם. יחידה זאת תהיה החזית הישראלית להיערכות לקראת דיון אפשרי בדו"ח גולדסטון במועצת הביטחון של האו"ם בחודש דצמבר.

 

כמו כן, החליט היום הקבינט לביטחון לאומי להוסיף רשימה של 50 ארגונים לרשימת ארגוני הטרור. מדובר בארגונים פרו-פלסטיניים, פרו-איראניים וארגוני איסלאם קיצוני עולמיים, שישראל תיאבק בהם במישור הבינלאומי ובמישורים נוספים. הרשימה תועבר לידידות של ישראל, כדי להוסיף משאבים לפעולה נגד הארגונים שמסכנים לא רק את ישראל, אלא את הקהילה הבינלאומית כולה.

 

ראש הממשלה יישר קו עם ברק

למרות הצהרות שהשמיעו שרים ונכונות של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לבחון את נושא הקמת ועדת חקירה ישראלית, פעולת שר הביטחון מנעה כל דיון בנושא בקבינט לביטחון לאומי. עמדת ברק זכתה לגיבוי של ראש הממשלה וגם המטה לביטחון לאומי ברשות עוזי ארד, הכפוף לראש הממשלה והאמון על הכנת תכני דיוני הקבינט, יישר קו עם מאמץ זה ומנע דיון בו.

 

העלאת האופציה לדיון בהקמת ועדת חקירה ישראלית פנימית לעופרת יצוקה, הינה פועל יוצא של דרישת יו"ר ועדת החקירה של האו"ם, רצ'רד גולדסטון, שנתן לישראל ולחמאס ארכה של חצי שנה לבדוק את התנהלותם במבצע. בשבוע שעבר הצטרפו לדרישה גם מדינות ידידות של ישראל, כמו בריטניה וצרפת. זאת בנוסף למדינות הגוש האיראני-ערבי, שאיתן הצביעו רוסיה, הודו וסין, אשר קבעו שהמועצה לזכויות אדם תאמץ את דו"ח גולדסטון ותעבירו למטה האו"ם בניו-יורק.

 

בעקבות זאת, נערכה חשיבה מחודשת אצל שרים אחדים ואצל גורמים משפטיים, בעיקר בלשכת היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז. גורמים אלה סברו שבדיקה ישראלית פנימית בדרג גבוה של טענות גולדסטון, עשויה להעמיד את ישראל במקום טוב יותר מול הקהילה הבינלאומית. ערב כינוס הקבינט דאגו שרים אלה להדליף מידע לתקשורת, לפיו הפורום ידון בהצעה שתונח על השולחן. אלא שכאמור, התערבות שר הביטחון אהוד ברק, המגבה את עמדתו החד-משמעית של הרמטכ"ל גבי אשכנזי, מנעה את העלאת הנושא היום.

 

ראש הממשלה, שלא גיבש עדיין דעה סופית בעניין התביעה להקמת ועדת חקירה ישראלית, נמנע מלהתערב באופן גלוי. אך כאמור, יועצו לביטחון לאומי, עוזי ארד, יישר קו עם עמדת מערכת הביטחון, ובקביעת תוכן הישיבה היום לא העלה את הנושא על סדר היום. יתרה מזאת, המטה לביטחון לאומי החליט שאם הנושא יעלה על שולחן הדיונים ביוזמת היועץ המשפטי לממשלה, או אחד השרים, הנושא יירשם בפרוטוקול, אך לא תתקבלנה כל הכרעות בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהוד ברק. גיבוי מלא לצה"ל
צילום: גיל יוחנן
נתניהו. יישר קו עם ברק
צילום: אוליבייה פיטוסי , ג'יני
מומלצים