שתף קטע נבחר

חג הקורבן מתקרב: מכת גניבות בקר בדרום

בעלי המשקים מודאגים מהעלייה הדרסטית בהיקף גניבות הבקר והצאן בידי פלסטינים: "זו מלחמה של ממש. הם מתוחכמים ויכולים להשליך עליך עגל"

בעוד שבשטחי הרשות מתכוננים לציון חג הקורבן המוסלמי - נערכים בישראל לטיפול בעניין משמח הרבה פחות: בשבועיים האחרונים נרשמת עליה מדאיגה בהיקף גניבת ראשי בקר ממשקים באזור הדרום בידי פלסטינים, לצורך קיום מצוות החג הדורשות כמות נכבדת של בשר.

 

קצין החקירות של מג"ב דרום, רב-פקד יובל מלכא, סיפר ל-ynet כי מדובר בגניבות בסדר גודל תקדימי. "אנו עדים להיקף גניבות שלא הכרתי כמותו בעבר. ברור לנו שבחג שלהם מצווה גדולה לאכול כמה שיותר בשר כבש, אבל לא ברור למה בשנה שעברה לא היה היקף גניבה כזה. הרי גם אז היה חג", הוא תוהה - מבלי יכולת לספק תשובה מניחה את הדעת.

 

ביום ראשון לפנות בוקר פשטו כוחות של משמר הגבול וצה"ל על הכפר אידנא שבדרום הר חברון, ממזרח לחבל לכיש. במקום אותרו - מלבד עשרות כלים חקלאיים החשודים כגנובים, ובהם טרקטורים וכלים נוספים - גם שניים מתוך חמישה עגלים שרק יומיים קודם לכן נגנבו מהמושב ביצרון שבשפלה. יתר ראשי הבקר, שלא אותרו, נשחטו ככל הנראה למאכל או נסחרו בשוק הפלסטיני. 


לוחמי מג"ב. היקף גניבות חסר תקדים (צילום: עידו ארז)

 

ניסים רייטן, בעל המשק שממנו נגנב הבקר, מציין גם הוא כי חלה עליה מטרידה בהיקף הגניבות. "זו לא הפעם הראשונה שזה קורה, אבל היה שקט יחסי. פתאום עכשיו יש כנראה ביקוש לבשר. הגניבות הללו פוגעות קשות בפרנסה שלנו", הוא אומר בכעס.

 

רייטן השקיע רבות במיגון המשק שבבעלותו, מה שלא מנע מהגנבים להצליח ולהבריח את העגלים לשטחים. לדבריו, "הם

חפרו מתחת לגדרות ומשם סחבו בכוח את הבקר אחד אחד".

 

ראש ועדת הביטחון במועצה האזורית באר-טוביה, תומר זולר, אומר כי התקופה האחרונה הפכה למלחמה של ממש. "היו לנו שנתיים של שקט, אך כעת ההתמודדות עם הגניבות מתרחשת מדי לילה", הוא מספר. לדבריו, "הגנבים הפכו למתוחכמים יותר. הם זורקים ברזלים במנוסה ואם זה נגמר להם הם מסוגלים להשליך עליך אפילו עגל".

 

למרות השקעה רבה באבטחת יישובי האזור, מכוון זולר את האצבע המאשימה לעבר הפועלים הפלסטינים העובדים במשקים. "אנחנו מעסיקים אותם בהיעדר עובדים זרים, והם משמשים מודיעין מצויין לגנבים. גם הדרכים לשטחי הרשות פרוצות", הוא אומר.

 

קירחים מכל הכיוונים

עד לאחרונה, דאגו הרשויות להשמיד את ראשי הבקר הגנובים שאותרו בשטחי הרשות מחשש להעברת מחלות. כך, למעשה, יצאו כולם בהפסד: הן לוחמי מג"ב שהשקיעו מאמץ רב באיתור הבקר, הן החקלאים הישראלים שמהם הם נגנבו, וכן הפלסטינים - שהבינו כי בסופו של יום, לא יהנו מהשלל.

 

לאחרונה הוחלט כי הבקר שהוחזר מהשטחים יושב לבעליו,

 תוך הטלת סנקציה שקבע משרד החקלאות - שלפיה יישארו העגלים בבידוד עד אשר יעברו בדיקות וטרינריות לשלילת הידבקות במחלות בקר בעת שהותם ברפת הפלסטינית.

 

למרות הסיוע הגדול שהוא מעניק, אומר רפ"ק מלכא כי על בעלי המשקים לנקוט צעדי זהירות נוספים כדי לנסות ולצמצם את היקף הגניבות. "80 אחוזים מהרפתות ומהדירים שבהם ביקרתי לא היו ממוגנים כלל. אני קורא להם לאבטח את רכושם כי פרצה קוראת לגנב. מדובר בשטחי חקלאות עצומים והמשטרה לא תוכל לתת מענה לכל גניבה, גם אם מאוד תרצה בכך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצרך מבוקש בשטחי הרשות לקראת חג הקורבן
צילום: רויטרס
מומלצים