שתף קטע נבחר
צילום: JUPITER

סיכום שבועי בעולם: הצרכנים האמריקנים במרכז

המסחר בשוקי העולם התנהל השבוע בתנודתיות, עם נטייה לירידות שערים. אי הוודאות בנוגע למצבם של הצרכנים בארה"ב השפיע לרעה על מצב רוחם של המשקיעים

יום המסחר הראשון בשוקי העולם בשבוע שעבר נפתח ביום שני בעליות שערים, בהובלת מניות יצרניות הרכב במזרח. זאת, על רקע פרסום דו"חות טובים מהצפוי של טויוטה ונתוני צמיחה טובים מהצפוי של דרום קוריאה.

 

בהמשך היום גבר החשש כי הממשל האמריקני לא יחדש את הטבות המס לרוכשי בתים. בנוסף, בנק אוף אמריקה הודיע כי יאלץ להנפיק עוד מניות כדי להחזיר את חובו לממשל. בעקבות כך, פנו המשקיעים לאפיקים בטוחים יותר, והדולר החל להתחזק. הסחורות, שמחיריהן נקובים בדולרים, ירדו, ומחיר חבית נפט, למשל, צנח אל מתחת ל-80 דולר לחבית.

 

ביום שלישי הפתיעה את המשקיעים עלייה חדה מהצפוי במחירי הבתים בארה"ב, אך זו לא החזיקה מעמד, ופרסום מדד אמון צרכנים מאכזב במדינה מחק את העליות המוקדמות, והוביל לירידות. למרבה המזל, הודעת IBM באותו יום על הקצאת 5 מיליארד דולר לרכישה חוזרת של ניירות ערך, וחזרת מחיר הנפט לעליות הרגיעו מעט את המשקיעים.

 

עוד באותו יום, בשעה 19:00 (שעון ישראל), התקיימה הנפקת אג"ח ממשלתי אמריקני, השנייה מתוך ארבע שהתקיימו בשבוע שעבר, בסכום כולל של 123 מיליארד דולר.

 

הביקושים להנפקה היו גבוהים בצורה מטרידה, והמשקיעים הבינו שיש לא מעט אנשים שמעדיפים אג"ח ולא מניות, ככל הנראה הצרכנים שנשכחו בינתיים, דבר שהוביל לנפילה של שוקי המניות. בסופו של יום שלישי נסגרו השווקים בירידות קלות.

 

ביום רביעי התפרסמו בארה"ב נתונים מאכזבים לגבי מכירות בתים חדשים, שהובילו לירידות של כ-2% במדדים המובילים. יום חמישי החל גם הוא בירידות, אך שינה כיוון לאחר פרסום נתוני התוצר המעודדים, שהראו כי הכלכלה הגדולה בעולם צמחה ב-3.5% ברבעון השלישי.

 

למרות ההסברים על כך שחלק גדול מהצמיחה מוסבר בהתערבות חד פעמית של הממשל בעידוד תעשיות הרכב והנדל"ן, המשקיעים לא הצליחו להסתיר את תחושת ההקלה, שאף חוזקה בנתונים על ירידה במספר דורשי דמי האבטלה בארה"ב.

 

אך החגיגה הסתיימה כבר ביום שישי - כשאנחנו בישראל היינו עסוקים בשחייה ברחובות, בארה"ב התאכזבו המשקיעים מנתון ההוצאות הפרטיות לחודש ספטמבר - שירדו ב-0.5%, והעבירו בלי לחשוב פעמיים את המדדים לירידות. מדד ה-S&P500 לירידה שבועית של 4%.

 

בסופו של דבר, הסתיים חודש ספטמבר במגמה שלילית - החודש הראשון של ירידות במדדים המובילים לאחר שישה חודשים של עליות. מדד S&P500 ירד בסיכום שבועי ב-4%, וסיכום חודשי בכ-2%. מדד הניקיי 225 ביפן ירד בשבוע שעבר ב-2.4%, והפוטסי הבריטי איבד 3.8%.

 

אי ודאות לגבי הצרכנים

אם נסכם את השבוע במילה אחת נגיד: צרכנים. עדיין לא ברור מה קורה איתם - יגדילו את הצריכה או שלא. נתמקד הפעם במדד אמון הצרכנים שפורסם כאמור ביום שלישי בארה"ב.

 

מדובר בסקר פשוט יחסית, ששואל שאלות פרקטיות על המצב הנוכחי ועל העתיד הקרוב. בין השאלות: האם ההכנסה שלך עלתה החודש, האם אתה צופה שהיא תעלה בחצי שנה הקרובה, האם קנית החודש רכב/מקרר/טלוויזיה/שואב וכו' חדש או האם אתה מתכוון לקנות כאלה בחצי שנה הקרובה.

 

מדד זה הוא סמן טוב למדי לגבי מה שקורה ויקרה עם הצריכה הפרטית, האחראית על כ-70% מהפעילות הכלכלית בארה"ב. המדד עלה מ-37.8 נקודות באוקטובר אשתקד ל-47.7 נקודות כעת, אך באוקטובר רשם ירידה חודשית שני ברציפות, לאחר הגיע כבר ל-54.5 נקודות באוגוסט.

 

עם זאת, יש לזכור שאוגוסט היה חודש מיוחד, שבו העניק הממשל האמריקני הטבות לאנשים שרכשו רכבים חדשים.

 

מדד הפחד, ה-VIX, זינק השבוע לאור הנתונים הכלכליים ולאור הירידות בשווקים. האג"ח הממשלתיות נהנו מהפאניקה בשוק ומהביקושים הגבוהים להנפקות הממשל האמריקני, ועלו השבוע. התשואות על אג"ח אמריקני ל-10 שנים ירדו מ-3.49% ל-3.38%.

 

צפי להעלאות ריבית או פעולות מקבילות

מלבד פרסומי המאקרו ודוחו"ת ופרסומי החברות עקבו גם השבוע המשקיעים אחר המדיניות הפיסקלית והמוניטרית בעולם, מתוך ציפייה להעלאות הריבית או פעולות מקבילות.

 

בנק ישראל אומנם החליט לבסוף שלא להעלות את הריבית פעם נוספת, אך מכיוונים אחרים בעולם החלו להגיע לכך איתותים: הבנק המרכזי בהודו למשל אותת זאת באמצעות הוראה לבנקים ולמלווים להגדיל את יחס הנזילות מ-24% ל-25% ולשמור על יותר כסף באג"ח הממשלתיות, מה שיקטין את כמות הכסף הנזיל.

 

הבנק המרכזי של נורבגיה הצטרף לאוסטרליה וישראל במעבר למדיניות העלאות ריבית, כשהעלה את הריבית המקומית מ-1.25% ל-1.5%. מטבעותיהן של אוסטרליה וניו-זילנד התחזקו השבוע, כנראה גם מהערכות להמשך העלאות ריבית במחוזותיהן.

 

בשבוע הקרוב נקבל נתונים נוספים שיעזרו להבין לאן פני הכלכלה מועדים, בניהם נתונים על התעשייה האמריקאית, על מכירות הבתים והרכבים, החלטת ריבית בארה"ב ונתוני שוק העבודה האמריקני.

 

הכותב הוא כלכלן מאקרו בבית ההשקעות כלל פיננסים
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסחר תנודתי, נטייה לירידות
צילום: רויטרס
מומלצים