שתף קטע נבחר

אקזיט המיליארדים: איך שאול שני עשה את זה?

ב-2001 זה נראה לא טוב: GVT, חברת התקשורת שהקים שני בברזיל, עמדה בפני קריסה. היום, 8 שנים אחרי, הוא מוכר את חלקו בחברה ב-1.26 מיליארד ד' במזומן לענקית התקשורת הצרפתית ויוונדי, והופך לאחד האנשים העשירים בארץ

1.26 מיליארד דולר. הסכום הדמיוני הזה יתגלגל בקרוב לכיסו של הישראלי שאול שני. זה לא יקרה בהחלפת מניות, גם לא באופציות עתידיות. שני יקבל את הכסף במזומן, במה שיירשם בהיסטוריה כאחד האקזיטים הגדולים של משקיע ישראלי מאז ומעולם. הנה המספרים: שני מוכר את חלקו בחברת GVT הברזילאית תמורת 1.26 מיליארד דולר. בצד הקונה ניצבת חברת התקשורת הצרפתית ויוונדי, שסיכמה בסוף השבוע על רכישת השליטה ב-GVT לפי שווי של 4.2 מיליארד דולר. שאול שני מכר את מלוא אחזקותיו בחברה - 30% ממניות החברה.

 

  • עוד אקזיט ליוצא ICQ: גולדפינגר עושה זאת שוב

 

GVT, אחת החברות הגדולות בברזיל, מספקת 2.3 מיליון קווי תקשורת ל-81 ערים במדינה. החברה הציגה בשנה שעברה הכנסות של 800 מיליון דולר ורווח תפעולי מתואם של 300 מיליון דולר. החברה החלה לפעול בנובמבר 2000 ובמהלך שלוש השנים האחרונות הציגה שיעור צמיחה של 31% בשנה.

 

לפני כחודשיים התייחסו מנהלי שתי החברות לעסקה הנרקמת, וסקרו את הסיבות שהעסקה תועיל לשני הצדדים. מנכ"ל GVT עמוס גניש, אמר אז כי "הכנסת ויוונדי כבעלת עניין מרכזית תביא ידע וסינרגיה לפעילות הנוכחית והעתידית שלנו ותחזק את הפוזיציה בשוק הטלקום הברזילאי המתפתח במהירות". מנכ"ל ויוונדי, ג'ין ברנארד לוי, יישר קו: "עסקת GVT היא עסקה אסטרטגית עבור ויוונדי משום שהיא תיצור טביעת רגל גדולה יותר בכלכלות הצומחות במהירות".

 

סגירת העסקה באה לאחר חודשיים של התמחרות בין ויוונדי לבין חברת טלפוניקה מספרד. שתי החברות הגישו הצעות רכש לחברה. ויוונדי ניצחה בסופו של דבר לאחר שהעלתה את הצעתה מחודש ספטמבר ביותר מ-33%.

 

הקרב היה מרתק: הצעתה האחרונה של טלפוניקה עמדה על 50.5 ריאל ברזילאי למניה, לעומת 42 ריאל בלבד של ויוונדי. ואולם, ויוונדי שיפרה את הצעתה לרמה של 56 ריאל. מניית GVT זינקה ב-46% מאז החל מאבק השליטה בין ויוונדי לטלפוניקה בחודש ספטמבר. ביום רביעי הגיעה המניה לרמתה הגבוהה ביותר מאז החלה להיסחר בבורסת סאו-פאולו לפני כשנתיים. מחיר הסגירה של המניה בסאופאולו עמד בסוף השבוע על 53.34 ריאל.

 

GVT, שהוקמה בשנת 1999 על ידי היו"ר שני והמנכ"ל עמוס גניש, עוסקת במתן שירותי תקשורת מבוססי רשת בברזיל, הכוללים שירותי טלפוניה, שירותי חיבור מהיר לאינטרנט, שירותי מולטימדיה, שירותי שיחות קוליות על גבי רשת נתונים ושירותי תקשורת נתונים לעסקים. החברה הונפקה בברזיל ב-2007 לפי מחיר של 18 ריאל ברזילאי למניה, אשר שיקף לחברה שווי שוק של מיליארד דולר בלבד.

 

שאול שני השקיע בחברה בזמן הקמתה 230 מיליון דולר, והשנה השלים את רכישת החלק של קבוצת אי.די.בי תמורת מאות מיליוני שקלים. בכך יוצא שני עם רווח של מאות אחוזים בתוך 9 שנים ואילו קבוצת אי.די.בי. מכרה במחיר הנמוך בכ-50% מהמחיר שבו מכר שני את מניותיו ועם רווח של 150 מיליון שקל בלבד.

 

נוחי דנקנר, יו"ר אי.די.בי, החמיא לשני על העסקה ואמר: "שאול שני הוא פטריוט ישראלי ואיש עסקים מצוין. אני מברך אותו על העסקה. אני חבר שלו ואני מפרגן לו מאוד על עסקה זו".

 

זו לא הפעם הראשונה שהשניים עשו ביחד עסקים - אי.די.בי. מכרה לשאול שני בסוף 2007 את חלקה בחברת אי.סי.אי. תמורת 1.2 מיליארד דולר. ככל הנראה שני לא ישלם מס בישראל על רווחיו מהעסקה משום שהוא אינו תושב ישראל לפי חוקי המס.

 

בשלב הראשון רכשה ויוונדי 37.9% ממניות החברה, ובשלב השני תוכל ויוונדי לרכוש 19.6% ממניות החברה ובכך להגיע לאחזקה של 57.5%. בעקבות הרכישה, הודיעה ויוונדי כי היא מגישה הצעת רכש ל-100% ממניות החברה לפי מחיר של 56 ריאל למניה ובכך היא מעוניינת למחוק את המניה מהבורסה.

 

המיליארדר שמתרחק מאור הזרקורים

שני (54) הוא יזם טלקום בנשמה. במשך שנים היה אחד מאנשי ההיי-טק המצליחים בארץ והוא חתום על כמה חברות משגשגות שהוקמו על ידו. בין החברות האלה ניתן למצוא את חברת האחזקות עושפ ואת סאפיינס הישראלית. בנוסף השקיע בחברות נוספות כמו פריסייס ודי.אס.פי.ג'י.

 

ב-1997 פנתה אליו חברת גילת לוויינים בהצעה להקים חברה של לוויינים בשם GVT. שני הסכים ושנתיים אחר כך הקים את GVT ברזיל יחד עם עמוס גניש ועדי מרום. הוא קיבל רישיון להפעלת חברת תקשורת והכניס כשותף את קבוצת אי.די. בי. בתחילת שנות האלפיים התפוצצה בועת ההיי-טק וסחפה איתה מטה גם את שוק הטלקום. החברה נאלצה להגיע להסדר חוב אבל הצליחה להתאושש ממשבר הנזילות החמור שעברה.

 

עם התאוששות הכלכלה העולמית התאוששה גם GVT ושאול שני החליט בשנת 2007 להנפיק את החברה בבורסת ברזיל לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר. שנה לאחר מכן הנפיקה החברה מניות נוספות לציבור לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר.

 

עם מכירת אחזקותיו בחברה, בסוף השבוע, הפך שני להיות אחד מהאנשים האנשים העשירים בארץ, הרחק מאור הזרקורים בישראל. שני, המתגורר כיום בניו יורק, מתרחק מחשיפה ונמנע מראיונות לתקשורת.

 

בין חבריו של שני לעסקים לאורך השנים ניתן למצוא את שמעון אלון שהיה מנכ"ל פריסיס, שלמה דברת עמו הקים את עושפ וצבי לימון ששני היה מנהל בחברת הייעוץ שלו.

 

לשני עדיין אין תוכניות במה להשקיע את הכספים שהרוויח ממכירת חברת התקשורת ולמעשה הוא יכול לרכוש שליטה בכל חברה ישראלית שיחפוץ.

 

הכתבה מתפרסמת הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחאד האקזיטים הגדולים של משקיע ישראלי
צילום: IndexOpen
מומלצים