שתף קטע נבחר

שביתה בכללית: חולים בלי מקלחת ובלי כביסה

אלפי חולים בישראל שוהים בימים אלו בתת-תנאים בבתי החולים של שירותי בריאות כללית ברחבי הארץ בעקבות שביתת עובדי המשק. חולים לא זוכים למקלחת או לכביסה נקייה, קרובי משפחה נאלצים להביא מזון טרי, אשפה מתגוללת בכל פינה וקיימת סכנת זיהומים חריפה. זו תמונת המצב

חולים בלי מקלחת ובלי כביסה נקייה, אשפה ובקבוקי שתן על הרצפה - זו תמונת המצב היום (ג') בבתי החולים של שירותי בריאות כללית, שבהם מרגישים היטב את שביתת עובדי המשק, הנמשכת זה היום השלישי. קרובי המשפחה והצוות הרפואי נאלצים לנקות בעצמם. בשירותי בריאות כללית מזהירים מפני זיהומים שעלולים להיגרם בחלק מבתי החולים.

  

הורים לילדים שמאושפזים במחלקת הילדים א' וב' בבית החולים קפלן מספרים שהמצב הולך ומחמיר. אם של אחד הילדים: "זה בלתי אפשרי המצב הזה. לא יכול להיות שהילד שלי יהיה בחדר שאמור להיות סטרילי, אבל מצד שני הזבל וזוהמה בכל פינה. מדובר פה בילדים. פח הזבל היה מלא בטיטולים ובכל מיני פסולת של אוכל והכל התחיל להסריח. זה עמד ככה כמה ימים עד שעשינו צעקות והצוות הרפואי פינה את הזבל, אבל הם באמת מסכנים. התפקיד שלהם הוא לטפל בחולים, לא לנקות".

 

  

קרובת משפחה אחרת סיפרה: "פשוט זוועה איך שהחדר נראה. היה שלב שביקשנו לשטוף בעצמנו את החדר שהרי אי אפשר לחיות בתוך חדר בבית חולים מבלי שמנקים אותו. זה פשוט לא מתקבל על הדעת. אני כבר לא מדברת על השירותים שהיו מלאים בניירות טואלט ולא על חדר האוכל שנמלים משוטטות בו".

 

הצוות הרפואי מנסה להקל, והוציא את האשפה לכיוון המסדרונות, אולם התוצאה היא ערימות אשפה. גם אנשי הצוות הרפואי מקווים לפתרון מהיר. "אנחנו לא יודעים מתי זה יסתיים", אמרה אחת מהם. "אנחנו רק יודעים שכל הזעם מופנה אלינו".  

 

"עלולה להיווצר מגפה"

המצב לא פחות גרוע בבית לוינשטיין. מנהל המוסד הרפואי ויו"ר איגוד מנהלי בתי חולים בישראל, פרופ' יעקב הרט, אמר כי אינו זוכר מצב כזה. "כל בתי החולים של שירות בריאות כללית על סף קריסה. מ-14 בתי חולים מצלצלים אליי ללא הפסקה ואומרים לי שהמצב גרוע ביותר. כל עובדי המינהל והמשק בשביתה והם לא נותנים לעובדי קבלן ובנות השירות הלאומי להיכנס. גם כוחות העזר והסניטרים בשביתה. יש בתי חולים שכוחות העזר מהווים 30-40% מהכוחות הסיעודיים בבית החולים, אם הם נעדרים זו קטסטרופה. הבעיה הקשה ביותר היא הנושא של הניקיון, אין שטיפה של כלי אוכל כמו שצריך, חדרי השירותים והמקלחות מזוהמים, אין ניקיון של חדרי הניתוח, זה עלול להסתיים במגפה".


פסולת ועיתונים על הרצפה בחדרי השירותים

 

על המצב בבית לוינשטיין, סיפר: "חלק מהחולים שלא מסוגלים בעצמם להגיע לטיפולים - לא מביאים אותם לכאן. המטפלים מנסים לטפל בהם במחלקות, אבל זה לא אותו טיפול. אם פיזיוטרפיסט צריך לחפש את החולה, הוא מבזבז את הזמן שלו על החיפוש, ובמיטה זה לא אותו הטיפול כמו במכון לפיזיוטרפיה עם כל הציוד".

 

הוא גם הציג דוגמה לפגיעה בחולים. "הבוקר ירדה בחורה חולה, שצעקה איך היא יכולה ללכת לשירותים, שלא ניקו אותם מהבוקר. יש סכנה של זיהומים. ברוב בתי החולים הכלליים צמצמו וביטלו ניתוחים. צריך לזכור שאנחנו בתקופה שכל בתי החולים הם בתפוסה מלאה כרגע. יש ריבוי מקרים של סיבוכים של החורף, כולל שפעת חזירים שמתעצמת ומתפשטת. זה איום ונורא".

 


חדר האוכל הריק בבית החולים "בית לווינשטיין" (צילום: עידו ארז) 

 

פרופ' הרט קרא למשרד האוצר לפתוח במשא ומתן עם השובתים. "הפיתרון הוא בידי האוצר, ואם האוצר לא יתעשת מהר זה יהיה אסון, קטסטרופה למדינת ישראל. הכללית ביקשה להוציא צווי מניעה שיחייבו חלק מהשובתים לחזור לעבודה, על-מנת שבתי החולים לא יקרסו, אך בית המשפט אישר להמשיך לשבות. מסכנים החולים ומסכנים בני המשפחות".

 

"סכנת זיהומים בבתי החולים"

ראש חטיבת בתי החולים בשירותי בריאות כללית, ד"ר אהוד דוידסון, התריע כי שליש מבתי החולים של קופת החולים עומדים בפני סכנת זיהומים בשל שביתת העובדים. "תמונת המצב היא שבגלל היעדר עובדי מנהל ומשק התמונה היא תמונה של לכלוך, חוסר טיפול מתאים בחולים. חסרה כביסה נקיה וסדינים נקיים, לא מנקים כראוי, בוטלו ניתוחים מתוכננים כי אין כוחות עזר ואין עובדי ניקיון. עושים את הניתוחים הדחופים ביותר. במחלקות יש סכנת זיהומים על סף סיכון חיי אדם ברמות שלא היינו בהן אף פעם באף שביתה. צריך לזכור שכל זה כשאנחנו בתפוסה גבוהה של מעל 100 אחוז בכל בתי החולים, מקשה עוד יותר על המצב".

   

בתי החולים של שירותי בריאות כללית מחזיקים בשליש ממערך האשפוז בישראל, וברשותם 4,500 מיטות אשפוז בבתי החולים בילינסון, סורוקה, מאיר, העמק, כרמל, קפלן, יוספטל, בית לוינשטיין, מרכזי בריאות הנפש גהה ושלוותא ובתי החולים בית רבקה והרצפלד. התפוסה

 בחלק מבתי החולים יותר מ-100 אחוזים. ד"ר דוידסון סיפר כי הצוותים "לא מורידים חולים להתרחץ ולא מובילים לטיפולים. האחיות עושות כמיטב יכולתן, אבל זה בעייתי. בבתי החולים הגריאטריים הרצפלד בגדרה ובית רבקה בפתח תקווה המצב עוד יותר קיצוני. אין מספיק כוח אדם להפוך חולה במיטה והמאושפז עלול בעקבות כך לסבול מפצעי לחץ. התנאים הם על סף סיכון חיי אדם". 

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "סגן שר הבריאות עודכן במצב ומנסה לגשר בין הצדדים, ליישב את הסכסוך ולהביא לפתרון. סגן השר פנה ליו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ונקבעה פגישה בהשתתפות שניהם ואודי ניסן מאגף התקציבים באוצר". יו"ר ועדת הבריאות של הכנסת, ח"כ חיים כץ, זימן את הצדדים, הנהלת הכללית והעובדים לדיון בנושא במסגרת הוועדה.

 

יו"ר ועד העובדים בשירותי בריאות כללית, פרוספר בן חמו, מסר בתגובה לתמונות הקשות: "המצב בבתי החולים הוא פועל יוצא של האטימות שמפגין משרד האוצר כלפי עובדי שירותי בריאות כללית. מדינת ישראל צריכה להתבייש על כך שבשנת 2009 יש אלפי עובדים שמרוויחים שכר זעום, פחות משכר מינימום ונאלצים לקבל השלמת הכנסה כדי לשרוד. צר לנו שאת מחיר אטימותו של האוצר משלמים גם החולים. ועד העובדים רגיש למצב בתי החולים ואנו עושים כל שביכולתנו כדי למזער פגיעה בחולים".

 

בהכנת הידיעה השתתפו מיטל יסעור בית-אור וטל רבינובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוהמה בבית החולים קפלן
שירותים מלוכלכים
חולים לא יורדים לשירותים. פרופ' הרט
צילום: פביאן קולדורף
מומלצים