שתף קטע נבחר

בדקנו את Ubuntu 9.10: תחליף ל-Windows

על אף היצע מרשים של יישומים, עליית מערכת בזמני שיא ושיפורים בתמיכה לחומרה, הגירסה האחרונה של אובונטו, המתחרה החינמית ל-Windows מאכזבת. בדקנו

אתמול (ה') שוחררה באופן רשמי גרסתה הסופית של ה"קואלה הקארמית", הלא היא גרסה 9.10 של מערכת ההפעלה אובונטו המבוססת על לינוקס. יתרונה הגדול, ללא ספק, הוא היותה מערכת הפעלה מלאה, כלומר תחליף ל-Windows המוכרת, חופשית ושימושית למשתמש הממוצע וכל זאת חינם לכל דורש. באומרנו זאת, דווקא גירסה זו של

מערכת ההפעלה המוצלחת למדי אובונטו, צפויה לאכזב משתמשים בכלל ואת דוברי העברית בפרט.

 

 

הגרסה שנבדקה היא גרסת טרום-שחרור (RC) ולכן יכול להיות שחלק מהתקלות בהן נתקלנו תוקנו כבר בגרסה הסופית.

 

התקנה: מהירה, יפה אך מטעה

מערכת ההתקנה החדשה שסופקה עם הפצה זו בהחלט מזכירה את מסכי ההתקנה של המתחרה מיקרוסופט ומלאה במלל שיווקי המספר על תכונותיה של המערכת. ההתקנה הייתה מהירה במיוחד – כ-18 דקות על מחשב די מיושן.

 

ובניגוד מוחלט להתקנה של הפצת אובונטו 9.04, ההתקנה של 9.10 לא איתרה חשבונות במערכת החלונות שכבר הייתה מותקנת על מחשב הבדיקה, ולכן לא התאפשר יבוא של הגדרות משתמש למערכת החדשה בשלב זה. מסך היבוא אמנם הופיע, אך היה ריק מתוכן.

 

בתחילת ההתקנה הוצע לבחור שפת התקנה, שתהווה גם את שפת הממשק של המערכת שתותקן. בחרנו בעברית ועל אף שההתקנה אכן עברה במלואה בשפה העברית, עם עליית המערכת ציפתה לנו הפתעה לא נעימה.

 

תמיכה בעברית: קשיי שפה

עם עלייתה הראשונה של המערכת, הופתענו לראות ממשק באנגלית, בניגוד לחוויית ההתקנה החלקה של 9.04, ההפצה שקדמה לנוכחית, בה כבר עם עלייתה של המערכת לראשונה ראינו ממשק עברי מלא ונוח.

 

מספר רגעים לאחר העליה, ובעודנו תוהים למה השפה שבה בחרנו להתקין את המערכת הותקנה חלקית בלבד, עלה חלון שהודיע ששפת המערכת מותקנת באופן חלקי ויש צורך בהורדת קבצים נוספים להפעלת הממשק. כמובן שהורדת קבצים אלו דרשה חיבור לאינטרנט וארכה מספר דקות. מלבד הקבצים הדרושים להפעלת הממשק, הורדו גם קבצי העזרה בעברית של שלל התוכנות המותקנות המציעות סיוע גם לדוברי העברית - בשפת אמם.

 


 

לאחר אתחול המערכת, הממשק העברי אמנם עלה בהצלחה, אך טרם התאפשר לנו להקליד בעברית משום מה. ניסיון להגדיר אמצעי קלט בעברית באמצעות ממשק התמיכה בשפות, אך זה כשל – אפשרות זו פשוט הייתה אפורה. לבסוף, הצלחנו להתקין את המקלדת לעברית דווקא באמצעות חלון הכניסה למערכת, בו ניתן לבחור את שפת הקלט שהיא ברירת המחדל בכניסה למערכת ההפעלה ובתפריט זה ניתן להוסיף גם שפות קלט נוספות.

 

חשוב לציין שבהפצה הקודמת, 9.04 או בשם הקוד שלה, Jaunty Jackalope, התקנת המערכת לרבות ממשק ההתקנה בעברית ואמצעי הקלט עברו חלק וללא צורך בהורדה אלא בהתקנה ישירה מהדיסק. בגירסה הנוכחית חלה נסיגה במקום שיפור. מרגיז.

 

ממשק: אלגנטי ונוח

ממשק המשתמש שלוטש מאז ההפצה האחרונה בהחלט מרשים, הן מבחינת "חוויית הטעינה" הגרפית של מערכת והן מבחינת מראה שולחן העבודה. התפריטים אינטואטיביים וקלים להתמצאות, על אף שאולי כדאי למפתחי הממשק לשקול להכניס פריטים בתפריטי המערכת (ניהול והעדפות) לתת-תפריטים, כך שלא ניאלץ לחפש ברשימה ארוכה של פריטים את ההגדרה שברצוננו לשנות.

 

שני שיפורים נוספים בממשק הם מנהל הטעינה החדש המאפשר לבחור את מערכת ההפעלה להעלות (שימושי במיוחד לאלו מאיתנו המריצים לינוקס על מחשב עליו מותקנת גם מערכת חלונות) שעבר מתיחת פנים, וכן ממשק הכניסה למערכת המאפשר כעת לבחור משתמש מרשימה עם תמונות, בדומה לחלונות XP.

 

אולי מדובר בירידה ברמת האבטחה עבור משתמשים המנוסים להקיש ידנית את שם המשתמש והסיסמה, אבל הנוחות עבור משתמשים ביתיים היא רבה יותר.

 

הממשק העברי, משהצלחנו להתקינו, נתמך בנוסף למערכת ההפעלה גם בחלק מהתוכנות המותקנות עמה כמו יישומי המשרד ותוכנת הגרפיקה GIMP.

 

ניהול תוכנות: הכל במרחק לחיצה

אחד החידושים המשמעותיים עבור המשתמש הממוצע הוא מנהל התוכנות של אובונטו, הדומה ל"הוספה והסרה של תוכניות" של מיקרוסופט, אך מתעלה עליו, בין היתר בזכות היכולת שלו לאתר והציע להורדה פתרונות קוד פתוח חינמיים עבור כמעט כל מטרה.

 


 

למי שרגיל למנהל החבילות המורחב מהפצות קודמות, סינפטיק, הוא עדיין שם, מופיע בתפריט הניהול. כמובן, אם התוכנות הכלולות בברירת המחדל של המערכת אינן מוצאות חן בעיניכם, במאגר התוכנות במנהל התוכנות תמצאו אלטרנטיבות לרוב.

 

חידוש נוסף במערכת ניהול היישומים היא ההבטחה להציע גם תוכנות שאינן חינם באמצעות מנהל התוכנות, מהלך שעשוי להביא למפתחת אובונטו, קנוניקל, הכנסות מחנות תוכנות דומה לאלה שפורחות בשוק הסלולר כפטריות לאחר הגשם.

 


 

שתי מילים על אובונטו אחד

מכירת תוכנות מתוך מערכת ההפעלה אינה מהווה את מנוע הרווח היחיד שמנסה קנוניקל להחדיר למערכת ההפעלה בהפצת 9.10. שרות נוסף עליו כתבו בעבר ולו נקדיש סקירה נרחבת בנפרד הוא שירות אחסון ושיתוף קבצים Ubuntu One הדומה לשרותים כמו Drop Box, אך מוטמע באופן נוח במערכת ההפעלה. כל משתמש יוכל לפתוח חשבון חינם של שני גיגה אחסון - בעוד עבור שטח נוסף יאלץ לשלם.

 

מולטימדיה: טעון שיפור

אובונטו 9.10 מגיעה מצוידת בנגן וידאו נוח לשימוש וכן נגן מוזיקה המכיל גם אפשרויות קניית מוזיקה בחנויות מקוונות וכן התחברות לשרותים כגון last.fm.

 


 

בניסיון לנגן קובץ MPEG-1 התבקשנו להוריד מקודד (קודק) שמצדו העלה חלון מבהיל משהו, המזהיר שחלקים בתוכנה שאני עומדים להתקין מכילים פטנטים מוגנים בזכויות יוצרים ומסבירים את תנאי השימוש בהם (אם יש לך רישיון לשימוש בהם או שהשימוש הינו למחקר בלבד). לאחר הורדת המקודד, הקובץ סירב להתנגן עד לאחרי הפעלה מחודשת של הנגן. מכאן נגינת הקובץ פעלה חלק, פרט לכך שפס התקדמות הווידאו היה הפוך בכיוונו ממה שאנו רגילים אליו, כנראה בגלל גיור המערכת.

 

גם תוכנת צריבה עם ממשק בעברית כלולה בהתקנת המערכת וגם כאן לא נצפו בעיות מיוחדות בתפעול.

 


 

אינטרנט: האבולוציה, האמפתיה והשועל

אובונטו 9.10 מכילה בהתקנתה הבסיסית את דפדפן פיירפוקס 3.5.3 ותוכנת Evolution לניהול דוא"ל, יומן ואנשי קשר. התוכנה מאפשרת בין היתר התחברות ב-IMAP לחשבונות דואר אלקטרוני ארגוני.

 

את תוכנת המסרים המידיים פידג'ין מההפצות הקודמות החליפה Empathy, בעלת ממשק דומה מאוד, ותמיכה רחבה בשלל רשתות מסרים מיידים לרבות גוגל טוק, מסנג'ר ו-IRC. בדיקת האיות בעברית הוטמעה בתוכנה אך יש צורך להפעיל אותה ידנית בתפריט העדפות. מערכת זו כוללת אפשרויות שאינן נמצאות בפידג'ין הותיקה כגון תמיכה ב-VoIP ושיחות וידאו.

 

המערכת כוללת גם לקוח רשת ביטורנט מובנה Transmission עם ממשק עברי.

 

אבטחה ועסקים: המשרד פתוח ובטוח

הפצת אובונטו 9.10 מצוידת בחבילת יישומי משרד של Open Office בגרסה 3.1 המכיל מעבד תמלילים, תוכנת גיליונות אלקטרוניים, מצגות וכן מילון שלמרבה הצער אינו תומך בעברית. מה שכן יש לחבילה להציע זה בודק איות עברי מובנה המותקן עם התקנת התמיכה בשפה העברית. בסך הכל, מדובר מהחבילה המוכרת כבר לרבים בוודאי מחלונות, וכאן לא צפויות בעיות הגירה מיוחדות למי שמגיע מחלונות.

  

עם כל נוזקה חדשה או וירוס המשתוללים ברשת ומכוונים למשתמשי החלונות, עולות הטענות שבלינוקס זה לא היה קורה. ואכן, מערכת ההפעלה הבנויה מבסיסה להיות מותאמת לאבטחה ברמת שרתים, מספקת לרוב אבטחה ברמה גבוהה הרבה יותר מזו שיכולה לספק חלונות, ללא ספק.

 

מערכת אובונטו מספקת הצפנה של כונני המחשב, במידה ואתם דואגים שמא הנייד שלכם ייגנב או ייפול לידיים הלא נכונות. מדובר בתכונה חשובה במיוחד עבור עסקים המחויבים בהצפנת מידע רגיש. מערכת ההפעלה חלונות 7 של המתחרה מיקרוסופט כוללת את מערכת BitLocker אך ורק בגרסת חלונות היקרה המיועדת לתאגידים או משתמשים הזקוקים לאפשרויות מתקדמות. מדובר ברישיון העולה בארצות הברית כ-319.99 דולר, וכאן התכונה הזו ניתנת בחינם. יפה.

 

מה עוד חדש?

עבור משתמשי לינוקס ותיקים, עיקר העניין הוא בחידושים ובעדכונים "מתחת למכסה המנוע”. הפצת 9.10 בנויה עם גרסת ליבה (קרנל) 2.6.31 המציעה שיפורים משמעותיים כגון ניהול זיכרון טוב יותר ותמיכה משופרת במערכת הקבצים ext4, עם גישה מהירה יותר לקבצים ותיקיות ומיועדת בעיקר לשרתים. באופן כללי, עיקר השיפורים בהפצה זו נוגעים למהירות הפעלה, תגובה ועיבוד נתונים גם על חומרה שאינה חדישה.

 

עוד שופרה תמיכה בכרטיסי מסך עם שבבי אינטל, שהייתה קצת בעייתית בעבר, וכן הפצה זו תומכת לראשונה בתקן USB 3.0.

 

השורה התחתונה: עוד לא חלונות

מערכת ההפעלה אובונטו לא תעלה לכם דבר פרט לאותן 18 דקות התקנה, תקליטור ריק וכן רוחב הפס להורדת קובץ תמונת דיסק ההתקנה. בתמורה היא מספקת מענה חוקי, חינמי ונוח למשתמש הממוצע גם בלי צורך בהשקעה ברישיון תוכנה למערכת ההפעלה (Windows 7 נמכרת ב-599 שקלים לפחות). 

 

אך בכל זאת, היא עדיין אינה בשלה להחליף את חלונות אליה רגילים רובנו. על אף ששוני הממשק כבר מזמן לא מאיים על המשתמשים, שכבר הסתגלו לממשק הסלולרי, קונסולת המשחקים ונגנים ניידים, אובונטו 9.10 אינה מקדמת את בשורת הקוד הפתוח, ולמרבה הצער על אף המגוון הרחב של תוכנות ויכולות שהיא מציעה, משתמשי חלונות יעדיפו עדיין ברובם לשלם על השדרוג לחלונות 7 מאשר להשקיע זמן בהסתגלות הדרושה לאובונטו.

 

במידה והתקנתם את המערכת ונתקלתם באי-אלו תקלות או דרושה לכם עזרה, פורום משתמשי אובונטו בישראל ישמחו לענות על שאלות ולסיע למשתמשי לינוקס בתחילת דרכם.

 

סייע בהכנת הכתבה: ניב ליליאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים