שתף קטע נבחר

למה לא נכנסנו ל-OECD - כי נשים וערבים מופלים

גורמים בארגון מתחו ביקורת על פערי השכר בישראל בין נשים לגברים ובין ערבים ליהודים. משלחת שרים מיוחדת יצאה לפריז כדי לשכנע את ראשי הארגון שהם טועים

זה ארבע שנים מנסה ישראל להתקבל לארגון ה-OECD, הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי, אך אישור קבלתה מתעכב עוד ועוד. בימים אלה יצא המרצע מן השק: הסיבה לעיכוב היא טענתן של מדינות בארגון, כי ישראל אינה עונה על קריטריון בסיסי שיש לקיים כתנאי לקבלה בארגון – שוויון בתשלומי השכר – ומפלה לרעה את הערבים והנשים בישראל, במידה משמעותית, בשכרם מול יהודים וגברים.

 

 

ל"ממון" נודע שגורמים בארגון מתחו ביקורת קשה על ישראל בשל פערי השכר בין יהודים לערבים ובין גברים לנשים, וכי אי-תיקון ליקוי זה יגרום לדחייה נוספת בקבלתה של ישראל לארגון הכלכלי היוקרתי בעולם. ראוי לציין שקבלת כל מדינה נוספת לארגון מחייבת את הסכמת כל חברות הארגון, 30 במספר. מספיקה התנגדות של מדינה אחת כדי לדחות את הדיון בקבלת מדינה חדשה לארגון.

 

ככל הידוע, לא מעט מדינות התריעו לאחרונה על הקיפוח בשכר בישראל, בעיקר זה של הסקטור הערבי, ולכן נזקקת ישראל כעת למסע שכנוע מיוחד כדי לקדם את צירופה לארגון. "אם לא נשפר את דרכינו באפליית המגזר הערבי בשכר – לא נתקבל לארגון", התריע אתמול ל"ממון" השר לענייני מיעוטים, אבישי ברוורמן, שיצא במסגרת משלחת רמת דרג, כדי לנסות ולשכנע את ראשי הארגון לצרף אליו את ישראל למרות פערי השכר.

 

המשלחת, נדירה מסוגה, יצאה לפריז בראשות שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בנימין בן אליעזר, שבה חבר גם שר הרווחה והשירותים החברתיים, יצחק הרצוג. מלבד שלושת השרים כוללת המשלחת גם את מנכ"ל הביטוח הלאומי אסתר דומיניסיני, והיא תציג בפריז היום את מדיניות התעסוקה והרווחה של ישראל בפני ועדת התעסוקה העבודה והרווחה של הארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי. 

 

שלושה השרים ינסו לשכנע את ראשי הארגון שישראל מקיימת את כל כללי הארגון: הצמיחה בה גבוהה, האבטלה נמוכה יחסית והחלה כבר לרדת מחדש, האינפלציה בשיעור סביר וקרוב ליעד שקבעה הממשלה וההשקעות במשק שוב גדלות. כמובן שהשרים יבהירו, כי ייעשה מאמץ רב להקטין את פערי השכר בישראל ולמנוע אפליה כלפי ערבים ונשים.

 

הדיון הוא חלק מתהליך ההצטרפות של ישראל כחברה בארגון ה-OECD, שבו חברות 30 מדינות שחולקות מחויבות לערכים של דמוקרטיה, שקיפות ודבקות בערכי כלכלת שוק ופיתוח כלכלי. ישראל מועמדת זה ארבע שנים להצטרף לארגון ומאז נובמבר 2007 נפתח רשמית מו"מ על ההצטרפות לארגון היוקרתי, יחד עם ארבע מדינות נוספות: צ'ילה, אסטוניה, רוסיה וסלובניה.

 

ועדת התעסוקה והרווחה היא אחת מתוך 18 ועדות ב-OECD, שבוחנות את התאמתה של ישראל לנורמות ועקרונות המקובלים בארגון, מבחינת חקיקה, מדיניות והיישום בפועל. הדיון היום מהווה שלב מתקדם ומכריע בהליך הבחינה על ידי ועדת ELSA לקראת גיבוש המלצתה למועצת ה-OECD.

 

בחודשים האחרונים התקיימה עבודת מטה נרחבת של כל משרדי הממשלה הנוגעים לעניין, בשיתוף פעולה עם מזכירות ארגון ה-OECD, לרבות אירוח של משלחת מקצועית מהארגון היוקרתי בחודש אפריל השנה בארץ.

 

שר הרווחה, יצחק הרצוג, אמר אתמול (ד'), לקראת הדיון: "הצטרפות ישראל ל-OECD תהיה הישג מדיני חשוב במיתוגה כמדינת רווחה, הנמנית עם המדינות המתקדמות בעולם בתחום זה".

 

שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר אמר: "אני מתכוון להדגיש את המאמצים של המשרד בחיזוק האוכלוסיות החלשות בשוק התעסוקה, בעיקר בני מיעוטים וכן התוכניות שמשרדו מוביל להתמודדות עם האבטלה לאור המשבר הפיננסי שפקד את העולם כולו".

 

השר לענייני מיעוטים, פרופ' אבישי ברוורמן יציג בוועידה את התוכניות והמאמצים להגברת התעסוקה ושילובם של אזרחי ישראל הערבים, הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי עם דגש על תעסוקת הנשים. לדבריו, "שילוב זה של אזרחי ישראל הערבים יגדיל משמעותית את התוצר הלאומי הגולמי של מדינת ישראל ויצמצם את אי השוויון".

 

פרופ' ברוורמן ציין כי "לצירופה של ישראל ל-OECD חשיבות עליונה למיצובה של ישראל כמדינה המאמצת את הסטנדרטים של המדינות המפותחות. במקביל, תוביל ההצטרפות לצמיחה מאוזנת עבור כל אזרחיה, שתהיה ללא שום אפליה".

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים