שתף קטע נבחר

בשורה מהדרום: עלייה במספר צבאי הנגב בערבה

בספירה שקיימה רשות הטבע והגנים בנגב ובערבה נספרו 188 צבאי נגב לעומת 164 אשתקד. המין שכמעט והוכחד בשנות ה-60 בעקבות ציד מתאושש בהדרגה, ושומר בשנים האחרונות על אוכלוסיה יציבה בזכות פעולות אכיפה והסברה

רשות הטבע והגנים קיימה בשבוע שעבר את ספירת צבאי הנגב השנתית באזור הערבה, נחל פארן ושמורת שיזף. בספירה, שנמשכה שלושה ימים, נספרו 188 צבאי נגב, ביניהם זוהו 79 נקבות, 61 זכרים, 17 צעירים ו-31 פרטים שמינם אינם ידוע - לעומת 164 צבאי נגב שנספרו אשתקד.

 

"אנו מקיימים את הספירה כדי לזהות שינויים באוכלוסיית צבאי הנגב המקומית והתקופה הטובה ביותר לעשות זאת, היא לקראת סוף אוקטובר, כשהצבאים מגיעים לאזורים של מקורות מים, בעיקר בנחלים בהם יש גם מרעה זמין לאכילה", אמר ל-ynet רביב שפירא, מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים.
 
"אחד האתגרים בספירה הוא לא רק לזהות את החיות ממרחק של מאות מטרים, בכדי שלא להפריע להן בשגרת החיים, אלא גם לזהות אם מדובר בזכרים, נקבות או צעירים".  
 


 

(צילום ארכיון: ליאור כסלו)

 

כמעט ונכחדו בשנות ה-60 בעקבות ציד פרוע

כיאה לשמם, צבאי הנגב חיים בנגב בלבד. בשנות ה-60 וה-70 הם כמעט והוכחדו בישראל בעקבות ציד מאסיבי. כאשר החלו לעצור את הציד חלה התאוששות הדרגתית באוכלוסיית הצבאים.

 

צבי הנגב פעיל בעיקר בשעות הקרירות במהלך היום ובשעות אחר-הצהריים. בשעות החמות הוא מוצא מסתור בצילם של עצי השיטים. הצבאים הם יונקים צמחוניים מובהקים, ומרבית מזונם מבוסס על עלי השיטים ותרמיליהם, מהם הם מקבלים את אספקת המים. בתפריטו גם נכללות פקעות ובצלים הנחפרות מהאדמה.  

 


ספירת צבאי נגב
ספירת צבאי נגב
שנה מספר צבאים
2009 188
2008 164
2007 173
2006 158
2004 123 (ספירה לא שלמה בעקבות שטפונות)
2001 165
 

"הצבאים מצויים בשטחי אש רבים, שמצד אחד שומרים עליהם מפני ציד, אך גם חושפים את החיות לפגיעות כתוצאה מאימוני צה"ל. 



 
אזורי המחייה הטבעיים שלהם, העשירים בעצי שיטה, נהרסים בהדרגה גם בעקבות פיתוח", מסביר שפירא. "פיתוח שטחי חקלאות, הפרעות של מטיילים, דריסות בכבישים, רעייה מוגברת של צאן וגמלים במקומות בהם ישנם ריכוזים גדולים של צבאים - כל אלו עורמים קשיים נוספים על הישרדותם". 

 

לדבריו, למרות שישנם מקרי ציד ספורים כיום של צבאים בדרום, ברשות משקיעים מאמצים גדולים יותר כדי למגרם.  


 

(צילום: ד"ר בני שלמון, רשות הטבע והגנים)

 

כיצד משפיע מיעוט המשקעים על מקורות המזון של הצבאים? שפירא מציין כי ערוצי נחל רבים התייבשו לחלוטין. 

"זה היה מדהים ועצוב לגלות שבעלי החיים פשוט נטשו את הנחלים שהתייבשו. לא מצאנו שם אפילו ציפורים שמצייצות וזו פגיעה קשה במרקם האקולוגי. היובש והבצורת פגעו באזורים מסויימים באופן קשה ואין ספק שזה משפיע גם על אוכלוסיית הצבאים".

 

מהנתונים שנאספו בתום הספירה נרשמה עליה של כ-15 אחוזים במספר הצבאים באזור פארן ושמורת שיזף. "אנחנו סופרים את הצבאים במשך שנים רבות באותם מסלולים כדי לזהות את השינויים בנתונים הקיימים", הוא מסכם. "ברגע שהירידה במספרם נעצרת ואף נרשמת עליה, אז זה נותן תקוה שגם בשנה הבאה המגמה החיובית תימשך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר בני שלמון, רשות הטבע והגנים
צילום: ליאור כסלו
צילום: ליאור כסלו
מומלצים