שתף קטע נבחר

"אני מת ללכת עם האמת הפנימית שלי עד הסוף"

ראיון עומק עם מוטי שקלאר - מנכ"ל ויו"ר הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו לשעבר, מנכ"ל רשות השידור ויו"ר וועדת העורכים, במסגרת הטור "יש לי חלום" - ראיונות עומק עם אנשי ציבור, אמנים, אינטלקטואלים, פעילים חברתיים ואנשים מהשורה

מרדכי (מוטי) שקלאר (1954) היה ממייסדי ביה"ס לקולנוע "מעלה" בירושלים, מנכ"ל "רדיו קול חי", ויו"ר ומנכ"ל הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. מאז 2006 מכהן שקלאר כמנכ"ל רשות השידור ולאחרונה התמנה גם ליו"ר וועדת העורכים. הוא מתגורר ביישוב עפרה, נשוי ללאה שקלאר ואב לחמישה.

 

מוטי, מהם האידיאלים, או הערכים הגבוהים ביותר שלך?

אני רוצה קודם כל לומר לך מהי בשבילי הבעייה העיקרית ביחס לשאלה של אידיאלים או ערכים גבוהים. כשכל אחד מאיתנו נפגש עם התובנות הפנימיות או האידיאלים או השאיפות הרוחניות שלו, ורוצה לממש אותם, נוצר מתח פנימי. זהו מתח קיומי, והוא עוד מתעצם כשאתה רוצה ליישם אותם בתוך הקהילה. ובשבילי, הוא מתעצם עוד יותר בעולם התקשורתי שאני חלק ממנו. כשאני מנסה להפגיש את המקום האידיאי-רוחני הפנימי שלי עם עולם התקשורת, אני נתקל הרבה פעמים במסך של ציניות או אפילו של עוינות.

 

כי אנשים לא רוצים להרגיש את המתח הזה?

כן, והרבה אנשים אכן לא מרגישים אותו. והסיבה לכך שהרבה אנשים לא מרגישים את המתח הזה היא שככל שאתה יותר אינדיבידואליסט, ככל שהקיום האישי שלך הוא חזות הכול, כך אתה לא חש צורך לגעת בשדה של אידיאלים חברתיים. בעפרה, לעומת זאת, הרבה מהשיח שיש לי עם החברים שלי הוא כן אידיאולוגי, ערכי.

 

אתה חושב שזה קשור בכך שהחברים שלך בעפרה הם דתיים?

אני לא חושב שאנשים דתיים הם בהכרח יותר רוחניים או אידיאליסטים. אמנם יכול

להיות שכשאדם חי עם נוכחות של אלוהים בהווייתו, אז באופן טבעי השיח הזה מתקיים בו. עם זאת, יש קבוצות בחברה הלא-דתית, שלעיתים אני יכול לנהל איתן שיח הרבה יותר עמוק מאשר עם חלקים מהעולם הדתי. בעולם התקשורת, בכל אופן, זה עוד לא קורה, וזה קשה לי. הערך החברתי-תרבותי, שהוא בעצם הביטוי לשיח הרוחני שאנחנו מדברים בו, נעדר ממנו כמעט לחלוטין.

 

נראה לי שחשוב ליצור רשת שתחבר את כל האנשים שמעוניינים בשיח הזה

אני יכול לומר לך שרק עם פרטנרים שמדברים איתי את השפה הזאת אני יכול להוציא את הערכים והאידיאלים שלי מאיזושהי תחושה פנימית ולתת להם ביטוי. אם היה לי מקום, נאמר, שבו הייתי נפגש עם עוד עשרה אנשי מפתח, שנמצאים כמוני במתח בין עולם האידיאות והעולם המעשי, ויחד היינו חושבים איך ליצור דפוסי פעילות שיאפשרו לערכים הללו לחלחל למטה ולרוחב, יכול להיות שהיינו כבר במקום אחר. אנחנו צריכים את החיבורים האלו כדי שנוכל להשפיע על התהליכים שקורים בחברה.

 

"אני קיים הרבה מעבר לשנות חיי"

התהליכים שקורים בחברה כיום מונעים בדרך-כלל על ידי חשיבה לטווח קצר, ואילו אנשים שמונעים על ידי אידיאלים רוחניים תופסים את עצמם בהקשר ארוך-טווח, בהקשר של כיווניות. חשוב שלתפיסה כזו תהיה יותר השפעה על מה שקורה בעולם.

כן, אבל זו הבעיה, שהציפיות של החברה לא מאפשרות למי שהוא בעל חשיבה רוחנית להצליח בדיוק בגלל שהחשיבה שלו מכוונת לטווח ארוך. כשאתה אומר "חשיבה רוחנית מביאה תוצאות הרבה יותר טובות כי היא רואה לטווח ארוך", את זה יכול להבין רק מי שיש לו את האינטליגנציה הרוחנית הזאת. מי שאין לו לא יבין אותך.

 

בעצם יכול להבין את זה רק מי שתופס את הקיום שלו בהקשר נצחי

זו ההוויה הרוחנית, שאומרת "אני חושב ורואה הרבה מעבר לשנות חיי כי אני קיים הרבה מעבר לשנות חיי". אתה יכול להניע את עצמך בצורה כזאת רק אם אתה באמת יודע שנבראנו בצלם אלוהים ושיש בנו את המרכיב הנצחי הזה. אז אתה גם יודע שהעולם בנוי משניוּת, מדואליות, ממורכבות, וזה מאפשר לך לקבל את האחר והשונה, לפרגן לו וליצור תרבות של שיח במקום תרבות של שפיטה ועריצות. אתה מכיר בכך שיצר לב האדם טוב מנעוריו, וזה מאפשר לאנשים סביבך להשתנות ולפרוח.

 

איך אתה צריך להשתנות כדי שתוכל לתרום יותר להתפתחות החברה?

איזו שאלה! אתה מבקש ממני לעשות פה אנליזה של הנפש ממש... טוב, אני אנסה לענות עליה. אז דבר ראשון הייתי רוצה להבין ולהכיל יותר בתוכי מספר תכונות שמאפיינות יותר את העולם הנשי. אני חושב

שנשים מחוברות למקור שממנו נובעת הדינמיות, התנועה קדימה, יותר מאשר הגברים. הבעיה היא שרוב הנשים לא מודעות לכך. הן עדיין שבויות בתפיסה הגברית, שלא מאפשרת להן להיות הן עצמן.

 

במישור אחר, ואני יודע שזה נשמע נדוש, אני צריך לחשוש פחות ממה שיאמרו אחרים. כלומר, אני לפעמים יותר מדי טקטיקן, יותר מדי זהיר. אני מת ללכת עם האמת הפנימית שלי עד הסוף, בלי לזייף, בלי להתפשר. זה עניין של יושרה.

 

ועוד דבר. כדי להיות מסוגל להוביל תהליכים, להנהיג אחרים, צריך ענווה וצניעות. ענווה מאפשרת לך להיות סבלני, להבין שאתה בעולם תהליכי. זה הצירוף הנכון בעיני: מנהיגות עם ענווה. אז אם אתה שואל אותי מהן המידות שהכי הייתי רוצה לעבוד עליהן, באופן הכי אמיתי, הן אלו: יושרה וענווה.

 


  • "יש לי חלום" - ראיונות עומק עם אנשי ציבור אמנים, אינטלקטואלים, פעילים חברתיים ואנשים מהשורה, על הזהות, תפישת העולם, החלומות והערכים שלהם. נסיון להביא לשיח הציבורי את האידיאליזם שפועם בעורקי החברה והתרבות שלנו, ולגבש ערכים וחזון חדשים ורלבנטיים למאה העשרים ואחת.
  • עורך המדור, עמיר פריימן הוא יזם התפתחות תודעתית-תרבותית בחינוך, אמנות, החברה האזרחית, תקשורת ופוליטיקה. לראיונות המלאים לחצו כאן
  • הצעות לקישור עם אנשים שהייתם רוצים לפגוש במדור שלחו ל- amirfreimann@gmail.com
  • לראיונות נוספים לחצו כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים